ΕΥΕΞΙΑΑΣΚΗΣΗ

Σίγουρα κάνεις σωστό ζέσταμα στο γυμναστήριο;

Το ζέσταμα πριν την άσκηση είναι άκρως σημαντικό για μια αποτελεσματική και χωρίς κινδύνους προπόνηση. Πώς θα το κάνουμε σωστά;

Σίγουρα κάνεις σωστό ζέσταμα στο γυμναστήριο;

Βασικός στόχος της προθέρμανσης πριν την άσκηση στο γυμναστήριο είναι να ζεσταθεί λίγο το σώμα αλλά και να προετοιμαστεί για το είδος της άσκησης που θα ακολουθήσει.

Με μια σύντομη ματιά στις περισσότερες προτάσεις «ζεστάματος», παρατηρούμε πως στην πλειοψηφία τους περιλαμβάνουν «20’ λεπτά διάδρομο ή ποδήλατο ή ελλειπτικό». Και αυτό είναι λάθος. Γιατί να μην επιλέξουμε τους πατροπαράδοτους τρόπους, όπως διάδρομο, ποδήλατο ή ελλειπτικό;

«Το πρόβλημα εντοπίζεται στο πως, αν και θα ανέβει η θερμοκρασία του σώματός σας, αυτό δεν θα προετοιμαστεί για την προπόνηση», απαντά ο Φώτης Χατζηνικολάου, Personal Trainer και προσθέτει:

«Ας πούμε πως μία μέρα θα γυμνάσετε το στήθος σας. Με το να κάνετε ζέσταμα με διάδρομο, προετοιμάζετε μόνο το κάτω μέρος του σώματός σας. Όμως, οι αρθρώσεις των ώμων, των ωμοπλατών, των αγκώνων, της θωρακικής μοίρας και όλες οι άλλες που συμμετέχουν όταν γυμνάζετε στήθος, δεν ενεργοποιούνται επαρκώς. Το τρέξιμο ως προθέρμανση είναι καλό αν η κύρια προπόνησή μας είναι το τρέξιμο».

Όταν κάνουμε 30 λεπτά διάδρομο ή ποδήλατο πριν την άσκηση, σίγουρα θα ζεσταθούμε. Όμως θα αφήσουμε απέξω το κομμάτι όπου προετοιμάζουμε το σώμα μας για την γυμναστική που θα ακολουθήσει: βάρη, μηχανήματα, τροχαλίες κτλ.

Σε ένα σωστό ζέσταμα λοιπόν, πέρα από απλή αύξηση της θερμοκρασίας, πρέπει να επιτύχουμε και την κατάλληλη προετοιμασία των αρθρώσεων μας. Σαν αποτέλεσμα, θα "αισθανόμαστε" καλύτερα τις ασκήσεις και πιθανότατα να περιορίσουμε τραυματισμούς.

Δείτε παρακάτω μερικές σύντομες προτάσεις αποτελεσματικού ζεστάματος για άνω κορμό και πόδια, μέσα από κινήσεις που ανεβάζουν τη θερμοκρασία, προετοιμάζοντας παράλληλα τις αρθρώσεις σας:

Νικόλας Γεωργιακώδης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Είναι πάντα οι αρετές και όχι οι αμαρτίες ενός ανθρώπου που τον σπρώχνουν στην καταστροφή."

Rebecca West, Βρετανίδα συγγραφέας & αρθρογράφος

  • 1313 - Γεννήθηκε ο Βοκάκιος, Ιταλός συγγραφέας
    1952 - Γεννήθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου (νεότερος), Έλληνας πολιτικός
    1963 - Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα έγινε η πρώτη γυναίκα στο διάστημα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY