Με τον ΕΟΤ (και τους Ουκρανούς επίσημους) στη Δυτική Μακεδονία

Είχα πρόσφατα τη χαρά να (ξανα)βρεθώ στην Δυτική Μακεδονία, την οποία υπερ-αγαπώ, καλεσμένος από τους φίλους μου στο γραφείο του ΕΟΤ εκεί. Όχι, δεν πήγα για διασκέδαση, παρότι πέρασα εξαιρετικά, αλλά για να συμμετάσχω στην αποστολή/περιήγηση που διοργανώθηκε για ένα πολύ ξεχωριστό γκρουπ επισκεπτών από την Ουκρανία.

Η ομάδα του ΕΟΤ Δυτικής Μακεδονίας, όπως έχω ξαναγράψει, είναι ιδιαίτερα δραστήρια - και έτσι πρέπει άλλωστε. Η περιοχή που βρίσκεται κάτω από τη δικαιοδοσία του τοπικού γραφείου κρύβει απίστευτες ομορφιές κάθε λογής (φυσικές, αρχιτεκτονικές, γευστικές κλπ), τις οποίες όμως καλά-καλά δεν γνωρίζουμε ούτε εμείς οι ίδιοι - πόσο μάλλον οι επίδοξοι τουρίστες που θέλουμε να προσελκύσουμε από μακριά. Για το λόγο αυτό, οργανώνουν τακτικά περιηγήσεις στην ευρύτερη περιοχή, κατά τις οποίες οι επισκέπτες από τον τουριστικό κλάδο έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, ταβέρνες και εστιατόρια, αξιοθέατα διαφόρων τύπων, διοργανωτές δραστηριοτήτων, παραγωγούς τοπικών προϊόντων και πάει λέγοντας.

Στο συγκεκριμένο ταξίδι οι καλεσμένοι ήρθαν από την Ουκρανία. Επικεφαλής της αποστολής ήταν η Αντιδήμαρχος της πόλης της Οδησσού Yelena Pavlova, ενώ μαζί της ήταν και η Tatyana Markova, Επικεφαλής Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου. Κατά βάση το γκρουπ απαρτιζόταν από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς πράκτορες που εδρεύουν τόσο στην Οδησσό, όσο και σε άλλες σημαντικές πόλεις της Ουκρανίας, όπως το Donetsk και το Dnepropetrovsk. Η ομάδα ενθουσιάστηκε με τα όσα είδε - και όχι άδικα. Το πρόγραμμα, ένα μέρος του οποίου ακολούθησα κι εγώ, περιελάμβανε περιηγήσεις σε σημαντικές πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας όπως η Φλώρινα, η Καστοριά, η Σιάτιστα και τα Γρεβενά, καθώς και επισκέψεις σε μέρη εξαιρετικής ομορφιάς και μεγάλου ενδιαφέροντος, πολλά από τα οποία είμαι σίγουρος ότι ούτε εμείς οι Έλληνες δεν γνωρίζουμε ή εκτιμούμε πλήρως: ανάμεσά τους ο Άγιος Αχίλλειος και τα ασκηταριά στις Πρέσπες, το καταφύγιο του Αρκτούρου με τις άγριες αρκούδες στο Νυμφαίο, το Σπήλαιο του Δράκου και η λίμνη της Καστοριάς και πολλά άλλα.
|ig:all|
Ως επαγγελματίας με πάθος και ειδίκευση στον οινο-γαστρονομικό τουρισμό, θέμα για το οποίο βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τους ανθρώπους του ΕΟΤ, έμεινα πολύ ευχαριστημένος που οι επισκέπτες δοκίμασαν (και ενθουσιάστηκαν) σημαντικά προϊόντα της περιοχής, όπως οι πιπεριές της Φλώρινας, τα όσπρια των Πρεσπών και τα άγρια μανιτάρια των Γρεβενών, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιελάμβανε και επίσκεψη (μετά δοκιμής) στο Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο, την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του Κτήματος, ο Άγγελος Ιατρίδης, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να εντυπωσιαστούν από την ποιότητα αλλά και την μεγάλη ποικιλία των κρασιών της περιοχής.

Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω εκτενώς και σε διάφορα σημεία του ταξιδιού με την Αντιδήμαρχο της Οδησσού, η οποία μου εξήγησε ότι η Δυτική Μακεδονία παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον για τους τουριστικούς πράκτορες, και κατ' επέκταση για τους δημότες της, καθώς ξεφεύγει από το συνηθισμένο στερεότυπο (όσο ωραίο κι αν είναι) του Ελληνικού τουρισμού, δηλαδή του "ήλιος και θάλασσα". Επιπλέον, επειδή οι ίδιοι δίνουν μεγάλη έμφαση στον θεματικό τουρισμό, ενότητες όπως η ιστορία, ο πολιτισμός και η θρησκεία αποτελούν σίγουρα σημεία μοναδικότητας και πρωτοτυπίας για τη Δυτική Μακεδονία. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στην Οδησσό υπάρχει εδώ και αιώνες (από την ίδρυση της πόλης) πολύ σημαντικό και έντονο Ελληνικό στοιχείο, ενώ η αγάπη για την Ελλάδα, τον αρχαίο της πολιτισμό κλπ είναι κάτι που μεταλαμπαδεύεται στους Ουκρανούς από τα σχολικά κιόλας χρόνια. Όπως μου είπε η Αντιδήμαρχος, θα υπάρξει σίγουρα συνέχεια στην συνεργασία που ξεκίνησε με αυτό το ταξίδι, όπου το επόμενο βήμα θα είναι η ανταπόδοση της φιλοξενίας των ανθρώπων του ΕΟΤ, με πρόσκλησή τους στην Οδησσό για περαιτέρω ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών.

Δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω ότι το ταξίδι της Ουκρανικής τουριστικής αντιπροσωπείας ολοκληρώθηκε με μία μεγάλη συνάντηση στην Κοζάνη, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΕΟΤ, Χρήστο Πάλλη, κατά την οποία οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν εκπροσώπους από τουριστικές επιχειρήσεις ολόκληρης της περιφέρειας. Να σας πω επίσης ότι μπορεί μεν να μην κατάφερα, λόγω έλλειψης χρόνου, να ακολουθήσω το ταξίδι σε όλη του τη διάρκεια, μπόρεσα, ωστόσο, να "κολλήσω" κάποιες επισκέψεις ιδιαίτερου οινικού ενδιαφέροντος στη διαδρομή προς τα εκεί. Γι αυτές, όμως, θα σας μιλήσω με ξεχωριστά αφιερώματα. Για την ώρα θέλω απλά να συγχαρώ την ομάδα του γραφείου του ΕΟΤ Δυτικής Μακεδονίας που συνεχίζει ακάθεκτη το πολύτιμο έργο της ανάδειξης των άγνωστων πτυχών της ομορφιάς του τόπου αυτού, καθώς και να τους ευχαριστήσω που με προσκάλεσαν να συμμετάσχω σε άλλη μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία τους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v