Επιστροφή από Πορτογαλία - Μέρος 1ον

Χαράματα γύρισα από την Πορτογαλία και ήμουν πραγματικά "κομμάτια". Μη με παρεξηγήσετε, βέβαια, δεν το λέω με παράπονο ή με αγανάκτηση (θα πέσει φωτιά να με κάψει). Ήταν ένα πραγματικά πολύ ωραίο ταξίδι, που είχε επίκεντρο την συμμετοχή μου σε έναν πολύ επιτυχημένο διαγωνισμό, αλλά όχι μόνο...


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως σας είχα πει, ο 19ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Concours Mondial de Bruxelles έλαβε χώρα στην πόλη Guimarães της Πορτογαλίας. Οι κριτές, 316 τον αριθμό, χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και μείναμε οι μισοί στο Guimarães και οι υπόλοιποι στην γειτονική πόλη Braga. Και οι δύο πόλεις είναι σχετικά μικρές αλλά με όμορφα ιστορικά κέντρα. Είχαμε την ευκαιρία να τις επισκεφτούμε - έστω και σύντομα - και τις δύο και να τις περπατήσουμε, παρότι ο καιρός ήταν πολύ άσχημος και βροχερός καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού (Ατλαντικός, βλέπετε, άλλος Θεός εκεί...).


Η φετινή ήταν η δεύτερη συνεχής συμμετοχή μου στον Διαγωνισμό, και έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος και φέτος. Το διαγωνιστικό κομμάτι είχε μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ οι παράπλευρες δραστηριότητες που μας είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές είχαν ακόμα μεγαλύτερο. Προσωπικά χάρηκα πολύ που ξαναείδα παλιούς φίλους από τον χώρο, ενώ αυτό που με χαροποίησε ακόμα περισσότερο ήταν το γεγονός ότι φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η κοινότητα των wine bloggers είχε πολύ εντυπωσιακή παρουσία στην κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού - και αυτό το θεωρώ καίριο σημάδι των καιρών και των εξελίξεων στον ευρύτερο χώρο της οινικής επικοινωνίας. Εντός Διαγωνισμού, λοιπόν, είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω πολλά και αξιόλογα κρασιά, κυρίως από την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένων, κατά σύμπτωση, και κάποιων Ελληνικών γλυκών κρασιών), ενώ, ως επικεφαλής μίας από τις επιτροπές κριτών του Διαγωνισμού, παρακολούθησα με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις δυναμικές της αξιολόγησης κρασιών από ανθρώπους άγνωστους μεταξύ τους και με πολύ διαφορετικά backgrounds σε επίπεδο εθνικότητας, γνώσης, εμπειρίας, προσέγγισης, κλπ.


Εκτός Διαγωνισμού δοκίμασα πολλές αυθεντικές (κάποιες τελείως καινούριες για μένα) γεύσεις της Βόρειας Πορτογαλίας και κάμποσα εξαιρετικά Πορτογαλέζικα κρασιά, επισκέφτηκα τις οινοπαραγωγικές ζώνες και τα οινοποιεία του Vinho Verde και του Douro (ξανά), ενώ ξαναβρέθηκα, έστω και για λίγο, στο αγαπημένο μου Porto. Επίσης, επισκέφτηκα ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής φυσικών φελλών στον κόσμο, κι αυτή ήταν μία πραγματικά πολύτιμη εμπειρία. Τέλος, είχα την ευκαιρία να διευκρινίσω σε παλιούς και νέους φίλους από διάφορα μέρη του κόσμου "τι παίζει" με την Ελλάδα αυτό τον καιρό, καθώς οι απόψεις και οι εντυπώσεις που είχαν οι περισσότεροι ήταν βασισμένες σε ό,τι διαβάζουν ή βλέπουν στα διεθνή ΜΜΕ και, όπως καταλαβαίνετε, αρκετά διαστρεβλωμένες σε σχέση με την πραγματικότητα.

|ig:all|

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σας πω ότι οι κριτές που θα εκπροσωπούσαμε την Ελλάδα στον Διαγωνισμό θα ήμασταν κανονικά τέσσερις (πέρυσι ήμασταν περισσότεροι), αλλά είχαμε κάποιες απώλειες, μάλλον λόγω των εκλογών που συνέπεσαν με τον Διαγωνισμό. Έτσι, την ευθύνη να κυματίσουμε την Γαλανόλευκη στο Guimarães μοιραστήκαμε η αφεντιά μου και ο Γιάννης Καρακάσης, ένας καινούριος μου φίλος στον χώρο του κρασιού. Ο Γιάννης έχει τεράστιο βάθος οινικών γνώσεων, και έχει βάλει στόχο στο εγγύς μέλλον να γίνει ένας από τους επόμενους Masters of Wine της Ελλάδας - του το εύχομαι ολόψυχα και είμαι σίγουρος ότι θα επιτύχει τον στόχο του.


Α, και μία ενδιαφέρουσα πληροφορία που "βγήκε" μέσα από τον Διαγωνισμό, και αφορά στην συνεχώς αύξουσα πορεία της αλκοολικής περιεκτικότητας στο κρασί διεθνώς: Ο μέσος όρος του αλκοολικού τίτλου των κρασιών που διαγωνίστηκαν στο Concours Mondial de Bruxelles το 2011 ήταν 13.28% abv, σε σχέση με το 13.09% του 2006 και το 12.8% που ήταν ο μέσος όρος στον Διαγωνισμό του 2000. Δεν ξέρω αν είναι φρόνιμο να σπεύσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα και, κυρίως, να τα "φορτώσουμε" όλα στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, μάλλον όμως αυτή η τάση θα πρέπει να μας προβληματίσει αρκετά.


Να σας πω επίσης ότι το 2013, ο επετειακός Εικοστός Διαγωνισμός Concours Mondial de Bruxelles θα λάβει χώρα στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, οι διοργανωτές πήραν την στρατηγική απόφαση να εναλλάσσουν την φιλοξενία του  Διαγωνισμού ανάμεσα στην Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη κάθε χρόνο, για να δίνουν έτσι ευκαιρίες σε περισσότερες - γνωστές και μη - οινοπαραγωγικές χώρες να προάγουν τα κρασιά τους και τη γενικότερη παρουσία τους γύρω από αυτά, μέσω του Διαγωνισμού.

Πίσω στην Πορτογαλία τώρα. Όπως ξέρετε όσοι με γνωρίζετε προσωπικά ή/και με διαβάζετε καιρό, πρόκειται για μία από τις αγαπημένες μου χώρες σε επίπεδο οινο-τουριστικών προορισμών. Γι αυτό και θα αφιερώσω ένα επόμενο post αποκλειστικά στις εντυπώσεις μου από την Πορτογαλία σε αυτό το ταξίδι, με φωτογραφίες και λεπτομερέστερη περιγραφή γεύσεων και εμπειριών.


Σε πρώτη φάση ενημερώνω κάθε ενδιαφερόμενο ότι τα αποτελέσματα του 19ου Concours Mondial de Bruxelles θα είναι δημοσιεύσιμα το απόγευμα της Δευτέρας 14 Μαΐου. Τη μέρα εκείνη, να είμαστε όλοι καλά, θα τα αναδημοσιεύσω και θα τα σχολιάσω για εσάς σε αυτήν εδώ τη σελίδα...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v