ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

7 σημάδια ότι σου λείπουν βιταμίνες

Ποια σημάδια στο σώμα μας «δείχνουν» έλλειψη βιταμινών και τι πρέπει να τρώμε για τις αναπληρώσουμε;

7 σημάδια ότι σου λείπουν βιταμίνες

Μια ισορροπημένη διατροφή, ιδανικά, θα κάλυπτε όλες τις ανάγκες μας σε βιταμίνες.

Σε αρκετές περιπτώσεις όμως δεν καταναλώνουμε όσα φρούτα, λαχανικά και κρέας πρέπει με αποτέλεσμα να εμφανίζουμε ελλείψεις σε συγκεκριμένες βιταμίνες.

Ποια είναι τα σημάδια που χτυπούν καμπανάκι;

Απώλεια μαλλιών

Οφείλεται σε έλλειψη βιταμίνης Β7 (βιοτίνη). Για να αυξήσετε την πρόσληψή της καταναλώστε περισσότερα αμύγδαλα, φασόλια, πατάτες και μπανάνες.

Κράμπες

Συχνές κράμπες οφείλονται στην έλλειψη ασβεστίου, μαγνήσιου και καλίου. Άτομα που αθλούνται συστηματικά και ιδρώνουν πολύ έχουν έλλειψη σε αυτά τα μέταλλα και άρα θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερους ξηρούς καρπούς, μπανάνες και μήλα.

Εξανθήματα στο πρόσωπο

Και εδώ φταίει η έλλειψη βιταμίνης Β7 ήτοι βιοτίνης. Το σώμα μας μπορεί να αποθηκεύσει αρκετές λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, Κ, Ε, D) όμως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β χρειάζονται συνεχή αναπλήρωση. Πέρα από τα συμπληρώματα που θα βρείτε στα φαρμακεία, μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη βιοτίνης καταναλώνοντας περισσότερα μανιτάρια, τυρί, βραστά αυγά, σπανάκι και κουνουπίδι.

Μούδιασμα στα άκρα

Το μούδιασμα στα άκρα συνδέεται με έλλειψη βιταμινών Β6, Β12 και Β9. Αυτές οι βιταμίνες επηρεάζουν σημαντικά τις διαδικασίες παραγωγής υγιών κυττάρων αίματος, τα οποία είναι απαραίτητα για να μεταφέρουν το οξυγόνο στα υπόλοιπα κύτταρα. Αν παρατηρείτε συχνό μούδιασμα στα χέρια, αυξήστε την κατανάλωση φασολιών, εσπεριδοειδών, θαλασσινών και πουλερικών.

Ακμή στους μηρούς και τα χέρια

Εμφανίζεται λόγω έλλειψης βιταμινών A, D και λιπαρών οξέων. Προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση τρανς λιπαρών (τηγανιτά, σφολιάτες κ.α.) και να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών όπως ο σολομός και οι ξηροί καρποί. Μην ξεχνάτε επίσης την βιταμίνη Α, η οποία βρίσκεται σε λαχανικά όπως τα καρότα και οι κόκκινες πιπεριές.

Κιτρίνισμα στο λευκό των ματιών

Συνδέεται με αρκετές παθήσεις, αλλά όσον αφορά τις βιταμίνες, προκαλείται από έλλειψη Β12. Φροντίστε λοιπόν να την προσλαμβάνετε επαρκώς από πηγές όπως το συκώτι, το γάλα, ο σολομός και ο τόνος.

Ταλαιπωρημένη όψη στα δόντια

Κίτρινα και «θαμπά» δόντια συνδέονται με έλλειψη βιταμίνης D. Μάλιστα άτομα που έχουν έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη συχνά πάσχουν από περιοδοντίτιδα. Μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των δοντιών. Καταναλώστε τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά, καστανό ρύζι, ντομάτες, φασόλια, ψάρια και σταφύλια.

Αξίζει να αναφέρουμε πως όλα τα παραπάνω πέρα από το να «δείχνουν» έλλειψη βιταμινών μπορεί να συνδέονται και με άλλα προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πηγή: Brightside 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η Τέχνη είναι το πιο ωραίο από όλα τα ψέματα."

Claude Debussy, 1862-1918, Γάλλος μουσικός

  • 1912 - Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις τουρκικές Αρχές και ανακηρύσσουν την Ικαριακήν Πολιτείαν, μέχρι τις 4 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, οπότε άγημα του Ελληνικού Στόλου αποβιβάζεται στη νήσο και την απελευθερώνει οριστικά.
    1913 - Συνέρχεται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων, για τη σύναψη ειρήνης, στην οποία παρίσταται ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.
    1945 - Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY