Οίνος ο αντικαταθλιπτικός...

Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου. Είναι γνωστό από τα βιβλικά χρόνια, ενώ ξέρουμε ότι και ο ίδιος ο Ιπποκράτης θεωρούσε το κρασί φάρμακο. Το ότι το κρασί - και το αλκοόλ γενικότερα - μας δημιουργούν κέφι και ευφορία, νομίζω ότι όλοι μας - λίγο ή πολύ - το έχουμε διαπιστώσει κάποια στιγμή. Να τώρα όμως που η επιστημονική κοινότητα έρχεται να μας αποδείξει ότι η συντηρητική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι και ένα "εμβόλιο" κατά της κατάθλιψης.

Διαβάζω λοιπόν σχετικά με τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης έρευνας που δημοσίευσε το Institufe on Lifestyle & Health (Ινστιτούτο Ζωής και Υγείας) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Η έρευνα διήρκεσε 7 χρόνια, παρακολουθώντας περισσότερα από 5.000 άτομα ηλικίας 55-80 ετών. Το βασικό κριτήριο στην επιλογή όσων συμμετείχαν στην έρευνα ήταν η συντηρητική κατανάλωση αλκοόλ (και κυρίως κρασιού). Όποιος στην πορεία εκδήλωσε αυξημένα ή υπερβολικά επίπεδα κατανάλωσης αποκλείστηκε επιτόπου.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν από 2 εως 7 ποτά ή ποτήρια κρασί σε εβδομαδιαία βάση διατρέχουν 30% λιγότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κλινική κατάθλιψη σε σχέση με εκείνους που απέχουν τελείως από το αλκοόλ. Αυτό που είναι ακόμα πιο σημαντικό και ενδιαφέρον, είναι ένα παράλληλο εύρημα που έδειξε ότι η συγκεκριμένη παρατήρηση ισχύει σε ακόμα πιο (στατιστικά) σημαντικό βαθμό για όσους ακολουθούν τον λεγόμενο Μεσογειακό τρόπο διατροφής και ζωής γενικότερα.

Η έρευνα, βέβαια, δε νομίζω ότι μας λέει κάτι καινούριο ή κάτι που οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας δεν γνώριζαν και δεν τηρούσαν και οι ίδιοι εμπειρικά. Είναι όμως καλό τα αυτονόητα, που καμιά φορά ξεχνάμε ή θεωρούμε δεδομένα και ενίοτε γραφικά, να αποδεικνύονται και επιστημονικά. Τι κάνουμε λοιπόν; Αποβάλλουμε το άγχος από τη ζωή μας, τρεφόμαστε καλύτερα και πιο υγιεινά με μη κατεργασμένες πρώτες ύλες του τόπου μας, αθλούμαστε και απολαμβάνουμε τις χαρές της αξεπέραστης Ελληνικής υπαίθρου. Α, και πίνουμε και κανένα ποτηράκι την ημέρα. Και ούτε κατάθλιψη, ούτε ντέρτια, ούτε καημοί!...

Απολαύστε υπεύθυνα, λοιπόν. Αλλά απολαύστε. Κάνει καλό. Και δεν το λέω μόνο εγώ. Το λέει και η επιστήμη...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v