Οινοτουρισμός στο Κτήμα Πατεριανάκη στο Ηράκλειο

Θα πω κάτι που είναι γνωστό σε όλους: Κρήτη και φιλοξενία είναι λέξεις συνώνυμες. Κι αν στις φετινές μου διακοπές το επιβεβαίωσα αυτό για άλλη μια φορά, οι μέρες που πέρασα στο Κτήμα Πατεριανάκη στο Ηράκλειο ήταν η απόλυτη οινοτουριστική εμπειρία που κανείς δεν πρέπει να χάσει!


Το Κτήμα Πατεριανάκη βρίσκεται σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της ζώνης ΟΠΑΠ στα Πεζά, έξω από το Ηράκλειο. Αν και το οινοποιείο πρωτο-λειτούργησε το 1998, έχει ολοκληρωθεί σε φάσεις, γι αυτό και μοιάζει ολοκαίνουργιο! Βρίσκεται σε ύψωμα και, καθώς δεσπόζει στον γύρω κάμπο και είναι περιτριγυρισμένο από αμπέλια, απολαμβάνει την ομορφότερη θέα, ενώ "δένει" τέλεια με το περιβάλλον.


Το Κτήμα είναι δημιούργημα του Γιώργου Πατεριανάκη, ο οποίος, αν και μηχανικός, είχε πάντα πάθος με το κρασί, στο οποίο και έδωσε τελικά "σάρκα και οστά". Βέβαια εδώ και κάποια χρόνια ο ίδιος έχει αναλάβει πιο "επιτελικό" ρόλο και το Κτήμα αποτελεί γυναικεία υπόθεση, καθώς το τρέχουν οι τέσσερις γυναίκες της ζωής του - η σύζυγος και οι τρεις κόρες του! Η κυρία Πόπη, ο ορισμός της Κρητικιάς μητέρας και νοικοκυράς, έχει δώσει την κύρια έμφαση του χρόνου της στη φιλοξενία. Αυτό άλλωστε είναι φυσικό, καθώς είναι ένας πολύ ζεστός και δημιουργικός άνθρωπος, αλλά και χρυσοχέρα όσο δεν πάει. Οι κόρες, από την άλλη, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή: η Εμμανουέλα είναι η οινολόγος του Κτήματος, η Νίκη είναι η χημικός, όμως παράλληλα έχει και διευρυμένα οικονομικά και διοικητικά καθήκοντα, ενώ η Γωγώ περνάει τον περισσότερο χρόνο της στην Αθήνα, ασχολούμενη με τις πωλήσεις και την επικοινωνία.

|ig:1-6|


Το Κτήμα Πατεριανάκη εφαρμόζει πιστοποιημένα βιολογική καλλιέργεια και καλλιεργεί και οινοποιεί τόσο γηγενείς, όσο και διεθνείς ποικιλίες. Τα κρασιά που παράγει είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα και αποδίδουν τις ποικιλίες και το terroir της περιοχής με σεβασμό και τυπικότητα. Γι αυτό άλλωστε και το Κτήμα συγκαταλέγεται στα πλέον αναγνωρίσιμα οινοποιεία που υπηρετούν και αντιπροσωπεύουν τον Κρητικό αμπελώνα σήμερα.


Εδώ και κάποιο διάστημα, εν τω μεταξύ, στη βασική μονάδα του Κτήματος έχει προστεθεί κι ένα μικρό συγκρότημα από σουίτες που έχουν στόχο τη φιλοξενία οινοτουριστών. Πρόκειται για τρεις δίπατες μεζονέτες που έχουν πλήρη αυτονομία (κουζίνα, μεγάλο μπάνιο, βοηθητικούς χώρους κλπ) και μοιράζονται μια μεγάλη πισίνα. Είναι χτισμένες σε προνομιακή θέση, σε υψόμετρο που ξεπερνάει τα 600 μέτρα, και ενδείκνυνται για οινοτουριστικές διακοπές στο Κτήμα, αλλά και σε ολόκληρη τη ζώνη. Και επειδή τις μέρες που εγώ πέρασα εκεί δεν αισθάνθηκα ούτε επισκέπτης, ούτε καν φιλοξενούμενος, αλλά μέλος της οικογένειας, δεν μπορώ παρά να προτείνω σε κάθε ενδιαφερόμενο οινοτουρίστα να επισκεφθεί το Κτήμα Πατεριανάκη και να μείνει εκεί, με κλειστά μάτια!


|ig:7-12|

Και κάποια βασικά στοιχεία για το Κτήμα: με προσεκτική βιολογική καλλιέργεια για σεβασμό στο περιβάλλον και ελεγχόμενες στρεμματικές αποδόσεις, το Κτήμα διαθέτει 160 ιδιόκτητα στρέμματα αμπελώνων και παράγει περίπου 150.000 φιάλες ετησίως. Ένα ποσοστό της παραγωγής εξάγεται ήδη σε αγορές της Δυτικής Ευρώπης όπως η Γερμανία, ενώ οι εξαγωγές έχουν ήδη αρχίσει να αποκτούν υψηλή θέση στις προτεραιότητες της οικογένειας.


Το Κτήμα Πατεριανάκη παράγει δύο ξεχωριστές "οικογένειες" ετικετών. Ο Μελισσινός περιλαμβάνει χαρμάνια ντόπιων και διεθνών ποικιλιών και κυκλοφορεί σε Λευκό (Θραψαθήρι & Sauvignon Blanc), Ροζέ (Κοτσιφάλι & Syrah) και Ερυθρό (Κοτσιφάλι, Μανδηλαριά & Syrah). Ο Μελισσόκηπος αφορά αποκλειστικά σε χαρμάνια γηγενών ποικιλιών και διατίθεται σε Λευκό (Βιδιανό & Μοσχάτο Σπίνας) και Ερυθρό (Κοτσιφάλι & Μανδηλαριά). Είναι όλα τους ιδιαίτερα δημοφιλή και πολύ αγαπημένα μου - αν με ρωτήσετε σε ποιο έχω λίγο μεγαλύτερη αδυναμία όμως, αυτό είναι μάλλον ο Μελισσινός Ροζέ.


Έχω πολλά να σας πω ακόμα για το Κτήμα Πατεριανάκη - και για τα κρασιά, αλλά και για τους εκπληκτικούς ανθρώπους του. Δεν θα το κάνω όμως... Κι αυτό γιατί προτιμώ να τα δοκιμάσετε και να τους γνωρίσετε, αντίστοιχα, δια ζώσης: Και συγκεκριμένα αυτή την Κυριακή 30/9, στην έκθεση που κάνει η εταιρεία Οινόκοσμος, που αντιπροσωπεύει το Κτήμα στην αγορά, στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία (για λεπτομέρειες δείτε το σχετικό προηγούμενο post). Για περαιτέρω πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας, η ιστοσελίδα του Κτήματος βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.paterianakis.gr.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v