ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Δε σκοτώνει τα βακτήρια το απολυμαντικό χεριών

Αν είστε από εκείνους που έχουν συνέχεια μαζί τους απολυμαντικό χεριών, σας έχουμε όχι και τόσο καλά νέα.

Δε σκοτώνει τα βακτήρια το απολυμαντικό χεριών

Σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine, ορισμένα βακτήρια, πιθανώς επικίνδυνα, που έχουν ήδη αποκτήσει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, μπορεί να άρχισαν να αποκτούν και στα απολυμαντικά χεριών.

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει λόγω της συχνής χρήσης του απολυμαντικού με αλκοόλ σε μορφή τζελ. Ένα από τα βακτήρια αυτά είναι ο Enterococcus faecalis, και βρίσκεται από μόνος του στο γαστρεντερικό σύστημα των ανθρώπων. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα του βακτηρίου, από διάφορες χρονικές στιγμές ανάμεσα στο 1997 και το 2015, και τα δείγματα που είχαν ληφθεί από το 2009 και μετά ήταν πιο ανθεκτικά στο αλκοολούχο διάλυμα ισοπροπανόλης που χρησιμοποίησαν για να τα εξοντώσουν.

Πιστεύεται ότι ένας από τους λόγους που τα βακτήρια έχουν γίνει πιο ανθεκτικά είναι η όλο και πιο διαδεδομένη χρήση αντιμικροβιακών διαλυμάτων στα νοσοκομεία, αλλά και στην καθημερινή ζωή, και πιθανότατα σημαίνει ότι θα χρειαζόμαστε όλο και πιο δυνατά απολυμαντικά στο μέλλον—κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και για τα καλά βακτήρια που βρίσκονται στον οργανισμό και στην επιδερμίδα μας, τα οποία όταν εξουδετερώνονται, αφήνουν τον οργανισμό μας πιο ευάλωτο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η ύψιστη μορφή άγνοιας είναι όταν απορρίπτεις κάτι που δεν ξέρεις τίποτε γι’ αυτό."

Wayne W. Dyer, 1940-2015, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1440 - Μάχη της Βάρνας.
    1484 - Γεννιέται ο Μαρτίνος Λούθηρος, μοναχός, ηγέτης της Εκκλησιαστικής Μεταρρύθμισης.
    1938 - Πεθαίνει ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

© 2002-2019 MEDIA2DAY