ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Φυσικό συστατικό σώζει από μεταβολικές παθήσεις

Ένα φυσικό συστατικό που εμπεριέχεται στο πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί μπορεί να αλλάξει τη ζωή όσων πάσχουν από κληρονομικές μεταβολικές παθήσεις.

Φυσικό συστατικό σώζει από μεταβολικές παθήσεις

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ διαπίστωσαν πως συγκεκριμένα συστατικά του πράσινου τσαγιού και του κόκκινου κρασιού μπορούν να βοηθήσουν όσους υποφέρουν από συγγενείς μεταβολικές παθήσεις.

Πώς; Εμποδίζοντας τον σχηματισμό τοξικών μεταβολιτών, οι οποίοι συσσωρεύονται σε σημείο τοξικό στον οργανισμό των πασχόντων από κληρονομικές μεταβολικές διαταραχές. Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Communications Chemistry, οι πάσχοντες γεννιούνται με ένα ελαττωματικό γονίδιο που συντελεί σε καίρια ενζυμική ανεπάρκεια. Δεδομένης της απουσίας κατάλληλων θεραπειών, πολλοί ασθενείς με μεταβολικές παθήσεις αναγκάζονται να ζουν υπό αυστηρή δίαιτα για το σύνολο του βίου τους.

Ο καθηγητής Εχούντ Γκαζίτ και η διδακτορική φοιτήτρια Σίρα Σαάμ-Νιβ εστίασαν στην γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), ουσία που εμπεριέχεται στο πράσινο τσάι, και στο ταννικό οξύ, που εμπεριέχεται στο κόκκινο κρασί και είναι ήδη γνωστό ότι προλαμβάνει τον σχηματισμό των τοξικών αμυλοειδών σχηματισμών που προκαλούν τις εκφυλιστικές νόσους του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.

«Στην περίπτωση των συγγενών μεταβολικών παθήσεων το σώμα δεν παράγει ένα ζωτικό μεταβολικό ένζυμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται μεταβολίτες στο σώμα σε σημείο τοξικό και να προκαλούνται σοβαρές αναπτυξιακές και διανοητικές διαταραχές», εξηγεί η υποψήφια διδάκτορας Σααμ-Νιβ.

Οι ερευνητές εστίασαν στη φαινυλκετονουρία, μια σπάνια μεταβολική διαταραχή που οφείλεται στην ανικανότητα του ήπατος να παράγει ένα ένζυμο, την υδροξυλάση της φαινυλαλανίνης. Αυτό το ένζυμο μεταβολίζει το αμινοξύ φαινυλαλανίνη σε ένα άλλο αμινοξύ, την τυροσίνη. Για το λόγο αυτό, η έλλειψη του συγκεκριμένου ενζύμου έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή συγκέντρωση της φαινυλαλανίνης στο αίμα και στον εγκέφαλο. Όταν τα επίπεδα της φαινυλαλανίνης αυξηθούν πάνω από τα φυσιολογικά, τότε αυτή γίνεται τοξική για τον οργανισμό. Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα είναι η παρεμπόδιση της φυσιολογικής ανάπτυξης και λειτουργίας των κυττάρων του εγκεφάλου, με συνέπεια τη διανοητική καθυστέρηση.

Η πιο κοινή μορφή θεραπείας για τα άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία είναι η σωστή διατροφή, χωρίς να παραλαμβάνουν με την τροφή τους μεγάλες ποσότητες φαινυλαλανίνης, ενώ επιτρέπονται θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά,τρόφιμα με μέτριες ποσότητες πρωτεϊνών, όπως οι πατάτες, καθώς και τρόφιμα με χαμηλές ποσότητες πρωτεϊνών, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά ή κατηγορίες ψωμιών με χαμηλή ποσότητα πρωτεϊνών.

Να σημειωθεί ότι δύο προηγούμενες μελέτες του Δρ Γκαζιτ είχαν δείξει ότι η φαινυλαλανίνη είναι ικανή για αυτοσυναρμολόγηση και σχηματισμό αμυλοειδών δομών, όπως αυτές που παρατηρούνται στις νόσους του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον και άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, και άλλοι μεταβολίτες που συσσωρεύονται σε άλλες εγγενείς συγγενείς μεταβολικές ασθένειες έχει επίσης φανεί ότι υφίστανται διαδικασίες αυτοσυναρμολόγησης και σχηματίζουν τοξικά αμυλοειδή συσσωματώματα.

Στη νέα μελέτη εξέτασαν κατά πόσο EGCG και ταννικό οξύ μπορούν να βοηθήσουν στο αντιστάθμισμα της διαδικασίας του σχηματισμού των μεταβολιτών.

Σε κυτταρικές καλλιέργειες και οι δύο ουσίες δοκιμάστηκαν σε τρεις μεταβολίτες σχετικούς με τρεις μεταβολικές παθήσεις: την αδενίνη, τη σωρευτική τυροσίνη και τη φαινυλαλανίνη. Γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) και ταννικό οξύ ήταν αποτελεσματικά στην αναστολή του σχηματισμού των τοξικών αμυλοειδών σχηματισμών.

Πηγή: In.gr 

SPONSORED LINKS

"1792 - Γαλλική Επανάσταση: Η Εθνική Συνέλευση (Convention Nationale), η οποία είχε αναδειχθεί με καθολική ψηφοφορία, κατάργησε την μοναρχία. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ και η οικογένειά του φυλακίστηκαν.
1934 - Γέννηση του Λέοναρντ Κόεν, Καναδός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συγγραφέας
1937 - Πρώτη έκδοση του Χόμπιτ από τον Τόλκιν.
1964 - Ανεξαρτησία της Μάλτας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1981 - Το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει πλήρη ανεξαρτησία στο Μπελίζε
1991 - Ανεξαρτησία της Αρμενίας από την ΕΣΣΔ."

Φρήντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος

  • Τα όνειρα είναι η ρίζα της μεταφυσικής, η πηγή της ιδέας ότι ψυχή και σώμα είναι ξεχωριστά.

© 2002-2018 MEDIA2DAY