Επιστροφή στην Τοσκάνη!

Η δεύτερη μέρα του ταξιδιού ξεκίνησε και πάλι νωρίς. Φύγαμε από τη Φλωρεντία πουρνό-πουρνό, σε λίγη ώρα όμως βρισκόμασταν στην καρδιά της Τοσκανέζικης υπαίθρου. Είχα καιρό να βρεθώ σε αυτή την περιοχή που τόσο αγαπώ, αλλά και που έχει ασκήσει τόσο σημαντική επιρροή στην ενασχόλησή μου με το κρασί. Και λόγω κρίσης, αλλά και για προσωπικούς λόγους, όλο το 2010 έμεινα μακριά της. Γι αυτό και η χαρά μου που ξαναβρίσκομαι στην Τοσκάνη είναι πραγματικά απερίγραπτη!...

Το πρόγραμμα της ημέρας, λοιπόν, άρχισε στο Chianti Classico. Πρώτος σταθμός ήταν η πόλη της Greve και το πολύ καλό οινοποιείο Castello di Querceto. Από τα παλιά και ιστορικά οινοποιεία της περιοχής, το Castello di Querceto χαίρει πολύ υψηλής υπόληψης στην περιοχή. Παρά την παράδοση και την ιστορία του (τα παλιά του κελάρια χτίστηκαν τον 12ο αιώνα), σήμερα δίνει εξαιρετική έμφαση στην τεχνολογία, σε σημείο που έχει δημιουργήσει ειδικό software για να παρακολουθεί την εξέλιξη των κρασιών του σε κάθε δεξαμενή ανά πάσα στιγμή! Τα αμπέλια του βρίσκονται σε ένα πολύ προστατευμένο σημείο της ζώνης του Chianti Classico, καθώς τα βουνά που τα περιβάλλουν τα προστατεύουν και από τους υγρούς και ψυχρούς ανέμους που έρχονται από τα βόρεια, και από τα ξηρά και θερμά ρεύματα που έρχονται από το Νότο, αφήνοντας μόνο το μαϊστράλι να δροσίζει ευεργετικά τα κλήματα τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού, ενώ ωριμάζουν τα σταφύλια. Δοκιμάσαμε όλες τις τρέχουσες ετικέτες του Castello di Querceto, από το ομώνυμο Chianti Classico  και το Chianti Classico Riserva, μέχρι κάποιες single-vineyard ετικέτες και τα Super-Tuscans του. Για μένα η δοκιμή (επαν)επιβεβαίωσε δύο πράγματα που ήξερα ήδη: αφ' ενός ότι το Cabernet Sauvignon στην Τοσκάνη, εφόσον καλλιεργηθεί σε ιδανικό terroir και οινοποιηθεί σωστά, μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Και αφ' ετέρου ότι το γηγενές Sangiovese, όταν το εμπιστεύονται καλοί οινοποιοί και το εμφιαλώνουν μονοποικιλιακά, μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό! Τα κρασιά του Castello di Querceto εξάγονται σε διάφορες χώρες του κόσμου. Μοναδικός πελάτης του στην Ελλάδα, απ' ότι πληροφορήθηκα, είναι το εστιατόριο Sale e Pepe του Ivan Ottaviani.

|ig:1-6|

Ακολούθησαν επισκέψεις σε δύο οινοποιεία, τα οποία δεν μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασαν. Το πρώτο ήταν το Panzanello, στο πανέμορφο Panzano του Chianti Classico. Πρόκειται για μία μικρή, σχετικά πρόσφατη, οικογενειακή επιχείρηση. Η επίσκεψη στους χώρους του δεν είχε κάτι το διαφορετικό, και τα κρασιά του που δοκιμάσαμε ήταν απλά συμπαθητικά. Στο Panzanello φάγαμε και ένα ελαφρύ γεύμα (και κάποιοι από εσάς ξέρετε ότι δεν είμαι φαν των ελαφρών γευμάτων, ειδικά όταν στο τραπέζι υπάρχει πολύ κρασί...), το οποίο έκλεισε με την πρωτότυπη ροζέ grappa που παράγεται από τα σταφύλια του οινοποιείου. Για να μην είμαι μόνο αρνητικός, πρέπει να σας πω ότι στο Panzanello λειτουργεί και μικρός ξενώνας τριών πολύ συμπαθητικών δωματίων που έχουν εκπληκτική θέα και διατίθενται σε καλές σχετικά τιμές. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τσεκάρετε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.panzanello.it.

