Επιτέλους! Σαντορίνη με Φυσαλίδες!...

Είχα το προνόμιο να δοκιμάσω πρώτος τις δύο πρώτες αφρώδεις οινοποιήσεις Ασύρτικου της Σαντορίνης. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα που έκανε η SantoWines, για το οποίο είμαι αισιόδοξος. Είχα ενημερωθεί από πέρυσι, από τις αρχές δηλαδή του project, και περίμενα εναγωνίως την ώρα να δοκιμάσω το τελικό προϊόν. Και να που έφτασε.

Πολύ σωστά, οι άνθρωποι της SantoWines δοκίμασαν την αφρώδη οινοποίηση και στις δύο (βασικές) της μορφές, δηλαδή με την δεύτερη ζύμωση και στη δεξαμενή (vin mousseux, όπως, ας πούμε, γίνεται με το Prosecco), αλλά και στη φιάλη (η περίφημη Méthode Traditionnelle που ακολουθείται, εδώ και αιώνες, στη Σαμπάνια). Προσωπικά η άποψή μου ήταν θετική και για τα δύο, πληροφορούμαι, ωστόσο, ότι στην αγορά θα κυκλοφορήσει, προς το παρόν τουλάχιστον, μόνο η ετικέτα Méthode Traditionnelle. Θα σας μιλήσω, λοιπόν, για αυτήν.

Πρόκειται για ένα πολύ κομψό αφρώδες κρασί, που πραγματικά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους καλούς αφρώδεις οίνους που κυκλοφορούν στην αγορά. Ξεκινώντας... από έξω προς τα μέσα, η αισθητική της φιάλης και της ετικέτας δένει όμορφα με την γενικότερη (νέα) αισθητική των ετικετών των κρασιών της SantoWines. Στο μάτι, το κρασί έχει ζωντανό αχυροπράσινο χρώμα, ενώ από τα στροβιλίσματα της σερπαντίνας των φυσαλίδων του στο ποτήρι, καταλαβαίνουμε ότι ο αφρισμός του είναι ζωηρός. Στη μύτη έχει όμορφα, διακριτικά λεμονάτα αρώματα, αν και το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι η απολαυστική ορυκτότητα που αναδύει (γιατί "μιλάει" το Ασύρτικο). Η παραδοσιακή μέθοδος της ωρίμανσης στις λάσπες του έχει χαρίσει όμορφα εξελιγμένα αρώματα μπισκότου και μελιού, τα οποία συνεχίζονται στο στόμα, με δροσιστική οξύτητα και... παιχνιδιάρικο αφρισμό. Η διάρκειά του είναι πολύ καλή και η επίγευσή του σωστή, τόσο σε... μήκος όσο και σε γεύση.

Όσον αφορά στην παραγωγή και την οινοποίηση, οι δημιουργοί του κρασιού μας λένε τα εξής: "Για την παραγωγή μαζέψαμε πρώιμα σταφύλια από την περιοχή του Πύργου. Αφού τα κρυώσαμε στους 5 βαθμούς Κελσίου, έγινε η εκχύμωση, ακολούθησε στατική απολάσπωση και μετά την αλκοολική ζύμωση είχαμε έτοιμο τον οίνο βάσης σε προδιαγραφές Καμπανίας, δηλαδή στους 11 αλκοολικούς βαθμούς και pH 2,9. Ακολούθησε σταθεροποίηση και φιλτράρισμα, και στο διαυγή οίνο προστέθηκε το liqueur de tirage. Εμφιαλώθηκε σε ανθεκτικές φιάλες με πώμα crown, ώστε να γίνει η δεύτερη αλκοολική ζύμωση για τη δημιουργία των φυσαλίδων. Ο αφρώδης οίνος στις φιάλες ωρίμασε για 7 μήνες με τις οινολάσπες του".

Το Sparkling Santo Brut Méthode Traditionnelle, όπως είναι η πλήρης ονομασία του, είναι ένα ιδανικό απεριτίφ για όλες τις ώρες, που θα πιούμε δροσερό σε ποτήρι τύπου flute ή κολωνάτο λευκού κρασιού. Στο τραπέζι - το Ασύρτικο να 'ναι καλά - το κρασί μπορεί να μεγαλουργήσει δίπλα σε οποιαδήποτε λεπτή θαλασσινή γεύση: όστρακα και ωμά θαλασσινά, σούσι, καβούρι/γαρίδες/αστακό βραστά με ελαφριά λευκή σάλτσα, θαλασσινά τηγανητά, μύδια στον ατμό και πάει λέγοντας. Νομίζω επίσης (αν και προσωπικά δεν είμαι φαν) ότι θα συνοδεύσει όμορφα και ένα καλό λευκό τυρί από κατσικίσιο γάλα, τύπου chevre.

Όπως είπα, είμαι αισιόδοξος για το κρασί αυτό, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων. Πέρα από το γεγονός ότι είναι πολύ αξιόλογο, τόσο το Ασύρτικο και η Σαντορίνη, όσο και η κατηγορία των sparkling κρασιών έχουν ένα ανοδικό ρεύμα που πιστεύω ότι θα το απογειώσουν. Ελπίζω μάλιστα να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους παραγωγούς της Σαντορίνης, ώστε η κατηγορία του αφρώδους Ασύρτικου να γίνει ακόμα ευρύτερη.

Κάποια τελευταία τεχνικά χαρακτηριστικά για το κρασί που είναι χρήσιμο να ξέρουμε: προέρχεται από σταφύλια της ποικιλίας Ασύρτικο κατά 100%, ο αλκοολικός του τίτλος είναι 12%, ενώ τα σάκχαρά του (γραμμάρια ανά λίτρο) είναι 6,9. Η φετινή, πρώτη, παραγωγή εμφιαλώθηκε σε 6000 φιάλες (κάμποσες από τις οποίες θα "βγουν" στο εξωτερικό), ενώ η τιμή του δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα. Θα αρχίσει σύντομα να βρίσκει το δρόμο του προς την αγορά, ωστόσο όποιος "καίγεται" να το δοκιμάσει, ίσως σταθεί τυχερός στο περίπτερο 146 στην Έκθεση Οινόραμα, το τετραήμερο (ΠΣΚΔ) που μας έρχεται.

Ήταν ένα project που με είχε ενθουσιάσει από όταν ακόμα βρισκόταν "στα σκαριά" - χαίρομαι που πήρε σάρκα και οστά και, ακόμα περισσότερο, που ήμουν από τους πρώτους που δοκίμασαν τα αποτελέσματά του. Καλή επιτυχία SantoWines, έχετε τις θερμότερες ευχές μου!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v