Περίοδος διαγωνισμών και (διεθνών) διακρίσεων

Όποιος ασχολείται με το κρασί, αλλά ειδικά όποιος ακολουθεί οινοποιούς και οινοποιεία στα social media, αυτές τις μέρες θα ακούει και διαβάζει συνέχεια για διακρίσεις και μετάλλια. Βλέπετε είναι η περίοδος που ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των διεθνών διαγωνισμών οίνου, στους οποίους το Ελληνικό κρασί έδωσε το παρών για άλλη μια χρονιά.


Χωρίς να τους εξαντλώ όλους, σας αναφέρω τους διαγωνισμούς που ακούγονται περισσότερο από την αρχή του χρόνου. Πρόκειται για το IWSC (International Wine and Spirit Competition), που γίνεται στο Λονδίνο, τον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, που γίνεται στη δική μας Συμπρωτεύουσα, τον Mundus Vini, που διεξάγεται στην Κολωνία της Γερμανίας, το Decanter World Wines Award, που γίνεται στο Λονδίνο, το Concours Mondial de Bruxelles, που έχει έδρα τις Βρυξέλλες αλλά κάθε χρόνο γίνεται και σε μια διαφορετική Ευρωπαϊκή πόλη, τον νεόκοπο Balkan International Wines Competition, που γίνεται στη Σόφια, καθώς και το Citadelles du Vin, που γίνεται στο Μπορντώ. Οι διαγωνισμοί αυτοί τελούν υπό την αιγίδα (και επίβλεψη) κάποιου αναγνωρισμένου φορέα του οινικού κλάδου - συνήθως αυτός είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV). Οινοποιεία από όλο τον κόσμο στέλνουν τα (θεωρητικά καλύτερα) κρασιά τους για να διαγωνιστούν, κρινόμενα από διεθνείς επιτροπές κριτών, που απαρτίζονται από οινολόγους, οινοχόους, δημοσιογράφους και γευσιγνώστες. Τα κρασιά δοκιμάζονται - εννοείται - τυφλά, για να εξαλειφθεί οποιαδήποτε πιθανότητα μεροληψίας, και κρίνονται για την ποιότητα, την ισορροπία και τις αρωματικές και γευστικές τους αρετές. Οι βαθμολογίες προκύπτουν με βάση τους "πόντους" που κάθε δείγμα λαμβάνει σε κάθε επίπεδο, οπότε όσο πιο υψηλή είναι η βαθμολογία, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες για ένα μετάλλιο.


Σε μία καλή χρονιά, με πολλές συμμετοχές, τα μετάλλια είναι αρκετά, καθώς προκύπτουν σε αναλογία των συμμετεχόντων δειγμάτων. Άλλωστε αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ο σκοπός αυτών των διαγωνισμών είναι ακριβώς η επιβράβευση της εξωστρέφειας και η προώθηση της ευγενούς άμιλλας μεταξύ οινοποιών σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον λαμβάνοντας μέρος σε ένα διεθνή διαγωνισμό, ένα οινοποιείο έχει την ευκαιρία να θέσει τα κρασιά του στην κρίση ενός πάνελ ειδικών από όλο τον κόσμο και να μάθει από τα - θετικά ή αρνητικά - σχόλιά του.


Φέτος - ή μάλλον και φέτος - η Ελλάδα είχε νομίζω μια αρκετά καλή συνολική "συγκομιδή" μεταλλίων και διακρίσεων. Κι αυτό, εγώ τουλάχιστον, το κρίνω σε σχέση τις αρκετά μειωμένες - για ευνόητους λόγους - συμμετοχές μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι η όλη αυτή διαδικασία κάθε άλλο παρά φτηνή είναι, καθώς τόσο η εγγραφή, όσο η υποβολή των συμμετοχών, αλλά και η αποστολή των δειγμάτων έχουν ένα κόστος διόλου ευκαταφρόνητο. Και επειδή ξέρω ότι πολύς κόσμος στην Ελληνική αγορά κοιτάει τα χαρακτηριστικά "αυτοκολλητάκια" με τα μετάλλια και τις διακρίσεις στις ετικέτες κάποιων κρασιών με αμφιβολία και σκεπτικισμό, θα σας πω ότι στο εξωτερικό δεν συμβαίνει καθόλου το ίδιο. Συγκεκριμένα εισαγωγείς, διανομείς, αγοραστές καταστημάτων και εστιατορίων, αλλά και το οινόφιλο κοινό σε μία ώριμη οινικά χώρα, έχουν δείξει ότι προτιμούν κρασιά τα οποία έχουν λάβει μέρος σε κάποιον από τους μεγάλους διαγωνισμούς και έχουν διακριθεί. Η συμμετοχή - και ιδανικά η διάκριση - λοιπόν είναι συνιστώμενη, για να μην πω επιβεβλημένη, σε κάθε οινοποιείο που έχει εξαγωγικές βλέψεις.


