Γιατί το κρασί στο Μπορντώ είναι... big business!...

Όσες φορές κι αν θαυμάσουμε τους Γάλλους για την πρωτοπορία αλλά και τη δημιουργικότητά τους στο οινικό μάρκετιγκ, δεν είναι αρκετές. Και δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι τα Γαλλικά κρασιά εξακολουθούν να θεωρούνται, από το ευρύ κοινό, τα καλύτερα του κόσμου. Όταν μάλιστα μαθαίνουμε για πρωτοβουλίες σαν κι αυτήν, τότε η φήμη των Γάλλων επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά.


Αναφέρομαι στο Left Bank Bordeaux Cup, το "Κύπελλο της Αριστερής Όχθης του Μπορντώ", που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον τοπικό σύλλογο "ευημερίας", Commanderie du Bontemps de Médoc et des Graves, Sauternes et Barsac. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν διαγωνισμό γνώσεων και γευσιγνωσίας στον οποίο λαμβάνουν μέρος φοιτητές από τα κορυφαία Αμερικάνικα Πανεπιστήμια, δηλαδή το Law Scool και το Business School του Columbia, το Wharton, το Yale Law School, το Harvard, το Stanford, το Booth και το Kellogg. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται για 4η χρονιά, υπό την προεδρία του Βαρώνου Eric de Rothschild, ιδιοκτήτη του Château Lafite Rothschild.


Οι Μπορντωλέζοι έχουν εδώ και καιρό συνειδητοποιήσει ότι η Αμερικάνικη αγορά, που παραδοσιακά στηρίζει τα κρασιά τους, έχει αρχίσει σιγά-σιγά να απομακρύνεται από αυτά, για λόγους όπως οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές, η προσήλωση οινοποιών και εμπόρων σε αναδυόμενες αγορές που όμως μεταχειρίζονται το κρασί ως επενδυτικό προϊόν, κλπ. Έτσι, μία από τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει για να αρχίσουν να ξανακερδίζουν τους Αμερικάνους προσεγγίζοντας τη νέα και πολλά υποχόμενη γενιά εκκολαπτόμενων μεγαλο-στελεχών είναι η συγκεκριμένη διοργάνωση. Ο φετινός διαγωνισμός έλαβε χώρα στις 25 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, και συγκεκριμένα στο Γαλλικό Προξενείο της πόλης.


Επιλεγμένα μέλη από τα wine clubs των 8 πανεπιστημίων "κονταροχτυπήθηκαν", απαντώντας πραγματικά δύσκολες ερωτήσεις (αν κρίνω από κάποιες που διάβασα) και δοκιμάζοντας τυφλά δείγματα κρασιών που προορίζονταν για πολύ έμπειρους γευσιγνώστες. Νικήτρια ομάδα αναδείχτηκε αυτή του Booth School of Business, του Πανεπιστημίου του Σικάγο, και δεύτερη η ομάδα του διάσημου business school Wharton, του Πανεπιστημίου της Pennsylvania. Οι δύο ομάδες θα βρεθούν στις 28 Ιουνίου στο Château Lafite Rothschild, στο Pauillac του Μπορντώ, για να λάβουν μέρος στον Μεγάλο Τελικό. Γιατί επίσημα ο διαγωνισμός είναι παγκόσμιος και απέναντι στις νικήτριες ομάδες από την Αμερική θα βρεθούν αντίστοιχες ομάδες Πανεπιστημίων από την Ευρώπη και την Ασία.


Θα έχω το νου μου όταν θα συμβεί αυτό το καλοκαίρι, για να σας ενημερώσω για το τελικό αποτέλεσμα και τον μεγάλο νικητή. Εν τω μεταξύ, αν θέλετε να δείτε φωτογραφίες από την αναμέτρηση των Αμερικάνικων Πανεπιστημίων στη Νέα Υόρκη, πατήστε εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v