ΕΥΕΞΙΑΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ

Κάηκα από τον ήλιο, τι να κάνω;

Λύσεις υπάρχουν. Θα σου τις δώσουμε, όμως, μόνο αφού υποσχεθείς πως δεν θα ξαναβγείς στον ήλιο χωρίς αντηλιακό.

Κάηκα από τον ήλιο, τι να κάνω;

της Ηρώς Κουνάδη

Το ηλιακό έγκαυμα είναι το χανγκόβερ του δέρματος –θα σε κάνει να πονέσεις για να μάθεις ότι την επόμενη φορά θα πιείς λιγότερο θα βάλεις αντηλιακό. Με τη διαφορά ότι, σε αντίθεση με το ενοχλητικό μεν, άκακο δε χανγκόβερ, το ηλιακό έγκαυμα είναι όντως επικίνδυνο. Γι’ αυτό, μόνο αφού υποσχεθείς ότι την επόμενη φορά δεν έχεις να πας πουθενά χωρίς το αντηλιακό σου, επιτρέπεται να διαβάσεις παρακάτω τι να κάνεις τώρα που πονάς, καίγεσαι και χάνεσαι.

Βάλε μια καλή κρέμα

Όχι την κρέμα σώματος με άρωμα Lila Pause που αγόρασες 1,99€. Μια ειδική για τα εγκαύματα κρέμα που θα αγοράσεις από το φαρμακείο ειδικά για αυτόν τον σκοπό. 

Φτιάξε κομπρέσες από χαμομήλι

Αν δεν έχεις λεφτά για κρέμες, ή φαρμακείο ανοιχτό την ώρα που αρχίσει να πονάει το έγκαυμα, οι κομπρέσες από χαμομήλι είναι μια εξαιρετική ιδέα, όπως εξηγεί στο Iatronet.gr ο Επίκουρος Καθηγητής της Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γεώργιος Γαϊτάνης: «Η άμεση περιποίηση της περιοχής που έχει το ηλιακό έγκαυμα είναι η εφαρμογή δροσερών επιθεμάτων τοπικά, είτε με μια βρεγμένη πετσέτα, είτε με επιθέματα με χαμομήλι, δηλαδή κομπρέσες με σκοπό να περιορίσουμε την αυξημένη θερμοκρασία της περιοχής».

Μη βάλεις πάγο –πάρε ασπιρίνη

«Αντενδείκνυται να εφαρμόσουμε πάγο στην περιοχή» συνεχίζει ο κ. Γαϊτάνης. «Επίσης απαγορεύεται αυστηρά να τοποθετήσουμε πάνω στην περιοχή που έχει υποστεί το έγκαυμα, αντιηλιακό ή καλλυντικά για την περιποίηση του δέρματος. Ένας απλός τρόπος αντιμετώπισης βαρύτερων μορφών με ενοχλητικό τοπικό πόνο και φλεγμονή είναι η τοποθέτηση διαλυμένης ασπιρίνης στην πάσχουσα περιοχή ή η χορήγησή της από το στόμα».

Πιες πολύ νερό

Προφανές, αλλά οι περισσότεροι τείνουμε να το ξεχνάμε: Όσο περισσότερο νερό πίνεις, τόσο πιο ενυδατωμένος παραμένει ο οργανισμός, και κατ’ επέκταση το δέρμα σου, που θα «γιατρευτεί» από το έγκαυμα γρηγορότερα.

Μην εκτίθεσαι στον ήλιο

Αν πρόσεχες λίγες γραμμές παραπάνω, τώρα ξέρεις πως δεν κάνει να βάλεις αντηλιακό σε ήδη υπάρχον έγκαυμα. Άρα; Άρα δεν μπορείς να βγεις στον ήλιο μέχρι να σου περάσει. Ακόμα και όταν παραμένεις στη σκιά, ή κινείσαι με το αυτοκίνητο μέσα στην πόλη, επειδή οι ηλιαχτίδες είναι ύπουλες και τρυπώνουν παντού, καλό είναι να προστατεύσεις το καμένο δέρμα με φυσικά υφάσματα (το βαμβάκι είναι ό,τι πρέπει για την περίπτωσή σου) ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα κυκλοφορείς με μακρυμάνικο μες στο κατακαλόκαιρο. Τα συνθετικά υφάσματα τύπου ακρυλικό, λύκρα, πολυεστέρας που παγιδεύουν την θερμότητα στο σώμα και δεν απορροφούν τον ιδρώτα θα πρέπει αυτές τις μέρες να αποφεύγονται.


σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Πρέπει να ζούμε σαν να πρόκειται να πεθάνουμε αύριο και να μελετάμε σαν να πρόκειται να ζήσουμε για πάντα."

Μαχάτμα Γκάντι

  • 1916 - Το πλωτό νοσοκομείο Βρετανικός και αδελφό πλοίο του Τιτανικού βυθίζεται ανάμεσα στο ακρωτήριο του Σουνίου και του νησιού Κέα.

    1940 - Ο Ελληνικός Στρατός, μετά από επιθετικές επιχειρήσεις από τις 14-11-40, απελευθερώνει το Λεσκοβίκι και την Κορυτσά και καταλαμβάνει τους ορεινούς όγκους Μόροβα και Ιβάν.

© 2002-2018 MEDIA2DAY