Και μπαλλαδόρος και οινοποιός ο Ινιέστα!...

Όλος ο κόσμος τον γνωρίζει ως κορυφαίο παίκτη και σκόρερ της Barcelona και της Εθνικής Ισπανίας, στην οποία και χάρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο πριν λίγο καιρό, με το γκολ του στον τελικό εναντίον της Ολλανδίας. Ο Αντρές Ινιέστα, όμως, έχει μεγαλώσει με το αμπέλι και το κρασί και αυτά φαίνεται ότι παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή του. Γι αυτό και επένδυσε 9 εκατομμύρια ευρώ από την προσωπική του περιουσία για να αγοράσει αμπέλια και να κτίσει οινοποιείο στην ιδιαίτερή του πατρίδα, την Fuentealbilla, που βρίσκεται στην οινοπαραγωγική ζώνη της Castilla La Mancha, στην Κεντρική Ισπανία.

Το οινοποιείο, που ονομάζεται Bodegas Iniesta, θα κάνει φέτος τον πρώτο του τρύγο, και στοχεύει σε ετήσια παραγωγή 700.000 φιαλών. Θα παράγει λευκά, ροζέ και ερυθρά κρασιά οινοποιώντας τόσο γηγενείς (Bobal, Macabeo) όσο και διεθνείς (Chardonnay) ποικιλίες. Επικεφαλής του εγχειρήματος αυτού είναι ο πατέρας του ποδοσφαιριστή, Χοσέ-Αντόνιο Ινιέστα, καθώς οι υποχρεώσεις του ίδιου τον κρατούν μακριά από τα μέρη του (και συχνά εκτός Ισπανίας) για μεγάλο μέρος του χρόνου.


Στόχος του επιτελείου της Bodegas Iniesta είναι η εδραίωση των κρασιών της στην Ισπανική αγορά, αλλά και οι εξαγωγές σε μεγάλες αγορές όπως η Αγγλία και η Γερμανία. Κτίζοντας πάνω στο όνομα και τη φήμη του ποδοσφαιριστή, εκτιμούν ότι τα κρασιά Bodegas Iniesta θα συμπεριληφθούν στις λίστες μεγάλων εστιατορίων ανά την Ευρώπη, σε τιμή που θα ξεπερνάει τα €40. Εγώ ζήτησα τη γνώμη Ισπανών συναδέλφων για το θέμα αυτό, οι οποίοι μου είπαν πως όντως το brand Ινιέστα θα βοηθήσει πολύ αυτή την προσπάθεια, καθώς ο ποδοσφαιριστής χαίρει πολύ μεγάλης εκτίμησης από τους συμπατριώτες του, ειδικά μετά τα κατορθώματά του στο φετινό Μουντιάλ. Ωστόσο εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο μία ετικέτα από μία σχετικά άγνωστη οινοπαραγωγική ζώνη της Ισπανίας, όπως είναι η Castilla La Mancha, μπορεί να σταθεί σε μία μεγάλη λίστα κρασιών, και μάλιστα να απαιτήσει και υψηλή τιμή καταλόγου.

Είναι γεγονός πάντως ότι η κίνηση αυτή του Ινιέστα προκάλεσε έκπληξη στον Ισπανικό τύπο, καθώς οι Ισπανοί ποδοσφαιριστές δεν φημίζονται για την επιχειρηματικότητά τους, και συνήθως περιορίζονται στην επένδυση των χρημάτων τους σε τράπεζικά προϊόντα και ομόλογα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πατέρα του, ο Άντρες Ινιέστα, ο οποίος εκτός από το πολύ "δυνατό" συμβόλαιό του με τη Barcelona έχει και μία εξίσου γερή συμφωνία χορηγίας με τη Nike, έχει ήδη στο ενεργητικό του μία σειρά από επιτυχημένες επενδύσεις σε real estate - και είναι μόλις 26 ετών!

Σας μεταφέρω, σε δική μου απόδοση, κάποιες από τις σκέψεις του ποδοσφαιριστή σχετικά με το κρασί, όπως τις κατέγραψε στην προσωπική του ιστοσελίδα:

"Όσο προσεκτικός κι αν είμαι με την φυσική μου κατάσταση, έχω καταλάβει  ότι πρέπει από σήμερα να αρχίσω να προετοιμάζομαι για «την επόμενη μέρα». Για μένα η προετοιμασία αυτή σχετίζεται με την παράδοση και τις ρίζες της οικογένειάς μου, στη γη της La Mancha. Η κατάλληλη έκταση και το σωστό κομμάτι γης, αν φροντιστούν σωστά, θα βοηθήσουν στην επίτευξη ενός ακόμα στόχου: την καλλιέργεια ευγενών, προσεγμένων και παραγωγικών αμπελιών, που θα μας χαρίσουν ένα από τα καλύτερα φυσικά προϊόντα του πολιτισμού μας - το κρασί.

Ευεργετικό για την υγεία, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο, το κρασί καλείται να γίνει ένα από τα βασικά μου κίνητρα. Και η καλλιέργεια αυτών των αμπελιών αντιπροσωπεύει ουσιαστικά τη σχέση μου με τη γη, αλλά και την οικογένειά μου. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Τα αμπέλια μου σύντομα θα αρχίσουν να παράγουν σταφύλια, καθώς η οικογένειά μου θα τα φροντίζει σαν να το έκανα ο ίδιος. Θέλω το κρασί μου να είναι μια αντανάκλαση του εαυτού μου. Κι αν τα στάνταρντς που έχω θέσει είναι υψηλά, θα τα επιτύχουμε με σκληρή δουλειά, υποστήριξη από την οικογένεια και γνώση. Και ο χρόνος θα δείξει..."

Πριν μου το ζητήσετε, έχω ήδη σημειώσει στο επόμενο ταξίδι μου στην Καταλονία να βρω και να φέρω πίσω κρασιά Bodegas Iniesta, γιατί έχω μεγάλη περιέργεια να τα δοκιμάσω. Οι προθέσεις του ποδοσφαιριστή φαίνονται καλές και τα σχέδιά του αρκετά σοβαρά. Μακάρι να αποδειχτεί το ίδιο δεξιοτέχνης στο οινοποιείο, όσο και στο γήπεδο!...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v