Μιλώντας για το κρασί με τον Πρέσβη της Ν. Αφρικής

Έγινε, πριν από λίγες ημέρες, μια παρουσίαση για το κρασί της Ν. Αφρικής, στο Κτήμα Γεροβασιλείου, στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμά μου δεν μου επέτρεψε να είμαι εκεί, έμαθα όμως ότι είχε μεγάλη επιτυχία. Παρευρέθησαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, περισσότερα από 100 άτομα. Επώνυμοι της πόλης, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής ζωής, αλλά και πολλοί οινόφιλοι.

Μια και δεν κατάφερα να πάω, ζήτησα από τον Πρέσβη της Ν. Αφρικής, κ. S.R. Makgetla, να συναντηθούμε και να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη με θέμα το κρασί. Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, η οποία εξελίχθηκε σε γεύμα στο Νοτιο-Αφρικάνικης κουζίνας εστιατόριο Fish Co. Platters στο Ψυχικό, με λαχταριστά θαλασσινά και μπόλικο Νοτιο-Αφρικάνικο κρασί.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην ενότητα "Νέα" του kylix.gr, της κορυφαίας ηλεκτρονικής κάβας με την οποία συνεργάζομαι. Την αναπαράγω όμως κι εδώ, γιατί έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και θέλω να υπάρχει στο αρχείο μου:

Πόσο σημαντικό είναι το κρασί για την Δημοκρατία της Ν. Αφρικής;
Το κρασί έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς. Είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα εθνικό μας προϊόν. Ταιριάζει στην κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, ειδικά όσων ζουν στην περιοχή του Δυτικού Ακρωτηρίου, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ δυνατό εξαγωγικό μας προϊόν, αν σκεφτείτε ότι η Ν. Αφρική είναι η 8η εξαγωγική δύναμη στο κρασί παγκοσμίως. Επιπλέον, ο οινικός κλάδος αντιπροσωπεύει το 1.5% του ΑΕΠ της χώρας και συνεισφέρει πολύ σημαντικά σε αυτό. Τέλος, τη στιγμή που η χώρα μου έχει σοβαρό πρόβλημα ανεργίας, το κρασί προσφέρει στην οικονομία μας περισσότερες από 300.000 θέσεις εργασίας ετησίως. Και μόνο αυτά τα μεγέθη, λοιπόν, μπορούν εύκολα να προσδιορίσουν τη σημασία του κρασιού για την Δημοκρατία της Ν. Αφρικής.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας του Νοτιο-Αφρικάνικου κρασιού;
Είναι αλήθεια ότι η Ν. Αφρική έχει ιστορία αιώνων στο κρασί. Παράλληλα, τόσο το έδαφος, όσο και οι κλιματολογικές συνθήκες στο Δυτ. Ακρωτήριο θεωρούνται από τους ειδικούς ιδανικοί παράγοντες για έναν αμπελώνα. Προσωπικά διαπιστώνω ότι το κρασί μας βελτιώνεται κάθε χρόνο και περισσότερο, και αποτελεί μία κομψή και άκρως ελκυστική επιλογή για τον σύγχρονο οινόφιλο σε όλο τον κόσμο. Αν όμως πρέπει να απομονώσω ένα στοιχείο που το κάνει δημοφιλές, αυτό είναι σίγουρα η πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Πράγματι, τα κρασιά μας, στην πλειονότητά τους, είναι πολύ καλοφτιαγμένα και, ταυτόχρονα, διατίθενται στην αγορά σε πολύ λογικές τιμές. Αυτός είναι, ειδικά στις μέρες μας, ένας παράγοντας εξαιρετικά σημαντικός, και αυτό μας το αποδεικνύει έμπρακτα η θερμή ανταπόκριση της αγοράς.

