Επίσκεψη στο Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη!

Από τα πρώτα μου, ερασιτεχνικά, βήματα στο κρασί, άρχισα να ταξιδεύω ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, και να επισκέπτομαι οινοποιεία. Πίστεψα από την αρχή, και εξακολουθώ να το πιστεύω μέχρι σήμερα, ότι μόνο όταν βλέπεις το κρασί στον τόπο του, εκεί που πρωτοξεκίνησε τη "ζωή" του ως αμπέλι και μετέπειτα σταφύλι, μπορείς να το γνωρίσεις και να το εκτιμήσεις πραγματικά. Έτσι, τα τελευταία δέκα χρόνια έχω την χαρά να έχω επισκεφτεί το μεγαλύτερο ποσοστό των οινοποιείων του Ελληνικού αμπελώνα και να είναι λίγα αυτά που, ως τώρα, μου έχουν "ξεφύγει".

Το Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη, στη Χαλκιδική, ήταν ένα από αυτά. Όσο κι αν το ήθελα, το μελετούσα, το σχεδίαζα εδώ και πολύ καιρό, τόσο κάτι πάντα γινόταν και δεν μπορούσα να το επισκεφτώ. Μέχρι που πρόσφατα, όταν προέκυψε ένα ταξίδι στη Βόρεια Ελλάδα με κατεύθυνση προς τη Χαλκιδική, η ευκαιρία παρουσιάστηκε - και υλοποιήθηκε! Έτσι, μια μέρα που θα μπορούσε να είναι ανοιξιάτικη, τελικά όμως ήταν κρύα, βροχερή και ομιχλώδης, βρέθηκα στην Αρναία της Χαλκιδικής και στο Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη.

Η Αρναία είναι ένα όμορφο κεφαλοχώρι στην ορεινή Χαλκιδική. Γιατί μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να νομίζουμε ότι η Χαλκιδική είναι μόνο όμορφες παραλίες και καταγάλανα νερά, ωστόσο στην ορεινή της ενδοχώρα τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι - αρκεί να σας πω ότι μέχρι πριν από λίγες μέρες, στο δεύτερο δηλαδή μισό του Μαρτίου, έριξε - για άλλη μια φορά - χιόνι! Το χωριό, αν και μικρό, έχει πλούσια ιστορία και εντυπωσιάζει με την ομορφιά της κλασικής Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής των σπιτιών και όλων γενικά των κτιρίων του. Λίγο έξω από το χωριό, σε ένα ύψωμα που δεσπόζει στους γύρω αμπελώνες, βρίσκεται το Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη.

Ομολογώ ότι, για κάποιο λόγο, το οινοποιείο το περίμενα μικρό. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα εντυπωσιακό, υπερσύγχρονο κτίριο 3300 τετραγωνικών, το οποίο διαθέτει χώρους καλαίσθητους αλλά και λειτουργικούς, με έμφαση στην λιτή αισθητική, αλλά και στην υψηλή τεχνολογία. Είναι πλήρως επισκέψιμο, γι αυτό άλλωστε και υποδέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο, από (οινο)τουρίστες διαφόρων εθνικοτήτων, μέχρι μαθητές από τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής.
|ig:1-4| 
Το οινοποιείο πρωτολειτούργησε το 2007. Η Κλαούντια Παπαγιάννη, μισή Γερμανίδα η ίδια, μπορεί να μην προέρχεται από οικογένεια με οινική ιστορία, ήταν όμως αποφασισμένη να γίνει οινοποιός στην πατρίδα του πατέρα της, η οποία, ιστορικά, είχε μακρά παράδοση στο αμπέλι και το κρασί. Σήμερα το Κτήμα διαθέτει 200 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων (στο μεγαλύτερο ποσοστό τους βιολογικής καλλιέργειας), σε υψόμετρο από 280 ως 600 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, και παράγει 150.000 φιάλες κρασί ετησίως. Από αυτά, ένα ποσοστό της τάξεως του 25-30% εξάγεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Αυστρία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Ο στόχος είναι σύντομα η παραγωγή να διπλασιαστεί και - γιατί όχι; - να φτάσει και το μισό εκατομμύριο φιάλες (οι υποδομές του οινοποιείου μπορούν να στηρίξουν έναν τέτοιο στόχο με το παραπάνω). Για το μέλλον, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν την παραγωγή συνεργαζόμενοι με επιλεγμένους αμπελουργούς της γύρω περιοχής. Προς το παρόν, το μόνο σταφύλι "τρίτου παραγωγού" που προμηθεύονται είναι Viognier από τα αμπέλια της ΕΨΥΚΑ (Εταιρεία Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών), για να ενισχύσουν το έργο της.

