John Radford (1946-2012)

Πριν από περίπου 2 εβδομάδες η διεθνής οικογένεια των δημοσιογράφων και συγγραφέων οίνου αποχαιρέτησε ένα πολύ εκλεκτό της μέλος. Ο John Radford, ένας από τους πλέον γνωστούς και καταξιωμένους Βρετανούς οινογράφους, με καταγωγή από το Nottingham, έφυγε από τη ζωή στις 19 Οκτωβρίου, από ανακοπή καρδιάς.


Ο John Radford ήταν ένας άνθρωπος με τεράστιο βάθος γνώσεων, μεταδοτικότητα, ευγένεια και χιούμορ. Η οινική του κατάρτιση ήταν εξαιρετική εφ' όλης της ύλης, ο ίδιος ωστόσο ειδικεύτηκε στον Ισπανικό αμπελώνα, καθώς υπήρξε εξ αρχής μέγας θαυμαστής των κρασιών της Ισπανίας. Γνώριζε τις ποικιλίες, τις ζώνες και τους παραγωγούς στην Ισπανία όσο ελάχιστοι, αφού περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου του στη συγκεκριμένη χώρα. Παρέδιδε συχνά σεμινάρια και παρουσιάσεις γύρω από τα κρασιά της Ισπανίας, ενώ τα βιβλία του, για τα οποία είχε βραβευτεί κατ' επανάληψιν, αφορούσαν σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στο ίδιο θέμα. Υπήρξε ασύγκριτος γευσιγνώστης και δοκιμαστής Ισπανικών κρασιών, ενώ ήταν, μεταξύ άλλων, και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού του περιοδικού Decanter, για τα κρασιά της Ισπανίας. Αυτό ήταν, άλλωστε, και το αγαπημένο του θέμα για το οποίο αρθρογραφούσε τακτικά στο δημοφιλές οινικό περιοδικό.


Πρωτογνώρισα τον John Radford μέσα από τα βιβλία του (τα "The New Spain" και "Cook España, Drink España" είναι πολύ αγαπημένα μου), ενώ παρακολούθησα και κάποια masterclasses του στο Λονδίνο πριν 5 περίπου χρόνια, όπου πρωτογνώρισα οινοπαραγωγικές περιοχές και ποικιλίες στην Ισπανία που μέχρι τότε δεν ήξερα ότι υπήρχαν και τελικά έμελλε να αγαπήσω σφόδρα (βλ. Bierzo και Mencia, αντίστοιχα). Το 2009 είχα την τύχη να ταξιδέψω μαζί του, καθώς και με άλλους συναδέλφους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Οίνου, στον όμορφο αμπελώνα του Rheinhessen, στη Γερμανία. Εκεί μου εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το Ελληνικό κρασί και μου ζήτησε να οργανώσω μία δημοσιογραφική αποστολή στην Ελλάδα. Ήταν κάτι που ήθελε πραγματικά πολύ, αν κρίνω από το γεγονός ότι φρόντιζε να μου το υπενθυμίζει είτε κάθε φορά που βρισκόμασταν σε κάποια εκδήλωση του Βρετανικού Κύκλου των Οινογράφων, είτε με email κατά διαστήματα. Εγώ ομολογώ ότι προσπάθησα να οργανώσω ένα τέτοιο ταξίδι σε διάφορές φάσεις αλλά, για αναμενόμενους λόγους, δεν τα κατάφερα. Ίσως κάποια στιγμή να τα καταφέρω, εκ των υστέρων, στη μνήμη του...


Το τελευταίο πράγμα που ο John Radford έγραψε στην προσωπική του ιστοσελίδα ήταν "Να τηλεφωνήσω στον Pedro Ximenez", αναφερόμενος - προφανώς - στην γνωστή Ισπανική ποικιλία που δίνει χαρακτηριστικά πλούσια γλυκά κρασιά. Ως θαυμαστής του έργου του και φανατικός λάτρης των κρασιών του Ισπανικού αμπελώνα, βάζω κι εγώ ένα ποτήρι από το αγαπημένο μου γλυκό ΡΧ, και το απολαμβάνω αποχαιρετώντας τον...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v