Εγώ φέτος συμμετείχα για 3η συνεχή χρονιά ως κριτής (2η ως επικεφαλής κριτικής επιτροπής) στο Concours Mondial de Bruxelles, που για το 2013 έγινε στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Ήταν, όπως πάντα, μία πολύ ενδιαφέρουσα και όμορφη εμπειρία, η οποία - μεταξύ άλλων - μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω τα κρασιά αυτής της λιγότερο γνωστής οινικά χώρας, καθώς και να δοκιμάσω (και να βαθμολογήσω) πολύ αξιόλογα κρασιά από χώρες που δεν θεωρούνται πρωταγωνιστές στα διεθνή οινικά δρώμενα - για παράδειγμα η επιτροπή μου βράβευσε με μετάλλια κρασιά από τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, αλλά και το Μεξικό! Σε λίγες μέρες ετοιμάζω βαλίτσες για το Μπορντώ, όπου είμαι προσκεκλημένος να συμμετάσχω ως κριτής (επίσης για 3η συνεχή χρονιά) στον διαγωνισμό Les Citadelles du Vin, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, αλλά και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Οίνου και Αποσταγμάτων (FIJEV).


Θέλω να συγχαρώ θερμά όσους οινοποιούς συμμετείχαν και φέτος σε έναν ή παραπάνω διαγωνισμό και να παρακινήσω όλους να συνεχίσουν (ή να ξεκινήσουν) να το κάνουν, καθώς τα ωφέλη είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή "θα τα βρουν μπροστά τους". Θέλω επίσης να συγχαρώ τους διακριθέντες, καθώς κάθε μετάλλιο είναι και μια ευκαιρία να ακουστεί η Ελλάδα και το Ελληνικό κρασί ακόμα παραπέρα!


Τέλος, θέλω να ενημερώσω/υπενθυμίσω ότι το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται (25&26/5) οι οινόφιλοι όλης της Ελλάδας όλης της Ευρώπης συμμετέχουμε στον ετήσιο θεσμό "Ανοιχτές Πόρτες" (Portes Ouvertes το λένε οι Γάλλοι, Cantine Aperte οι Ιταλοί και πάει λέγοντας...). Αυτό σημαίνει ότι τις συγκεκριμένες ημέρες τα οινοποιεία θα έχουν τις πόρτες τους... ακόμα πιο ανοιχτές απ' ότι τις υπόλοιπες, για να υποδεχτούν τους οινόφιλους με ειδικές γευσιγνωσίες και άλλες ενδιαφέρουσες οινικές δραστηριότητες. Με τόσο καλό καιρό που αναμένεται να έχει (και) αυτό το Σαββατοκύριακο, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε ένα από τα οινοποιεία που (σίγουρα) βρίσκονται κοντά σας ή (ιδανικά) να κάνετε και μία οινοτουριστική εκδρομή/εξόρμηση και λίγο πιο μακριά. Άλλωστε, απ' ότι έχω καταλάβει, φέτος η συμμετοχή των οινοποιείων από όλη την Ελλάδα θα είναι αυξημένη, με "αιχμές του δόρατος" τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Εύβοια.

Εγώ δυστυχώς δεν θα συμμετάσχω (νομίζω για πρώτη φορά...) στις Ανοιχτές Πόρτες στην Ελλάδα φέτος, θα το κάνω όμως στη Γαλλία, οπότε δεν παραπονιέμαι. Σύμφωνα με το πρόγραμμά μου, οι κριτές του Citadelles du Vin θα επισκεφτούμε το παραμυθένιο Chateau Lagrange στο Saint Julien του Μπορντώ, όπου θα μας ξεναγήσουν, θα δοκιμάσουμε τα κρασιά του chateau και θα παρακαθίσουμε σε επίσημο γεύμα, οπότε θα σας στέλνω τους χαιρετισμούς μου από εκεί. Καλή (μας) διασκέδαση!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v