Τα κρασιά του Κτήματος Κλαούντια Παπαγιάννη τα γνωρίζω καλά, καθώς τα παρακολουθώ, τα δοκιμάζω και τα απολαμβάνω τακτικά. Ήθελα ένα γρήγορο φρεσκάρισμα, όμως, το οποίο έγινε στην ατμοσφαιρική υπόγεια κάβα παλαίωσης του οινοποιείου. Στη συνέχεια, μια μίνι-κάθετη δοκιμή της ερυθρής ετικέτας του Κτήματος (06-07-08) έλαβε χώρα - με μεγάλη επιτυχία - στην ψησταριά της κεντρικής πλατείας του χωριού, συνοδεύοντας διάφορα λαχταριστά κοψίδια!

Ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τις δέκα ετικέτες, αλλά και γενικότερα τη φιλοσοφία, του Κτήματος Κλαούντια Παπαγιάννη, είναι η τέλεια σχέση ποιότητας-τιμής. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, ωστόσο τα κρασιά του Κτήματος είναι εξαιρετικά καλοφτιαγμένα και τρομερά απολαυστικά, ωστόσο οι τιμές τους είναι απίστευτα προσιτές. Για την ακρίβεια, ξεκινούν από τα €6 (λιανική) για το "Εξ' Αρνών Λευκό", το λευκό από Ασύρτικο και Sauvignon Blanc της οικονομικής σειράς του Κτήματος, για να φτάσουν τα €13,50 για την "ναυαρχίδα" του Κτήματος, το "Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη Ερυθρός", που είναι πολυποικιλιακός οίνος από Syrah, Merlot και Ξινόμαυρο, παλαιωμένο σε βαρέλια Γαλλικής και Αμερικάνικης δρυός για 12 μήνες.
|ig:5-8| 
Παρότι οι δύο φερώνυμες ετικέτες ήταν οι πρώτες και παραμένουν οι βασικές του Κτήματος Κλαούντια Παπαγιάννη (το Κτήμα Λευκός είναι χαρμάνι των ποικιλιών Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Chardonnay), η πιο γνωστή και δημοφιλής ετικέτα του Κτήματος είναι η μονοποικιλιακή Μαλαγουζιά, που φέρει το όνομα της κόρης της Κλαούντια, "Αλεξάνδρα". Αντίστοιχα, η μονοποικιλιακή ετικέτα Merlot ονομάζεται "Νικόλας", που είναι το όνομα του γιου της οικογένειας.

Αν πρέπει να ξεχωρίσω τις δικές μου προτιμήσεις από τη γκάμα των κρασιών του Κτήματος, αυτές θα είναι οι τρεις ετικέτες με την ένδειξη "Κτήμα": το λευκό επειδή η αρωματικότητα της Μαλαγουζιάς και η οξύτητα του Ασύρτικου βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία, ενώ το σύντομο πέρασμα του Chardonnay από βαρέλι δίνει μια ανεπαίσθητα πικάντικη νότα στο σύνολο. Το ροζέ (Grenache Rouge & Syrah) γιατί είναι όσο πρέπει κομψό, ωστόσο παραμένει ροζέ φαγητού και με πολύ ευρύ πεδίο γευστικών συνδυασμών. Και το ερυθρό γιατί είναι ένα πολύ αξιόλογο, στιβαρό και πληθωρικό κόκκινο κρασί σε πολύ καλή τιμή.

Ανακαλύψτε την πλήρη γκάμα των κρασιών του Κτήματος Κλαούντια Παπαγιάννη με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της, που θα βρείτε κάνοντας κλικ σε αυτό εδώ το link. Κι αν σας φέρει ο δρόμος σας προς την Χαλκιδική, βάλτε την Αρναία και το Κτήμα στο πρόγραμμα και δεν θα το μετανιώσετε...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v