ΕΥΕΞΙΑΑΣΚΗΣΗ

Η άσκηση με βάρη προλαμβάνει την κατάθλιψη

Η άσκηση με αντιστάσεις – βάρη, μηχανήματα κτλ.- μπορεί όχι μόνο να προλάβει την κατάθλιψη, αλλά και να μετριάσει τα συμπτώματά της.

Η άσκηση με βάρη προλαμβάνει την κατάθλιψη

Κάνετε βάρη; Κάνετε καλά.

Οι πιέσεις πάγκου, τα καθίσματα, οι άρσεις θανάτου, οι κωπηλατικές και όλα αυτά τα ωραία που συμβαίνουν στο γυμναστήριο της γειτονιάς σας όχι μόνο σας κάνουν να ανεβάζετε κιλά, αλλά ανεβάζουν και τι διάθεσή σας, σύμφωνα με νέα, μεγάλη ανασκόπηση πολλών μελετών σχετικά με την άσκηση ενδυνάμωσης και την κατάθλιψη. 

Η ανασκόπηση αναφέρει πως, όσο μελαγχολικά και αν νιώθουμε αρχικά, η άσκηση αντιστάσεων μειώνει τα συμπτώματα, ανεξαρτήτως με το πόσο συχνά ή σπάνια προπονούμαστε.

Κατά καιρούς αρκετές έρευνες έχουν αναφέρει τα οφέλη της άσκησης, γενικά, στην πρόληψη ή και αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Μια μεγάλη μελέτη του 2016 σε εκατομμύρια ανθρώπους, για παράδειγμα, συμπέρανε ότι η καλή φυσική κατάσταση μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κλινικής κατάθλιψης. Οι περισσότερες από αυτές τις έρευνες, βέβαια, αναφέρονται στην αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα και το τρέξιμο.

Για την νέα αυτή ανασκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάιο στο JAMA Psychiatry, οι επιστήμονες ήθελαν να δουν κατά πόσο οι υπάρχουσες έρευνες μπορούν να εξάγουν συμπεράσματα για το κατά πόσο η άσκηση με βάρη επηρεάζει άμεσα την εμφάνιση της κατάθλιψης.

Οι μελέτες στις οποίες εστίασαν ήταν 33, και περιλάμβαναν συνολικά 2000 άνδρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών, κάποιοι εκ των οποίων είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ενώ άλλοι όχι. Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα των μελετών αυτών και στη συνέχεια εξέτασαν αναλυτικά τα δεδομένα.

Το συμπέρασμα τους ήταν ότι η άσκηση αντιστάσεων μείωσε τα συμπτώματα της κατάθλιψης στους συμμετέχοντες είτε αυτοί είχαν διαγνωστεί με την ασθένεια στην αρχή της μελέτης είτε όχι. Εν ολίγοις, όσοι «έμπαιναν» στη μελέτη με κατάθλιψη, συνήθως ένιωθαν καλύτερα όταν ξεκινούσαν βάρη. Και όταν ξεκινούσαν με φυσιολογική ψυχική υγεία, στο τέλος των πειραμάτων είχαν εν τέλει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα θλίψης και μελαγχολίας συγκριτικά με εκείνους που δεν έκαναν προπόνηση.

Τέλος, το πιο σημαντικό είναι ότι η ποσότητα της άσκησης με βάρη δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία. Τα οφέλη είναι τα ίδια, είτε οι ασκούμενοι κάνουν προπόνηση δύο φορές την εβδομάδα είτε πέντε, είτε κάνουν πολλές επαναλήψεις είτε λίγες. Τα οφέλη στην ψυχική υγεία ήταν ίδια, τόσο για τους άνδρες όσο και για της γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της ανασκόπησης, σύμφωνα με τους ειδικούς δεν σημαίνουν ότι η άσκηση με αντιστάσεις είναι καλύτερη στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης από άλλες μορφές άσκησης. Ούτε ότι η άσκηση μπορεί ή θα έπρεπε να αντικαταστήσει τις συμβατικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής αγωγής, για την κατάθλιψη.

Αλλά συνολικά, τα δεδομένα δείχνουν ότι το να πάτε δύο με πέντε φορές για προπόνηση την εβδομάδα στο γυμναστήριο μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να θωρακίσετε την ψυχική σας υγεία.

Και να αυξήσετε τα κιλά σε πιέσεις, έλξεις, άρσεις θανάτου και καθίσματα.

Πηγή. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Καλύτερα να έχω δυναμικά άδικο παρά κακομοίρικα δίκιο."

Tallulah Bankhead, 1902-1968, Αμερικανίδα ηθοποιός

  • 325 - Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας, κατά την οποία οι αρχηγοί της Χριστιανικής Εκκλησίας τιμούν την Αγία Τριάδα, υιοθετούν την Ομολογία Πίστεως (το «Πιστεύω»), και ορίζουν πότε θα εορτάζεται το Πάσχα.
    1530 - Γεννιέται ο Ιβάν ο Τρομερός, Τσάρος της Ρωσίας.
    1944 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι Σύμμαχοι απελευθερώνουν το Παρίσι από την Ναζιστική Γερμανία.
    1990 - Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφασίζει στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

© 2002-2019 MEDIA2DAY