Ένας Έλληνας στο πλευρό του Michel Rolland!

Το γεγονός ότι η Ελλάδα εξάγει κρασί στο εξωτερικό περισσότερο από ποτέ, νομίζω ότι πλέον το έχουμε καταλάβει όλοι. Αυτό που ίσως δεν ξέρουμε, όμως, και σίγουρα αξίζει να μάθουμε, είναι ότι εξάγουμε και οινική τεχνογνωσία, και μάλιστα με εξαιρετικά ένδοξες περγαμηνές. Στη λίστα, λοιπόν, των Ελλήνων του κρασιού που ξεχωρίζουν διεθνώς, έρχεται να προστεθεί επάξια και ένας καλός φίλος, ο Σπύρος Ζουμπούλης, οινολόγος και συν-ιδιοκτήτης του εστιατορίου "Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης" στην Κηφισιά.

Ο Σπύρος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης το 2007, όπου πήρε το Δίπλωμα Οινολογίας (Diplôme National d'Oenologue). Κατά την διάρκεια των σπουδών του εκεί, έκανε την πρακτική του και την πτυχιακή του εργασία στο Château Malartic-Lagravière, όπου γνώρισε τον διάσημο Γάλλο "ιπτάμενο" οινολόγο Michel Rolland. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του ανέλαβε το ανερχόμενο οινοποιείο Castra Rubra, στο Kolarovo της Βουλγαρίας, με αποστολή να εκπαιδεύσει τους ντόπιους οινολόγους του οινοποιείου στην Γαλλική "σχολή" οινοποίησης. Από τότε μέχρι σήμερα, η δουλειά του τον "πηγαινοφέρνει" ανάμεσα στην Ελλάδα, στην Αργεντινή (όπου έκανε τον πρώτο τρύγο του οινοποιείου Bodegas Krontiras στην Mendoza) και, βέβαια, στη Βουλγαρία.

Η σημαντική συμβολή του Σπύρου στο Castra Rubra αναγνωρίστηκε από τον Michel Rolland, ο οποίος είναι σύμβουλος (και) σε αυτό το οινοποιείο, με αποτέλεσμα να του προτείνει να κατέβει στην Αργεντινή ως οινολόγος του οινοποιείου Bodega Mariflor. Το οινοποιείο αυτό ανήκει στον Rolland και τη σύζυγό του, Danny, και βρίσκεται στο Clos de los Siete, στο Tupunganto της Mendoza. Στο πλαίσιο του ρόλου του αυτού, ο Σπύρος θα αναλάβει τις οινοποιήσεις της Bodega Mariflor, ενώ θα βοηθάει και στο άλλο οινοποιείο του Rolland στην Αργεντινή, το San Pedro de Yacochuya. Η σημασία του ρόλου αυτού είναι τεράστια, καθώς ο Σπύρος θα είναι, ουσιαστικά, "τα μάτια, η μύτη και το στόμα" του Rolland και της ομάδας του, αφού είναι προφανές ότι ο "μεγάλος", λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ανά τον πλανήτη, δεν θα είναι συνεχώς εκεί.

Ζήτησα από τον Σπύρο να μου περιγράψει με δικά του λόγια τι σημαίνει γι αυτόν αυτή η νέα πρόκληση που ανοίγεται μπροστά του. Μου απάντησε: "Πρώτον, επιστρέφω στην Αργεντινή, την οποία ερωτεύτηκα το 2008, όταν έκανα τον πρώτο μου τρύγο εκεί. Δεύτερον, πάω να μάθω και να πάρω εμπειρίες σε ένα καινούργιο οινοποιείο, από καινούργιους και πολύ αξιόλογους ανθρώπους. Και τρίτον, πάω να κάνω κρασί - αυτό που προτιμώ, αυτό που αγαπάω".

Ο Σπύρος ήδη ετοιμάζει βαλίτσες, γιατί αναχωρεί τις επόμενες ημέρες για την Αργεντινή. Του εύχομαι κάθε επιτυχία, και αυτή η ευκαιρία να είναι (άλλο) ένα σκαλοπάτι για ακόμα μεγαλύτερες κατακτήσεις!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v