Ο επόμενος σταθμός μας ήταν πλέον σε άλλη ζώνη, καθώς αφήσαμε το Chianti Classico με κατεύθυνση προς τη Σιένα. Σταματήσαμε στο San Gimignano, και συγκεκριμένα λίγο έξω από την πόλη, στο οινοποιείο Capella Sant' Andrea, το οποίο ανήκει σε ένα νεαρό ζευγάρι. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι η μόνη που παράγει λευκό κρασί με ονομασία προέλευσης ανωτέρας προέλευσης (DOCG) στην Τοσκάνη, την περίφημη Vernaccia di San Gimignano. Η αλήθεια είναι ότι, για λευκό κρασί, η Vernaccia έχει πολύ λίγα πράγματα να μας πει, κι έτσι δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι υποφέρει (και πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές), σε μία περιοχή όπου βασιλεύουν τα δυνατά ερυθρά κρασιά. Με το δίκιο τους οι οργανωτές της αποστολής μας έδωσαν μεγάλο βάρος στην γνωριμία μας με την λευκή τους αυτή ποικιλία, ωστόσο κανείς από το γκρουπ δεν φάνηκε να ενθουσιάστηκε. Το στυλ των κρασιών του συγκεκριμένου οινοποιείου, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα "ρουστίκ", τουλάχιστον για το δικό μου γούστο, κι έτσι το μόνο κρασί που κάπως έσωσε την κατάσταση ήταν η ετικέτα Rialto (το δοκιμάσαμε σε μίνι-κάθετη 2 εσοδειών), ένα λευκό βαρελάτο κρασί με χαρμάνι στο οποίο κυριαρχεί η Vernaccia, αλλά συμμετέχει και το Chardonnay σε μικρή ποσότητα.

|ig:7-11|

Η μέρα μας έκλεισε στο πανέμορφο οινοποιείο Pietrafitta, ένα εξαιρετικής αισθητικής αρχοντικό, που βρίσκεται σε ονειρεμένο σημείο στους λόφους γύρω από το San Gimignano. Μετά από μία σύντομη περιήγηση στους χώρους του οινοποιείου κατευθυνθήκαμε στη βίλλα των ιδιοκτητών, όπου μας παρέθεσε γεύμα μία ομάδα οινοποιών της ζώνης της Vernaccia di San Gimignano DOCG. Το γεύμα ήταν λουκούλλειο και περιλάμβανε εκπληκτικές ντόπιες σπεσιαλιτέ (από παλαιωμένα αλλαντικά με μυρωδικά μέχρι bistecca alla Fiorentina). Τα κρασιά είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς δοκιμάσαμε μια γκάμα που περιελάμβανε Vernaccia σε διάφορες μορφές (φρέσκια, βαρελάτη, παλαιωμένη), αλλά και ερυθρά με βάση το Sangiovese, από τρεις διαφορετικές ζώνες/κατηγορίες ποιότητας: Toscana IGT (Super-Tuscan), Rosso di San Gimignano και Chianti Colli Senesi. Το εξαιρετικό αυτό δείπνο ολοκληρώθηκε με το κομψό Vin Santo του Pietrafitta, στο οποίο βουτήξαμε - ως είθισται - παραδοσιακά μπισκοτάκια αμυγδάλου, τα γνωστά cantuccini.

|ig:12-16|

Η επόμενη μέρα ξεκινάει (χαράματα πάλι) από το San Gimignano, με προορισμό το Carmignano και τη Lucca. Aναμένεται κουραστική, αλλά άκρως απολαυστική. Ες αύριον τα σπουδαία, λοιπόν!...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v