Με το (Ελληνικό) κρασί μας για σημαία!...

Μένω στο ίδιο θέμα, γιατί το επιβάλλει η διεθνής επικαιρότητα, ένα μέρος της οποίας εξακολουθεί αυτό τον καιρό να εστιάζει στο Ελληνικό κρασί. Εφημερίδες, περιοδικά, πρακτορεία και ιστοσελίδες από όλο τον κόσμο, δείχνουν να ξεχνούν (έστω και προσωρινά) τα δεινά της Ελληνικής οικονομίας και να ανακαλύπτουν, με τον καλύτερο τρόπο, την αξία των Ελληνικών κρασιών.



Μετά λοιπόν τον Guardian και το Decanter, που εκθείασαν πρόσφατα τα κρασιά μας ορμώμενοι από τις πρόσφατες βραβεύσεις τους και την άνοδο των εξαγωγών μας, η θετικότατη δημοσιότητα γύρω από το Ελληνικό κρασί συνεχίζεται ακάθεκτη. Χτες η Γερμανική εφημερίδα Zeit δημοσίευσε ένα πολύ όμορφο οδοιπορικό στους αμπελώνες του Αγίου Όρους, παρουσιάζοντας τα κρασιά της Οινοποιίας Τσάνταλη, Άβατον και Μετόχι Χρωμίτσας ως "Ομηρικού κύρους" (διαβάστε το δημοσίευμα εδώ). Δεν πέρασε μια μέρα, και σήμερα στην ιστοσελίδα του BBC News φιλοξενείται συνέντευξη του οινοποιού Χρήστου Ζαφειράκη και του wine blogger και εξαγωγέα Markus Stolz, που στα χαρτιά είναι Γερμανός, εμείς όμως τον θεωρούμε κάτι παραπάνω από "δικό μας άνθρωπο", στην οποία μιλούν για την πορεία των εξαγωγών μας σε Ευρώπη και Αμερική, με τις προοπτικές, αλλά και με τις προκλήσεις τους (δείτε το αφιέρωμα εδώ). Τέλος - και αυτό ενδεχομένως να μας ξέφυγε, αλλά αξίζει - το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε πριν από περίπου δύο εβδομάδες ένα εκτενές αφιέρωμα στο Ελληνικό κρασί με τίτλο "Οι Έλληνες οινοποιοί βλέπουν την κρίση σαν ένα ποτήρι μισο-γεμάτο". Στο άρθρο, το οποίο υπογράφεται από την δημοσιογράφο Leslie Gevirtz, ο Στέλιος Μπουτάρης από το Κτήμα κυρ-Γιάννη, ο Άγγελος Ιατρίδης από το Κτήμα Άλφα και ο Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος από το Οινοποιείο Τετράμυθος μιλούν με αισιοδοξία για το μέλλον του Ελληνικού κρασιού εντός και εκτός συνόρων (διαβάστε το εδώ).


Και το πράγμα δεν σταματάει εδώ. Είμαι εδώ και μέρες σε επαφή με ένα από τα πλέον έγκριτα οινικά μέσα που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με την Ελλάδα και τα κρασιά μας μέσα στη δίνη της κρίσης. Παράλληλα, μόλις σήμερα επικοινώνησαν μαζί μου από ένα από τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά πρακτορεία, το οποίο έχει σκοπό να στείλει αποστολή στην Ελλάδα για να επισκεφτούμε οινοποιεία και να πάρει συνεντεύξεις από οινοποιούς και παράγοντες του χώρου.


Το κρασί μας, λοιπόν, είναι ένα από τα ελάχιστα πράγματα για τα οποία η Ελλάδα προβάλλεται θετικά αυτή τη στιγμή. Είναι βασικό όμως αυτό εμείς να το αξιοποιήσουμε με κάθε τρόπο. Πώς θα γίνει αυτό; Κάποιοι είχαν πει προ καιρού ότι έπρεπε να δωθεί διερευνητική εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης στον πλέον πολιτικοποιημένο άνθρωπο του Ελληνικού κρασιού, τον κυρ-Γιάννη Μπουτάρη. Αν και δεν έχω σκοπό να πολιτικοποιήσω την συζήτηση αυτή, νομίζω ότι δεν θα έβλεπα με καθόλου κακό μάτι μια τέτοια κίνηση, αν "έπεφτε στο τραπέζι". Σε πιο άμεσο και ρεαλιστικό επίπεδο, όμως, θεωρώ (και ελπίζω) ότι οι Έλληνες οινοποιοί θα συνεχίσουν με αμείωτο ρυθμό την εξωστρεφή πορεία που έχουν πλέον πάρει για τα καλά (με συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς, εκθέσεις, road shows σε νέες αγορές, εξαγωγές), χωρίς όμως να βάζουν την εγχώρια αγορά σε δεύτερη μοίρα. Με σταθερά καλή ποιότητα, προσοχή στις τιμές και σωστή διάθεση των κρασιών τους στην αγορά, τώρα είναι η ώρα που καλούνται να κρατήσουν τον κόσμο κοντά στο κρασί, περισσότερο από ποτέ. Από την δική μας πλευρά, εμείς οι οινόφιλοι πρέπει να στηρίξουμε το καλό και επώνυμο Ελληνικό κρασί, να μη σταματήσουμε να το προτιμάμε και να το φέρνουμε στο τραπέζι μας και - προς Θεού - να κλείσουμε τα αυτιά μας στα καλέσματα των σειρήνων του χύμα κρασιού, θυσιάζοντας την απόλαυση και την ποιότητα στο βωμό μιας ελάχιστης (πλέον) εξοικονόμησης χρημάτων.


Όπως έχετε καταλάβει, παρακολουθώ το θέμα πολύ στενά και θα σας κρατήσω ενήμερους σχετικά μέ κάθε νέα εμφάνιση ή αναφορά στο Ελληνικό κρασί στα διεθνή ΜΜΕ που θα υποπέσει στην αντίληψή μου. Και θα το πω για άλλη μια φορά, κι ας γίνομαι κουραστικός: τι κι αν η κρίση είναι ένας από τους παράγοντες που έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στο Ελληνικό κρασί; Όπως λέει και η γνωστή διαφήμιση, "το αποτέλεσμα μετράει"!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v