Αναχώρηση για Μπρατισλάβα!

Σε λίγες ώρες αναχωρώ για τη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Εκεί θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες για 20η χρονιά ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Concours Mondial de Bruxelles. Για 3η συνεχή χρονιά έχω την μεγάλη τιμή και χαρά να εκπροσωπώ την Ελλάδα στον διαγωνισμό ως μέλος της κριτικής επιτροπής.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στον φετινό διαγωνισμό συμμετέχουν οινοποιεία από 138 χώρες του παγκόσμιου οινικού χάρτη, με 8200 δείγματα, τα οποία θα κριθούν από 300 κριτές από 50 χώρες. Πρόκειται για μία μεγάλη διεθνή διοργάνωση, που είναι πάντα εξαιρετικά υλοποιημένη και έχει κάθε χρόνο μεγάλο ενδιαφέρον. Κι αν αναρρωτιέστε πώς γίνεται ο Διαγωνισμός των Βρυξελλών να γίνεται στην... Μπρατισλάβα, πρέπει να σας πω ότι το 2006 οι διοργανωτές αποφάσισαν ο διαγωνισμός να γίνεται σε διαφορετικές χώρες εκτός του Βελγίου και ειδικά σε οινοπαραγωγούς χώρες που θα βοηθηθούν από την διεθνή λάμψη και προβολή που μία τόσο μεγάλη διοργάνωση μπορεί να προσφέρει. Έτσι, για παράδειγμα, από τότε που συμμετέχω εγώ στο Concours Mondial de Bruxelles έχουμε επισκεφτεί το Λουξεμβούργο και το Guimaraes της Πορτογαλίας.


Όπως μπορεί πολύς κόσμος να μη γνωρίζει, η Σλοβακία έχει αξιόλογη παραγωγή κρασιού και κάμποσες γηγενείς ποικιλίες. Όπως λένε οι ίδιοι οι επαγγελματίες του οίνου της χώρας, ωστόσο, τα κρασιά της δεν είναι γνωστά πέρα από τα σύνορά της καθώς σχεδόν ολόκληρη η παραγωγή απορροφάται από την εγχώρια αγορά, ενώ γενικά στο παρελθόν δεν είχαν επιδείξει εξωστρέφεια και διάθεση για εξαγωγές. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τους Σλοβάκους να διεκδικήσουν και να αναλάβουν τη διοργάνωση του φετινού Concours Mondial de Bruxelles, αλλά και να συμμετάσχουν με 214 δείγματα (κάτι παραπάνω από 4 φορές περισσότερα από τα 50 που είχαν στείλει πέρυσι)!


Αν με ρωτάτε πώς είναι τα Σλοβάκικα κρασιά, με ποια μοιάζουν και πόσο ενδιαφέρον έχουν, θα σας απαντήσω ειλικρινά: δεν έχω ιδέα! Αυτό είναι το νόημα της διοργάνωσης του διαγωνισμού στην Μπρατισλάβα όμως. Γιατί πέρα από τα τοπικά κρασιά που θα διαγωνιστούν, το πρόγραμμά μας για τις μέρες του διαγωνισμού περιλαμβάνει σεμινάρια πάνω στον αμπελώνα και τα κρασιά της Σλοβακίας, επισκέψεις σε οινοποιεία, γνωριμία με τους οινοποιούς, ειδικές δοκιμές, κλπ.

Και για να μην πω εγώ τί σημαίνει αυτό για μία μικρή και άγνωστη οινοπαραγωγό χώρα, θα σας μεταφέρω απλά τα λόγια του εκπροσώπου της οικοδέσποινας χώρας: "Πιστεύω ότι πρόκειται για πολύ μεγάλη ευκαιρία για τη Σλοβακία και τους οινοπαραγωγούς της να διεκδικήσουν μία θέση στον παγκόσμιο χάρτη του κρασιού, ειδικά καθώς πάνω από το 50% των δοκιμαστών είναι δημοσιογράφοι". Γιατί, θα συμπληρώσω εγώ, όταν φροντίζεις ώστε 300 δημοσιογράφοι, bloggers, σομελιέ, οινολόγοι και επαγγελματίες με άλλες ειδικότητες στον ευρύτερο οινικό κλάδο απ' όλο τον κόσμο ασχολούνται επί 3 μέρες με το κρασί της χώρας σου, αυτό νομοτελειακά θα παράξει γνώση, εμπειρία αλλά και δημοσιότητα που απλά δεν αγοράζονται!...


Με άλλα λόγια, είμαι σίγουρος ότι, όταν με το καλό γυρίσω, θα έχω πολλά και ενδιαφέροντα να σας πω και για το διαγωνισμό, αλλά και για τα κρασιά της Σλοβακίας. Εν τω μεταξύ, όμως, σκοπέυω να τραβήξω πολύ φωτογραφικό υλικό, το οποίο θα επιδιώξω να ανεβάζω, δεδομένου ότι αυτό είναι δυνατόν, σε real time στα social media. Εσείς θα μπορείτε να βλέπετε τις φωτογραφίες μου είτε στο Facebook, εφόσον είμαστε φίλοι, είτε στο ειδικό board που έχω φτιάξει στο Pinterest, το οποίο μπορεί να βλέπει ο καθένας, που βρίσκεται στην διεύθυνση: http://pinterest.com/telegourmet/concours-mondial-de-bruxelles-2013/.


Εύχομαι καλή επιτυχία στα Ελληνικά κρασιά που διαγωνίζονται στο 20ο Concours Mondial de Bruxelles και καλή μας αντάμωση από βδομάδα!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v