Απολαυστικές (και) οι φετινές "Ανοιχτές Πόρτες"!

Σαφώς και θα μπορούσαμε να έχουμε κάτσει σπίτι αυτό το Σαββατοκύριακο. Ή να περιφερόμαστε από δώ κι από κει, κουβεντιάζοντας (ή και ενίοτε μονολογώντας) για την κατάσταση στη χώρα, όπως άλλωστε μοιάζουμε να κάνουμε συνεχώς αυτόν τον καιρό. Ξέρετε, ερωτήματα του τύπου "Θα σχηματιστεί Κυβέρνηση;", "Θα βγούμε από την Ευρωζώνη;", "Θα ξαναπάμε σε εκλογές;", "Γιατί έχασε ο Παναθηναϊκός;", "Θα τα καταφέρει ο Ολυμπιακός απέναντι στην ΤΣΣΚΑ;", "Πότε θα κάνει ξαστεριά;" και άλλα τέτοια. Ευτυχώς όμως δεν έγινε έτσι. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε τα οινοποιεία μας σε όλη την Ελλάδα είχαν "Ανοιχτές Πόρτες", τις οποίες απόφασίσαμε και φέτος να διαβούμε!


Η γνωστή οινο-τουριστική μας παρέα που αφορμή ψάχνει για εκδρομή, φέτος αποφάσισε να κινηθεί προς την Κεντρική Ελλάδα, "παίζοντας" ανάμεσα σε Βοιωτία και Φθιώτιδα. Επιλέξαμε ως καταλληλότερη μέρα το Σάββατο και επισκεφτήκαμε δύο οινοποιεία που είχαμε "βάλει στο μάτι" από καιρό, το La Tour Melas στον Αχινό και το Κτήμα Μουσών στην Άσκρη. Καλύψαμε συνολικά κάτι παραπάνω από 500 χιλιόμετρα, και τα δύο οινοποιεία όμως βρίσκονται σε πολύ προσβάσιμα σημεία από την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.


Το La Tour Melas είναι, όπως άλλωστε προδίδει και το όνομά του, ο Πύργος του Κύρου Μελά, ενός οινόφιλου επιχειρηματία που ζει στο Λονδίνο. Βρίσκεται στην κορυφή ενός καταπράσινου λόφου, σε υψόμετρο 500 μέτρων και κάτι, και μοιάζει να έχει βγει από ένα (οινικό) παραμύθι. Ο Κύρος είναι λάτρης των κρασιών του Pomerol στο Μπορντώ, και κάτι αντίστοιχο δημιούργησε και στο δικό του Κτήμα στον Αχινό. Φύτεψε 28 περίπου στρέμματα με Cabernet Franc και Merlot (και λίγο Petit Verdot), έχτισε έναν πύργο με πολεμίστρα και χώρο για να κυματίζει ψηλά η Γαλανόλευκη, σχεδίασε μία ετικέτα που στέκεται άνετα στα ράφια ενός Ευρωπαίου fine wines merchant δίπλα στα μεγάλα Μπορντωλέζικα châteaux και, πάνω απ' όλα, δημιούργησε ένα πολύ αξιόλογο ερυθρό κρασί που φέρει το όνομα του Κτήματός του. Αν και φτιαγμένο σε στυλ ρουστίκ, για να ταιριάζει με το όλο περιβάλλον, το οινοποιείο είναι υπερσύγχρονο, αξιοποιεί σε όλα τα επίπεδα την βαρύτητα για να μη "στρεσάρει" το κρασί, ενώ ακόμα και η χρήση των βαρελιών γίνεται προσεκτικά, προκειμένου να μην καπελώνεται ο πανέμορφος φρουτώδης χαρακτήρας του κρασιού.

Ο αμπελώνας είναι πανέμορφος, με θέα στο Αιγαίο, και περιλαμβάνει - μαζί με τα αμπέλια - πλήθος μυρωδικών και βοτάνων, που αναδύουν απίστευτες Μεσογειακές μυρωδιές. Καλλιεργείται με τις αρχές της βιοδυναμικής, ενώ όλες οι εργασίες από το Α ως το Ω γίνονται αποκλειστικά με το χέρι. Πίσω, βέβαια, από όλη αυτή την άψογη οργάνωση - και υλοποίηση - βρίσκεται ο γνωστός οινολόγος Πάνος Ζουμπούλης και η συνεργάτις του Elsa Picard από τη Γαλλία. Όσο για το κρασί του Κτήματος, αυτό είναι όσο πιο κοντά μπορεί να φτάσει ένα Ελληνικό κρασί στο υπόδειγμα των ερυθρών του Pomerol: καθαρό, ευγενικό, με σωστή τανική δομή, φρεσκάδα και μεγάλη διάρκεια. Δοκιμάσαμε τις 2 εσοδείες που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή, του 2007 και του 2008, την εσοδεία του 2010 που ακόμα ωριμάζει στο βαρέλι, αλλά και κάμποσα διαφορετικά δείγματα της εσοδείας του 2011. Όλα ήταν εντυπωσιακά, αν και το 2007, κατά την ομόφωνη γνώμη όλων μας, κλέβει την παράσταση. Το La Tour Melas είναι ένα Κτήμα που αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε. Θα βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας του στην ιστοσελίδα www.latourmelas.com, ενώ τα πολύ αξιόλογα κρασιά του μπορείτε να τα προμηθευτείτε από την Cava Vinifera στην Κηφισιά, καθώς και από άλλα αξιόλογα σημεία λιανικής αλλά και εστιατόρια στην Αθήνα, το Λονδίνο και το Παρίσι.

