Για δείπνο στο Botrini's

Είχα πολλούς λόγους να πάω για φαγητό στο Botrini's και είναι απορίας άξιο πώς και γιατί τελικά άργησα να πάω πρώτη φορά τόσο πολύ. Δεν ήταν μόνο τα πολύ καλά λόγια που είχα ακούσει από φίλους και γνωστούς, αλλά - κυρίως - η παρουσία της μαιτρ του εστιατορίου, της Μαρίας Κατσούλη, που είναι φίλη, συνεργάτις στον Οινοχόο και από τα "βαριά" ονόματα στην κοινότητα των Ελλήνων Σομελιέ. Και βέβαια η κουζίνα του Ettore Botrini, την οποία (παρ)ακολουθώ εδώ και χρόνια, από το αγαπημένο Etrusco στην Κέρκυρα.


Κάπως έτσι, λοιπόν, βρεθήκαμε ένα ωραίο βράδυ του Γενάρη στο Botrini's στο Χαλάνδρι. Η τοποθεσία είναι αρκετά κοντά στην πλατεία για να μπορεί κανείς να πάει ακόμα και με τα πόδια, αλλά αρκετά μακριά, για να μπορεί να παρκάρει. Ο εσωτερικός χώρος είναι λιτός και άνετος, ωστόσο έχει όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα. Η σάλα χωρίζεται σε τρία βασικά δωμάτια, κάθε ένα από τα οποία μοιάζει να έχει διαφορετικό mood. Στον κεντρικό χώρο δεσπόζει η κουζίνα, με το μεγάλο άνοιγμα για να βλέπει ο πελάτης τα τεκταινόμενα εντός, ενώ η υπερυψωμένη τραπεζαρία έχει θέα (και πρόσβαση) στην φυλασσόμενη κάβα. Ο τρίτος χώρος, ο πιο "πριβέ" στον οποίο καθίσαμε εμείς, έχει θέα στον κήπο. Ο οποίος, παρεμπιπτόντως, το καλοκαίρι πρέπει να είναι όμορφος και πολύ δροσερός.


Το φαγητό είχε τη σφραγίδα του Botrini παντού. Από το signature καλωσόρισμα με τον χάρτη της Μεσογείου και τις μοριακές μπουκίτσες από χώρες της περιοχής, μέχρι τις Κερκυραίικες πινελιές ακόμα και στις πιο international γεύσεις. Ο κατάλογος λειτουργεί και à la carte, αλλά και με 2 set menu, ένα απλό (3 πιάτα με επιλογές και 1 μπουκάλι κρασί στο ζευγάρι, €40 το άτομο) και ένα dégustation (πολύ περισσότερες και διαλεγμένες επιλογές, €65 χωρίς το κρασί). Η λίστα των κρασιών, η οποία φτάνει στο τραπέζι "φορτωμένη" σε ipad, είναι πολύ προσεγμένη σε γκάμα και τιμές και, ενώ δίνει έμφαση στον Ελληνικό αμπελώνα, περιλαμβάνει και κάμποσες ενδιαφέρουσες διεθνείς επιλογές. Υπάρχουν πολλές και καλές ετικέτες που σερβίρονται σε ποτήρι, και αρκετά αφρώδη και αποστάγματα.


Εμείς κινηθήκαμε à la carte για να δοκιμάσουμε πολλά και διαφορετικά πιάτα - το γεύμα, βεβαίως, ήταν κρεατοκεντρικό, ένεκα των ημερών και του κρύου, παρότι ο κατάλογος έχει πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες ψαρο-θαλασσινές προτάσεις. Προτείνω ανεπιφύλακτα τα "ξακουστά αλλαντικά του Etrusco": δεν είναι μόνο το γεγονός ότι φτιάχνονται στο εστιατόριο της Κέρκυρας στο χέρι και είναι νοστιμότατα, αλλά και η παρουσίασή τους, που παραπέμπει στις μπουγάδες που απλώνουν μέχρι τα απέναντι μπαλκόνια οι νοικοκυρές στα καντούνια της Κέρκυρας, είναι ευφάνταστη και εντυπωσιακή! Οι "Παπαρδέλες με πάπια και τρούφα, κακάο Περού και λεμόνι" είναι ένα πιάτο που συνδυάζει πολλές και - φαινομενικά αταίριαστες - γεύσεις σε ένα πολύ ενδιαφέρον σύνολο, κάτι που ο Botrini ξέρει να κάνει πολύ καλά. Τα μοσχαρίσια μάγουλα "με σάλτσα από κόκκινιο κρασί, νιόκι και αφρό από σέσκουλα" ήταν ένα πολύ νόστιμο και τέλεια μαγειρεμένο (και παρουσιασμένο) πιάτο, ενώ το αργοψημένο χοιρινό "με πουρέ από λάχανο, chutney φιρίκι και σάλτσα από φασκόμηλο" ήταν μία όμορφη και πολύ ασυνήθιστη γευστική ανακάλυψη. Για επιδόρπιο επιλέξαμε το "Παγωτό από κατσικίσιο τυρί με μαρμελάδα ντομάτας και κρέμα λεμόνι", καθώς και το "Σαμπλέ σοκολάτας με κάστανο" - και τα δύο έκλεισαν τέλεια το δείπνο μας, κι έτσι αφήσαμε "με την καρδιά μας" τη φημισμένη μηλόπιττα αλλά και το περίφημο Βασκικό τσουρέκι, ως κάτι να έχουμε να περιμένουμε μέχρι την επόμενη φορά.

|ig:all|


Ίσως θυμάστε ότι το Botrini's ξεκίνησε ως αποτέλεσμα ενός τηλεοπτικού project που έμοιαζε με "γαστρονομικό reality", στα πρότυπα του αντίστοιχου εγχειρήματος του Jamie στο Λονδίνο πριν κάποια χρόνια. Σήμερα παραμένουν κάποια άτομα από την αρχική ομάδα στην κουζίνα, το επιτελείο όμως που "τρέχει" το εστιατόριο έχει εμπλουτιστεί με έμπειρους επαγγελματίες του χώρου. Ο ίδιος ο Σεφ είναι εκεί όποτε μπορεί, τόσο για να επιβλέπει την κουζίνα, όσο και για να έρχεται σε επαφή με τον πελάτη.


Για όποιον δεν επιλέξει ένα από τα προκαθορισμένα μενού, ένα à la carte γεύμα σαν το δικό μας, με κρασί από την τιμολογιακή "μέση" της λίστας, θα κοστίσει περί τα €150. Για τις γεύσεις, την παρουσίαση, την ατμόσφαιρα και την εξυπηρέτηση που συνέθεσαν την εμπειρία αυτή στο Botrini's, το θεωρώ πολύ λογικό και με χαρά θα ξαναπάω.


Περισσότερες πληροφορίες για το Botrini's, το πλήρες μενού, αλλά και στοιχεία επικοινωνίας, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του εστιατορίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.botrinis.com.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v