ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Πότε αλλάξατε τελευταία φορά γυαλιά ηλίου;

Η απουσία προστασίας των ματιών μας απέναντι στις ακτίνες του ήλιου ενέχει κινδύνους. Πώς θα προστατευτούμε;

Πότε αλλάξατε τελευταία φορά γυαλιά ηλίου;

Αν η αγορά ενός καλού ζευγαριού γυαλιών ηλίου ή η αγορά νέων όταν τα παλιά έχουν φθαρεί, είναι για εσάς ήσσονος σημασίας, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε.

Ο ήλιος δεν απειλεί μόνο το δέρμα μας, αλλά και τα μάτια μας, μάλιστα η μακροχρόνια έκθεση των ματιών στον ήλιο δίχως την κατάλληλη προστασία αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών οφθαλμοπαθειών: καταρράκτης, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, διάφορα μορφώματα στα μάτια και μια σπάνια μορφή καρκίνου- το μελάνωμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

Πώς θα επιλέξουμε λοιπόν τα σωστά γυαλιά ηλίου για να προστατέψουμε αποτελεσματικά τα μάτια μας… σαν τα μάτια μας;

Τα γυαλιά που θα αγοράσετε θα πρέπει να αναγράφουν «100% UV Protection» ή «UV 400», που σημαίνει πως προστατεύουν τα μάτια από τις ακτινοβολίες οι οποίες δεν βρίσκονται εντός των ασφαλών ορίων μήκους κύματος (δηλαδή παρέχουν προστασία από τις UVA ακτίνες κατά τουλάχιστον 99% και από τις UVB κατά 95%).

Αν το προϊόν δεν αναγράφει κάτι σχετικό με την ηλιακή ακτινοβολία ή αναφέρεται ως «cosmetic», αποφύγετέ το. Είναι ο λόγος που η αγορά γυαλιών από πλανόδιους, παρά το οικονομικό δέλεαρ, αποτελεί την χείριστη επιλογή για τα μάτια σας.

Επίσης, φροντίστε να είναι όσο πιο μεγάλα γίνεται. Πρέπει να καλύπτουν μεγάλο τμήμα του προσώπου, ενώ την μέγιστη προστασία παρέχουν όσα το «αγκαλιάζουν» και από τα πλάγια: η UV αντανακλάται από τις λείες επιφάνειες και έτσι φθάνει υπό διάφορες γωνίες στα μάτια.

Τέλος, τα γυαλιά ηλίου τα χρειαζόμαστε καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα κρούσματα καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας αυξάνονται διαρκώς και ένας από τους κύριους υπαίτιους είναι η απροστάτευτη έκθεση των ματιών στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Προσπαθώντας για το αδύνατο, κατορθώνουμε το καλύτερο δυνατό."

August Strindberg, 1849-1912, Σουηδός θεατρικός συγγραφέας

 • 1919 - Υπογράφεται η συνθήκη του Νεϊγύ στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας μεταξύ των Συμμάχων (Αντάντ) και της Βουλγαρίας.
  1920 - Ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές
  1926 - Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ)
  1935 - Οι Φιλιππίνες αποκτούν την ανεξαρτησία τους απο τις ΗΠΑ
  1960 - Ιδρύεται ο ΟΠΕΚ (οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).
  1963 - Δημιουργείται το νησί Σουρτσέι στην Ισλανδική θάλασσα λόγω υποθαλάσσιας έκρηξης ηφαιστείου.

© 2002-2019 MEDIA2DAY