Οι καταναλωτές στη Νότια Αφρική πίνουν κρασί; Είναι το κρασί τόσο δυνατό στην εγχώρια αγορά, όσο και στη διεθνή;
Παραδοσιακά, το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης κρασιού γίνεται στην περιοχή του Δυτ. Ακρωτηρίου, όπου βρίσκεται και ο κύριος όγκος του αμπελώνα μας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, παρατηρείται μία σημαντική εξάπλωση και στην υπόλοιπη χώρα, με επίκεντρο τους νέους ανθρώπους, καθώς και το γυναικείο κοινό. Σε αυτό έχει συντελέσει πολύ και η αυξημένη δραστηριότητα που ο οργανισμός προώθησης του κρασιού της χώρας (Wines of South Africa – WOSA) έχει, που περιλαμβάνει εκθέσεις, γευσιγνωσίες και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Έτσι, η διάδοση και η κατανάλωση του κρασιού στη χώρα έχουν αρχίσει να διευρύνονται και το κρασί πλέον ανταγωνίζεται σοβαρά την μπύρα στη χώρα μας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, αν αναλογιστούμε ότι η Ν. Αφρική διαθέτει μία πολύ δυνατή εθνική ζυθοποιία, η οποία μάλιστα κατέχει την 3η θέση στον παγκόσμιο κλάδο της!

Είστε ικανοποιημένος με την αποδοχή του κρασιού της Ν. Αφρικής στην Ελληνική αγορά; Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες για την διάδοσή του;
Θέλω πρώτα απ’ όλα να πω ότι εμείς δεν ενεργούμε ανταγωνιστικά απέναντι στο Ελληνικό κρασί στην εγχώρια αγορά. Αντιθέτως, το υποστηρίζουμε και θέλουμε πραγματικά να αναπτύσσεται και να έχει επιτυχίες τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων. Τα δικά μας κρασιά θέλουμε να αποτελούν μία ποιοτική εναλλακτική επιλογή στους καταναλωτές και τους φίλους του κρασιού στην Ελληνική αγορά. Χάρη σε επιλεγμένους εισαγωγείς, όπως η εταιρεία ΟΙΝΟΚΟΣΜΟΣ, τα κρασιά μας βρίσκουν διέξοδο στην αγορά, σίγουρα όμως χρειάζεται συνεχής προσπάθεια. Από την πλευρά μας κάνουμε αρκετές ενέργειες με στόχο την προώθηση των κρασιών μας, τόσο στην Πρεσβεία, όσο και σε άλλους χώρους, αλλά σίγουρα μπορούν και πρέπει να γίνουν περισσότερα. Ειδικά ενέργειες όπως η εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση που κάναμε πρόσφατα στο Κτήμα Γεροβασιλείου, στην Θεσσαλονίκη, στην οποία μας τίμησε με την παρουσία της μεγάλος αριθμός εκπροσώπων της επιχειρηματικής αλλά και οινόφιλης κοινότητας της πόλης, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αποστολή μας αυτή, γι αυτό και θα αυξηθούν.

Ο ίδιος είστε φίλος του κρασιού; Ποιο είναι το αγαπημένο σας;
Ναι, μου αρέσει το κρασί και πίνω με το φαγητό. Καθώς προτιμώ κυρίως το ψάρι και την θαλασσινή κουζίνα, είμαι πιο πολύ φίλος του λευκού κρασιού. Θεωρώ ότι ένα καλό ξηρό λευκό κρασί είναι ωραία παρέα στο τραπέζι, όλες τις ώρες. Από τα δικά μας κρασιά, πιστεύω ότι ένα καλό λευκό από Chenin Blanc είναι πάντα μια όμορφη πρόταση.

Ζώντας στην Ελλάδα, τι γνώμη έχετε για το Ελληνικό κρασί; Σας αρέσει; Έχετε κάποια προτίμηση;
Συμπλήρωσα πλέον τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα, ολοκλήρωσα τη θητεία μου και σύντομα θα επιστρέψω στην πατρίδα μου. Ήρθα πολύ κοντά με την Ελλάδα και τους ανθρώπους της και βίωσα τα προβλήματα που την απασχολούν τα τελευταία χρόνια. Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα και της εύχομαι τα καλύτερα. Είναι πολύ σημαντικό για τους Έλληνες, ωστόσο, να μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος, αυτό όμως ισχύει για όλους μας. Όσο για το Ελληνικό κρασί, έχω να πω τα καλύτερα, τόσο για τις ετικέτες που έχω δοκιμάσει, όσο και για τα οινοποιεία, τα οποία είναι υπερσύγχρονα και πολύ δραστήρια. Ως φίλος του λευκού κρασιού βρήκα πολλές και καλές επιλογές στην Ελλάδα, από τις οποίες σίγουρα θα ξεχώριζα καλές ετικέτες ποικιλιών όπως το Ασύρτικο και η Μαλαγουζιά.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v