|ig:all|

Και μετά το φαγητό και την εξαιρετική φιλοξενία στο La Tour Melas, πήραμε το δρόμο της επιστροφής, μέσω Βοιωτίας. Εκεί, στην Άσκρη, όπου βρίσκεται και η Κοιλάδα των Μουσών, η οικογένεια Ζαχαρία γράφει, εδώ και τρεις γενιές, τη δική της σελίδα στο κρασί. Το οινοποιείο τους είναι μεγάλο, καθώς παράγει περίπου 250000 φιάλες ετησίως, καθώς και μεγάλη ποσότητα κρασιού σε ασκό. Τα δύο αδέρφια, ο Νίκος και ο Στέλιος έχουν οργανώσει την επιχείρηση τέλεια: ο ένας είναι πτυχιούχος οινολόγος από το Μπορντώ και ο άλλος έρχεται από την πλευρά της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Έτσι, και τα κρασιά τους κάθε χρόνο βελτιώνονται, αλλά και η αγορά τα αγκαλιάζει συνεχώς και περισσότερο, ενώ οι εξαγωγές τους στις ΗΠΑ και στην Ασία τον τελευταίο καιρό έχουν εκτοξευθεί! Τα κρασιά του Κτήματος Μουσών κυκλοφορούν σε 7 ετικέτες, με βασική την "9" (από τις Μούσες) που έχει και λευκό και ερυθρό, αλλά και ροζέ. Όλα τα κρασιά του Κτήματος είναι καλοφτιαγμένα, ενώ το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η έξοχη σχέση ποιότητας-τιμής. Βασικό επίσης "συν" στη δραστηριότητα του Κτήματος είναι η αφοσίωση στην τοπική ερυθρή ποικιλία Μούχταρο, που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και δίνει πολύ αξιόλογα ροζέ και ερυθρά κρασιά (καθώς και ένα απίστευτο γλυκό λιαστό κρασί, το οποίο, ωστόσο, δεν πωλείται - απλώς... κερνιέται!).

Να πούμε επίσης ότι η οικογένεια Ζαχαρία διαθέτει δικό της αποστακτήριο στην περιοχή, στο οποίο παράγει πολύ αξιόλογα αποστάγματα, και συγκεκριμένα μονοποικιλιακά και πολυποικιλιακά τσίπουρα με και χωρίς γλυκάνισο. Χάρη στις τιμές, την ποιότητα, την βολική τοποθεσία, αλλά και τη ζεστή φιλοξενία όλης της οικογένειας, το οινοποιείο τους είναι δημοφιλής προορισμός για πολλούς οινόφιλους, όλο το χρόνο. Αξίζει να γίνετε κι εσείς ένας από αυτούς, αφού πρώτα περάσετε μια βόλτα από την ιστοσελίδα www.ktimamouson.gr για να βρείτε στοιχεία επικοινωνίας.


Το έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν και θα το ξαναπω: Τα οινοποιεία της Ελλάδας δεν έχουν ανοιχτές πόρτες μόνο δύο μέρες το χρόνο. Με ένα τηλεφώνημα από πριν, στα περισσότερα θα σας υποδεχτούν με χαμόγελο και θα χαρούν να σας μυήσουν στον κόσμο τους. Τώρα είναι ο καιρός να στηρίξουμε τις προσπάθειές τους, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τα αρώματα, τις γεύσεις και όλη την ομορφιά του Ελληνικού κρασιού. Δεν πρέπει να περιμένουμε τις Ανοιχτές Πόρτες του 2013 για να ξαναβρεθούμε σε ένα οινοποιείο (ή και παραπάνω). Ειδικά τώρα που ανοίγει ο καιρός, ο οινοτουρισμός έχει να προσφέρει πολλές και απίστευτες συγκινήσεις. Μη χάσετε την ευκαιρία να τις ζήσετε!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v