Ώρα για Νάουσα και για (αντίο στο) Γιαννακοχώρι!

Αυτή τη χρονιά μου φάνηκε ότι δεν σταμάτησα να ταξιδεύω - τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας. Κι όμως, δεν ξέρω πώς τα κατάφερα, αλλά στα τόσα χιλιόμετρα που "έγραψα" στον Ελληνικό αμπελώνα, φέτος είχα αφήσει τη Νάουσα "απέξω". Μέχρι τώρα βέβαια. Γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσω να περάσει η χρονιά χωρίς να βρεθώ σε μία από τις πιο αγαπημένες μου οινοπαραγωγικές ζώνες. Φεύγω την Παρασκευή λοιπόν. Και μάλιστα με εξαιρετική αποστολή!

Την Παρασκευή, λοιπόν, η "Ομάδα Κάθετων Δοκιμών" του περιοδικού ΟΙΝΟΧΟΟΣ της Καθημερινής, δηλαδή η Μερόπη Παπαδοπούλου, ο Σίμος Γεωργόπουλος και εγώ, ανεβαίνουμε στη Νάουσα μαζί με τον Στέλλιο Μπουτάρη, για να "κρεμάσουμε τη φανέλα" επίσημα, σε μία από τις δημοφιλέστερες ετικέτες Ελληνικού ερυθρού κρασιού: στο Γιαννακοχώρι. Το αγαπημένο αυτό κρασί μετά από 20 εσοδείες συμπληρώνει τον κύκλο του και εμείς θα έχουμε το μοναδικό προνόμιο να τις δοκιμάσουμε όλες, σε κάθετη γευσιγνωσία!

Με το Γιαννακοχώρι, ο Γιάννης Μπουτάρης εισήγαγε στην Ελληνική αγορά ένα ερυθρό κρασί από χαρμάνι των ποικιλιών Ξινόμαυρο (70%) και Merlot (30%). Η συνύπαρξη των δύο ποικιλιών ήταν μια έμπνευση, προκειμένου να "τιθασευτεί" το δυνατό Ξινόμαυρο της Νάουσας, η οποία αποδείχτηκε πολύ επιτυχημένη. Πράγματι το κρασί που πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά το 1995 ως «Κτήμα Μπουτάρη στο Γιαννακοχώρι», έμελλε να γίνει ένα πραγματικό best-seller, μία από τις πιο αγαπημένες ερυθρές ετικέτες της αγοράς. Το 2011 ήταν η τελευταία εσοδεία του κρασιού ως Γιαννακοχώρι - από την επόμενη, θα κυκλοφορήσει με ανανεωμένη εμφάνιση (με το ίδιο, όμως, πάντα χαρμάνι) ως «Κτήμα Κυρ-Γιάννη».

Τι μπορούμε να περιμένουμε από μία τόσο μεγαλειώδη κάθετη δοκιμή μιας τόσο γνωστής ετικέτας; Δεν ξέρουμε, ωστόσο ανυπομονούμε! Και εννοείται ότι την εκπληκτική αυτή εμπειρία θα τα μοιραστούμε μαζί σας στο προσεχές τεύχος του ΟΙΝΟΧΟΟΥ, που θα κυκλοφορήσει το Δεκέμβριο, λίγο πριν τις Γιορτές.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v