Το Ελληνικό κρασί πάει στον Circle of Wine Writers

Στις αρχές του επόμενου μήνα, και συγκεκριμένα στις 7 Φεβρουαρίου, μία πολύ σημαντική για το Ελληνικό κρασί παρουσίαση έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στο Λονδίνο. Πρόκειται για την παρουσίαση "Greek wine under different lenses - rare bottlings and past vintages" (Το Ελληνικό κρασί μέσα από διαφορετικά πρίσματα - σπάνιες εμφιαλώσεις και παλαιές εσοδείες) που θα κάνει ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW στα μέλη του Circle of Wine Writers (του Κύκλου των Οινογράφων).


Η ιδέα ήταν της Mary Pateras, που είναι εισαγωγέας κρασιών στην Αγγλική αγορά, και η οποία βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Κύκλο σχετικά με τη συγκεκριμένη εκδήλωση εδώ και αρκετό καιρό. Η συμφωνία ήταν ότι ο παρουσιαστής σε μια τέτοια εκδήλωση δεν έπρεπε να είναι ούτε οινοποιός, αλλά ούτε και εκπρόσωπος κάποιας εισαγωγικής εταιρείας, για ευνόητους λόγους. Έτσι κι αλλιώς, όμως, ποιος θα ήταν καταλληλότερος σε αυτόν τον ρόλο από τον (μοναδικό) Έλληνα Master of Wine; Αξίζει να σημειωθεί ότι προεδρεύουσα της εκδήλωσης εκ μέρους του Κύκλου, θα είναι μία επίσης Master of Wine, η Sarah Jane Evans, η οποία είχε εξ αρχής συν-εισηγηθεί την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης.


"Στόχος είναι να πείσουμε την δύσκολη κάστα των Βρετανών οινογνωστών ότι αξίζουμε", μου δήλωσε ο Κωνσταντίνος, όταν τον ρώτησα σχετικά. Γι αυτό και σχεδιάζει να παρουσιάσει πραγματικά σπουδαία δείγματα Ελληνικών κρασιών στους συμμετέχοντες, όπως παλιές εσοδείες Ξινόμαυρου (π.χ. Ράμνιστα 1997) από magnum, κάποια κρασιά που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ στο εμπόριο (Ασύρτικο της Γαίας με υψηλό θειώδες), κλπ.


Ο Circle of Wine Writers ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1960 και απαρτίζεται από περίπου 300 οινογράφους-μέλη, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι Βρετανοί. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και πολύ "βαριά" ονόματα του κλάδου, όπως η Jancis Robinson MW, ο Tim Atkin MW, ο Steven Spurrier, ο Hugh Johnson, ο Oz Clarke και πολλοί άλλοι. Νέα μέλη γίνονται αποδεκτά στον Κύκλο μόνο μετά από εισηγήσεις 2 υφισταμένων μελών, αλλά και κατόπιν μίας αρκετά εκτενούς διαδικασία αίτησης. Ανάμεσα στα προνόμια που έχουν τα μέλη του Κύκλου είναι ειδικά ταξίδια και παρουσιάσεις οινοποιείων και κρασιών, έγκαιρη και συχνά αποκλειστική ενημέρωση πάνω στα οινικά δρώμενα σε όλο τον κόσμο, καθώς και ειδική πρόσβαση σε πρόσωπα και πράγματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος.


Εγώ έχω την τιμή και το προνόμιο να είμαι μέλος του Circle of Wine Writers από τις αρχές του 2009. Έχοντας συνομιλήσει και συνταξιδέψει με πολλούς συναδέλφους από τον Κύκλο μέχρι σήμερα, ξέρω από πρώτο χέρι το ενδιαφέρον και τον σεβασμό που τρέφουν για το Ελληνικό κρασί, αλλά και την διακαή επιθυμία τους να το γνωρίσουν καλύτερα. Στις 7 Φεβρουαρίου δε νομίζω ότι θα μπορέσω να παραστώ στην εκδήλωση, είμαι όμως σίγουρος για την επιτυχία της και θα συνεχίσω να παρακινώ τους φίλους και συναδέλφους μου να μη την χάσουν.
 
Η παρουσίαση του Ελληνικού κρασιού στα μέλη του Circle of Wine Writers από τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW θα λάβει χώρα το μεσημέρι (2.00-4.00μμ) της Πέμπτης 7 Φεβρουαρίου στο Naval Club, που βρίσκεται στο Κέντρο του Λονδίνου (38 Hill Street, London W1 - πλησιέστεροι σταθμοί του υπογείου: Green Park / Marble Arch). Εκτός των μελών του Κύκλου, κάποια εισιτήρια θα διατεθούν και στο κοινό. Για κρατήσεις, πληροφορίες και μια γενικότερη γνωριμία με τον Circle of Wine Writers, η ιστοσελίδα του βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.circleofwinewriters.org.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v