ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Πώς η σιωπή βοηθά τον εγκέφαλο

Η σιωπή είναι πολύτιμη για τον εγκέφαλό μας, λένε επιστήμονες, που εντόπισαν πώς το μυαλό μας αξιοποιεί τα διαστήματα σιωπής για να κωδικοποιήσει τις πληροφορίες που λαμβάνει.

Πώς η σιωπή βοηθά τον εγκέφαλο

Τα κενά σιωπής ανάμεσα στα διαστήματα υπερδιέγερσης των νευρώνων αξιοποιεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να κωδικοποιήσει τις πληροφορίες που λαμβάνει, λένε ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο της πολιτείας της Georgia στις ΗΠΑ.

Οι νευρώνες του εγκεφάλου δεν σταματούν ποτέ να δουλεύουν. Εκπέμπουν ηλεκτρικές ώσεις σε διάφορες διακυμάνσεις, κάπως σαν την θάλασσα που συνεχώς κινείται αλλά είναι άλλοτε ήρεμη και άλλοτε σε τρικυμία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια διαστήματα που οι νευρώνες κάνουν «άτυπο διάλειμμα»: Είναι τα διαστήματα σιωπής, στα οποία κάτι «μαγικό συμβαίνει». Οι νευρώνες που κάνουν διάλειμμα, ταυτόχρονα αποτελούν μέλη ομάδας που δημιουργεί αντιλήψεις, ενέργειες και σκέψεις σε πραγματικό χρόνο.

Μάλιστα, σε πειράματα στους εγκεφάλους ποντικών, οι ερευνητές βρήκαν πως τέτοια κύτταρα υπάρχουν σε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου. Αυτά είναι τα κύτταρα που μπαίνουν στη λεγόμενη «υπερβολική κατάσταση», κάτι αντίστοιχο με ένα φλύαρο άτομο που όμως πέφτει ανά διαστήματα σε φάση σιγής.

Σε αυτά τα διαστήματα, λοιπόν, λένε οι ερευνητές, οι νευρώνες αρχίζουν να συγκλίνουν για να κωδικοποιήσουν σκέψεις ή δράσεις.

Πηγή: Eurekalert.org 

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"1792 - Γαλλική Επανάσταση: Η Εθνική Συνέλευση (Convention Nationale), η οποία είχε αναδειχθεί με καθολική ψηφοφορία, κατάργησε την μοναρχία. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ και η οικογένειά του φυλακίστηκαν.
1934 - Γέννηση του Λέοναρντ Κόεν, Καναδός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συγγραφέας
1937 - Πρώτη έκδοση του Χόμπιτ από τον Τόλκιν.
1964 - Ανεξαρτησία της Μάλτας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1981 - Το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει πλήρη ανεξαρτησία στο Μπελίζε
1991 - Ανεξαρτησία της Αρμενίας από την ΕΣΣΔ."

Φρήντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος

  • Τα όνειρα είναι η ρίζα της μεταφυσικής, η πηγή της ιδέας ότι ψυχή και σώμα είναι ξεχωριστά.

© 2002-2018 MEDIA2DAY