Ανοδική η διεθνής αγορά χύμα κρασιού!

Δεν πολυ-έφτασε στα αυτιά μας μέχρι εδώ, όμως συνέβη και είχε μεγαλύτερη επιτυχία από ποτέ. Αναφέρομαι στην 4η Διεθνή Έκθεση Χύμα Κρασιού, που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ τον προηγούμενο μήνα και φαίνεται ότι προσέλκυσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από όλο τον (οινικό) κόσμο.


Για να ακριβολογούμε βέβαια, όταν λέμε "bulk wine" δεν εννοούμε (απαραίτητα) το χύμα κρασί που ξέρουμε εμείς, στο καραφάκι. Γι αυτό και η World Bulk Wine Exhibition απευθύνθηκε και φέτος σε χώρες και οινοποιεία που παράγουν κρασί σε μεγάλους όγκους, ένα μέρος του οποίου ενδεχομένως να διατίθεται και ως εμφιαλωμένο, το οποίο ενδιαφέρονται να πουλήσουν/εξάγουν σε αυτή τη μορφή.


Πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση, με τεράστιες - απ' ότι φαίνεται - οικονομικές προεκτάσεις. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι στην 4η World Bulk Wine Exhibition έλαβαν μέρος 130 εταιρείες από 11 οινοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, εκπροσωπώντας το 50% περίπου του bulk wine του πλανήτη! Και όχι μόνο αυτό, αλλά στην έκθεση, η οποία τέλεσε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), έδωσαν το παρών ο Ισπανός Πρέσβης στην Ολλανδία, η Υπουργός Γεωργίας της επαρχίας της Castilla La Mancha της Ισπανίας, ο Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Τοπικής Κυβέρνησης του San Juan στην Αργεντινή, καθώς και πολλοί άλλοι επίσημοι. Αξίζει να πούμε επίσης ότι, όπως πληροφορούμαι, στο πλαίσιο της έκθεσης υπήρχε και πλούσιο συνεδριακό πρόγραμμα, με ομιλίες σχετικά με την εξέλιξη των ποικιλιών ανά τον πλανήτη, αλλά και την πορεία του κλάδου διεθνώς, ενώ τις εργασίες συμπλήρωσαν και πολλές και διαφορετικές γευσιγνωσίες.


Στην έκθεση συμμετείχαν αγοραστές bulk wine από 60 χώρες, με αγοραστική δύναμη που υπολογίζεται σε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια λίτρα! Και μια και μιλάμε με νούμερα, αξίζει να αναφέρουμε ότι η αξία της παγκόσμιας αγοράς του bulk wine υπολογίζεται στα 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ! Ο παλαιός κόσμος εκπροσωπείται στην κορυφή, σε επίπεδο παραγωγής, από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, ενώ οι "υπερδυνάμεις" του χώρου από τον νέο κόσμο - και μάλιστα με αυξητικές τάσεις - είναι η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Χιλή και η Νέα Ζηλανδία.


Για να κλείσουμε το κεφάλαιο της έκθεσης, να πούμε ότι στην 4η World Bulk Wine Exhibition συμμετείχαν 35 εκθέτες από τη Γαλλία, 26 από την Ισπανία, 23 από την Ιταλία, 12 από την Αργεντινή, 10 από τη Νότια Αφρική, 8 από τη Χιλή, καθώς και κάποιες μεμονωμένες εταιρείες από την Ουρουγουάη, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Πορτογαλία και το Λιχτενστάιν (!). Απ' ότι πληροφορήθηκα, στην έκθεση έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν και δύο οινοποιητικοί συνεταιρισμοί από τη χώρα μας και συγκεκριμένα αυτοί της Σάμου και της Νεμέας.


Πέρα από το γενικότερο ενδιαφέρον της συγκεκριμένης υπόθεσης, στην περίπτωση της Ελλάδας βλέπω 2 πτυχές που μας αγγίζουν άμεσα: η πρώτη αφορά στην εξαγωγική σημασία του bulk κρασιού που παράγεται στη χώρα μας: θα περίμενα να συμμετέχουμε πολύ δυναμικά σε μια τέτοια διεθνή έκθεση και να προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αξιοποιήσουμε τις αδιάθετες ποσότητες κρασιού που παράγουμε στις αγορές του εξωτερικού. Όσο για τη δεύτερη, αυτή έχει να κάνει με το χύμα κρασί γενικότερα, που σίγουρα αποκτά άλλη αξία όταν προέρχεται από επώνυμους παραγωγούς, οι οποίοι υπογράφουν την ποιότητα και τις προδιαγραφές της παραγωγής και διάθεσής του. Επειδή θέλω να είμαι τίμιος, δεν λέω ότι σε αυτή την περίπτωση θα το προτιμήσω από το εμφιαλωμένο, από την άλλη όμως δεν θα το καταδικάσω, όπως δεν διστάζω να κάνω στην περίπτωση του τελείως ανώνυμου και αμφίβολης προέλευσης και ποιότητας "προϊόντος" που κάποιοι επιμένουν να σερβίρουν ακόμα, "πατώντας" μάλιστα στην καραμέλα της κρίσης και της ακρίβειας. Και, για να κλείσω, θα πω για άλλη μια φορά ότι δεν θα διστάσω να παραγγείλω χύμα κρασί σε μία ταβέρνα στην οποία θα γνωρίζω και θα εμπιστεύομαι τόσο την πηγή του κρασιού, όσο και τις συνθήκες συντήρησής του.


Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση World Bulk Wine Exhibition, μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα της, που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.worldbulkwine.com.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v