Επιστροφή στο Κτήμα Μανουσάκη (2012)

Στο Κτήμα Μανουσάκη είχα βρεθεί τελευταία φορά πριν από 4 χρόνια, το 2008. Τότε είχα τη χαρά να με ξεναγήσει ο ίδιος ο Ted Μανουσάκης και να δοκιμάσουμε παρέα τα αγαπημένα κρασιά του Κτήματος στην όμορφη αυλή του πατρικού σπιτιού στον Βατόλακκο Χανίων. Ομολογουμένως η ξενάγηση τότε δεν είχε διαρκέσει πολύ, καθώς το παλιό οινοποιείο ήταν πολύ μικρό και παραδοσιακό, σε σημείο που ο επισκέπτης εντυπωσιαζόταν από την αντίθεση των απλοϊκών χώρων και εγκαταστάσεων με τα κοσμοπολίτικα, εξαιρετικά κρασιά που παράγονταν εκεί. Φεύγοντας, βέβαια, είχαμε ανανεώσει το ραντεβού μας, αν μη τι άλλο, για το χρονικό σημείο που το νέο οινοποιείο θα ήταν έτοιμο. Και να που, τέσσερα χρόνια μετά, η στιγμή αυτή έφτασε!


Το νέο οινοποιείο του Κτήματος Μανουσάκη είναι όμορο με το παλιό. Μοιράζονται την ίδια είσοδο, έτσι ώστε ο επισκέπτης να καλωσορίζεται πρώτα από την υπεραιωνόβια ελιά που παραμένει σήμα κατατεθέν του χώρου. Τα κοινά σημέια όμως σταματούν εκεί. Το κτίριο ακολουθεί ένα πολύ μοντέρνο και αεράτο design, ενώ οι εσωτερικοί χώροι είναι σχεδιασμένοι και υλοποιημένοι με γνώμονα την λειτουργικότητα. Η παλιά στροφιλιά έχει πλέον αντικατασταθεί από ένα υπερσύγχρονο πιεστήριο της Bucher Vaslin που όμοιά του συναντάμε κυρίως στην Καμπανία, για να εξασφαλίζεται απόλυτα ελεγχόμενη και ήπια πίεση των σταφυλιών. Ο εξοπλισμός έχει γενικά αναβαθμιστεί απίστευτα, ενώ οι χώροι τόσο της οινοποίησης όσο και της παλαίωσης εντυπωσιάζουν, φέρνοντας τον επισκέπτη σε άμεση επαφή με το κρασί στα διάφορα στάδια της δημιουργίας του. Όπως είναι αναμενόμενο για ένα τόσο καινούργιο οινοποιείο, η βαρύτητα παίζει τον κύριο ρόλο στην μεταφορά του υγρού στοιχείου στον χώρο, ενώ η θερμοκρασία είναι ελεγχόμενη τόσο σε συνολικό επίπεδο, όσο και σε κάθε τμήμα του οινοποιείου ξεχωριστά.

|ig:all|

Το οινοποιείο δεν είναι τελείως έτοιμο ακόμα, καθώς τα τελευταία "μερεμέτια" ολοκληρώνονται με γοργούς ρυθμούς, ωστόσο είναι ήδη απόλυτα επισκέψιμο. Δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών καθημερινά, τόσο μεμονωμένων όσο και γκρουπ, ενώ αποτελεί την Νούμερο 1 επιλογή δραστηριότητας (things to do) στα Χανιά από τα μέλη της ιστοσελίδας TripAdvisor!


Στην επίσκεψη αυτή (ξανα)δοκίμασα την τρέχουσα γκάμα των κρασιών του Κτήματος, εκτός του δημοφιλούς λευκού Roussanne που πέρυσι έπεσε θύμα του περονόσπορου (όπως και το 85% ολόκληρης της εσοδείας του Κτήματος) και έδωσε ελάχιστες φιάλες που έχουν εξαντληθεί προ πολλού. Όλα τα κρασιά του Κτήματος είναι εξαιρετικά, γι αυτό άλλωστε και τυγχάνουν τέτοιας αγάπης και προτίμησης από το οινόφιλο κοινό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσά τους εγώ ξεχωρίζω το Nostos Pink, ένα απολαυστικό ροζέ από Grenache Rouge και Syrah, και βέβαια το Nostos Syrah, που παραμένει ένα από τα κορυφαία Ελληνικά δείγματα της δημοφιλούς Γαλλικής ποικιλίας.


Ο τρύγος στο Κτήμα Μανουσάκη έχει ήδη ξεκινήσει, αρκετά πρώιμα φέτος, και η χρονιά προμηνύεται καλή. Αν βρίσκεστε ή πρόκειται να βρεθείτε στα Χανιά, μία επίσκεψη στο νέο οινοποιείο επιβάλλεται! Αν είστε πιο μακριά, προσπαθήστε να εξασφαλίσετε τα κρασιά του Κτήματος (αν μπορείτε μάλιστα και από πιο παλιές εσοδείες, όπως η εξαιρετική του 2005), για να απολαύσετε τα εξαιρετικά αποτελέσματα της "μετανάστευσης" των ποικιλιών του Ροδανού σε ένα από τα πιο προνομιούχα terroir της Μεσογείου!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v