ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Η χαμηλή χοληστερόλη μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Νέα μεγάλη έρευνα αναφέρει πως ο έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Η χαμηλή χοληστερόλη μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Οι ίδιοι γενετικοί παράγοντες κινδύνου που κάνουν κάποιους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, μπορεί να αυξάνουν και τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ αναφέρει νέα έρευνα.

Με τις αιτίες εμφάνισης της νόσου να είναι ακόμα άγνωστες, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Washigton και της California διεξάγουν την μεγαλύτερη μέχρι στιγμής έρευνα DNA προς αναζήτηση των επαναπρογραμματισμένων παραγόντων που προκαλούν το ρίσκο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική σύνδεση μεταξύ χοληστερόλης και Αλτσχάιμερ.

Στην νέα γενετική ανάλυση, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια μικρή ομάδα γονιδίων ευθύνεται για αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ αλλά και καρδιακής νόσου.

Το γονίδιο APOE4, για παράδειγμα, δίνει τη συνταγή για μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη, που συνδέεται με τα λιπίδια που δημιουργούν τις λιποπρωτεΐνες εξασφαλίζοντας την ομαλή διέλευση των λιπιδίων στο αίμα.

Μια παραλλαγή του γονιδίου αυτού, συνδέεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Η φύση αυτής της επικίνδυνης ‘αλλαγής’ είναι παρούσα σε κάποιους υγιείς ανθρώπους, όμως παρατηρούμε μεγαλύτερη συγκέντρωση της σε άτομα τα οποία εμφανίζουν υψηλή χοληστερόλη», αναφέρει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, η Dr. Celeste Karch.

Όσοι λοιπόν έχουν αυτήν την «κακή» αλλαγή στα γονίδιά τους είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερη χοληστερόλη, και πιθανότατα ως συνακόλουθο να έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση ενός είδους αμυλοειδών πρωτεΐνων στον εγκέφαλο. Οι πρωτεΐνες αυτές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πιθανώς να αποτελούν αιτία εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

 «Δε υπάρχει λόγος να προτείνουμε γενετικά τεστ για να έχουμε σαφή εικόνα για το αν κάποιος θα εμφανίσει Αλτσχάιμερ. Όμως αν λάβουμε υπόψη τη γενικότερη υγεία, η πρόληψη για την καρδιαγγειακή μας υγεία από νωρίς μπορεί να έχει οφέλη για τον εγκέφαλο μακροπρόθεσμα», αναφέρει η Karch.

Στη θεωρία, μία διατροφή με λίγα λιπαρά θα έφερνε και λιγότερη χοληστερόλη στον οργανισμό και θα μείωνε τους κινδύνους για τα προαναφερθέντα νοσήματα.

Πηγή. https://www.dailymail.co.uk/health/article-6422105/Keeping-cholesterol-low-reduce-Alzheimers-risks-study-suggests.html

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η ωραιότητα της απλότητας έγκειται στην πολυπλοκότητα που προσελκύει."

Tom Robbins, 1932-, Αμερικανός συγγραφέας

  • 356 π.Χ.- Ο Ηρόστρατος βάζει φωτιά στο Ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο, ο οποίος ήταν και ένας από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου.
    1774 - H Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη Συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, σηματοδοτώντας τη λήξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου.
    1957 - Ο Τσε Γκεβάρα γίνεται Κομμαντάντε του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY