Ο άνθρωπος που του άρεσαν τα πάντα!...

"Αλήθεια, είναι δυνατόν να σου αρέσουν ΟΛΑ;", με ρώτησε ένας φίλος τις προάλλες, μεταξύ αστείου και σοβαρού. Τον ρώτησα απορημένος τι εννοεί και μου εξήγησε: "Όποιο κρασί δοκιμάζεις σου αρέσει, κάθε εστιατόριο που επισκέπτεσαι σε ενθουσιάζει και πάει λέγοντας. Τόσα χρόνια δεν έχεις συναντήσει κάτι στραβό;". Δεν σας κρύβω ότι η κουβέντα αυτή με προβλημάτισε. Γιατί μπορεί να θεωρώ τον εαυτό μου εύκολο και θετικό άνθρωπο, ξέρω όμως ότι ο φίλος δεν εννοούσε αυτό. Συνειδητοποίησα λοιπόν ότι έχω παραλείψει εδώ και κάμποσα χρόνια να σας εξηγήσω κάποια σημαντικά πράγματα για μένα. Γιατί μπορεί το "βιογραφικό" μου να είναι εύκολα προσβάσιμο (ακόμα και σε αυτή τη σελίδα υπάρχει ειδικό πεδίο), δεν είμαι σίγουρος όμως ότι είναι ξεκάθαρος σε όλους ο τρόπος με τον οποίο ενεργώ πριν γράψω όσα εσείς διαβάζετε από τα χεράκια μου εδώ, ή στη σελίδα του κρασιού του in2life, αλλά και στον Οινοχόο. Και να που ήρθε η ώρα να σας τα πω όλα λοιπόν...


Ξεκινάω από την αρχή. Πολύ πριν αρχίσω να ασχολούμαι επαγγελματικά με το κρασί και την δημοσιογραφία του, το αγαπούσα - όπως και το καλό φαγητό - στον υπερθετικό βαθμό. Έχοντας μάλιστα το προνόμιο να έχω ζήσει ένα μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής μου στο Λονδίνο και να έχω κάνει πολλά ταξίδια ανά τον κόσμο, έχω τη χαρά να έχω δοκιμάσει κουζίνες, γεύσεις, ποικιλίες και ετικέτες κρασιού σε νούμερα που έπαψα προ πολλού να μετράω. Σήμερα, λόγω και προσωπικής αλλά και επαγγελματικής διαστροφής, μου έχει μείνει το "κουσούρι" των συνεχών πειραματισμών και δοκιμών σε οτιδήποτε οινο-γαστρονομικό. Αυτό έχει τεράστιο ενδιαφέρον, σημαίνει όμως, από την άλλη, ότι συχνά στερώ από τον εαυτό μου την οικεία γεύση ενός αγαπημένου φαγητού, την προσφιλή συνήθεια ενός τακτικού κρασιού, την ζεστασιά ενός μέρους που θα μπορούσε να είναι το στέκι μου, στον - απολαυστικό, ας μην κρυβόμαστε - βωμό της αναζήτησης του καινούριου και του διαφορετικού.


Ο βασικός λόγος για τον οποίο ξεκίνησα αυτό το blog, το καλοκαίρι του 2007, ήταν ακριβώς το γεγονός ότι δοκίμαζα (τότε, και σήμερα πολύ περισσότερο) πολλές νέες οινο-γευστικές ή τουριστικές εμπειρίες, τις οποίες ήθελα να μοιραστώ και με άλλους. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, συνεχίζω να κάνω αυτό ακριβώς: Να σας μεταφέρω τα μέρη, τα φαγητά, τα κρασιά, τις ειδήσεις, τις εκδηλώσεις, τις ευκαιρίες που με ενδιαφέρουν ή/και με ευχαριστούν, θέλοντας σας δώσω τον τρόπο να τις βιώσετε από πρώτο χέρι ή - όταν αυτό, για διάφορους λόγους δεν είναι εύκολο ή εφικτό - να τις ζήσετε μέσα από τα γραπτά μου.

Εγώ ποτέ μου δεν δήλωσα κριτικός. Δεν ξέρω τι χρειάζεται να μάθει ή να σπουδάσει κανείς για να γίνει κριτικός, ξέρω όμως ότι αυτό δεν είμαι εγώ. Στις καθημερινές μου αναζητήσεις έχω δοκιμάσει, επισκεφτεί ή ζήσει πολλά που δεν μου άρεσαν, αυτά όμως έχω αποφασίσει ότι δεν έχουν θέση στα γραπτά μου. Από μένα θα διαβάσετε μόνο πράγματα άξια λόγου, ενδιαφέροντος, δοκιμής - πάντα κατά τη δική μου άποψη - και πράγματα τα οποία δεν έχω κανένα δισταγμό να προτείνω, βάζοντας στο τέλος την υπογραφή μου. Ό,τι κάνω, όπου πάω και ό,τι δοκιμάζω το κάνω ανοιχτά και επώνυμα, χωρίς την παραμικρή πρόθεση να "τη στήσω" σε κανέναν. Και αυτά που θα επιλέξω να γράψω θα έχουν ικανοποιήσει τα προσωπικά μου standards και θα τα αναπαράξω στη σελίδα αυτή ή οπουδήποτε αλλού ενυπόγραφα. Οτιδήποτε δεν μου αρέσει ή κρίνω ότι προσβάλλει την νοημοσύνη ή την τσέπη μου, έχω αποφασίσει ότι θα το τιμωρώ, ή τουλάχιστον δεν θα το επιβραβεύω, αποφεύγοντας να κάνω έστω και την παραμικρή αναφορά σε αυτό.


Έχω τη χαρά να ασχολούμαι με το κρασί και τη γεύση από προσωπικό πάθος και όχι για βιοπορισμό
. Ασχολούμαι με την στρατηγική επικοινωνία συμβουλεύοντας εταιρείες (κυρίως υψηλής τεχνολογίας) τα τελευταία 15 χρόνια, σχετικά με τον χειρισμό της εικόνας, της δημοσιότητας και της φήμης τους σε πολλές και δύσκολες αγορές του πλανήτη. Και είμαι ευτυχής γιατί οι γνώσεις και η εμπειρία μου μου παρέχουν την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτώ το πάθος μου αυτό, και να δίνω (με την καρδιά μου, πάντα) πολύ περισσότερα από όσα βγάζω από αυτά. Έτσι, τα περισσότερα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδος καθώς οι συνεχείς επισκέψεις μου σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα, κλπ, σε αναζήτηση νέων εμπειριών γίνονται αυστηρά με δικά μου έξοδα. Αυτό μου επιτρέπει να μην έχω την παραμικρή εξάρτηση, κι έτσι να επιλέγω εγώ αν και τι θα γράψω για ποιον και τι, πάντα με βάση τα δικά μου κριτήρια. Βεβαίως, ως μέλος της κοινότητας των Ελλήνων δημοσιογράφων οίνου, αλλά και δύο παγκόσμιων ενώσεων, ανταποκρίνομαι πάντα σε προσκλήσεις από συνδέσμους οινοποιών, άλλους φορείς, οινοποιούς, εστιάτορες, εισαγωγείς κρασιών, ποτών κλπ για γεύματα, ταξίδια,εκδρομές, επισκέψεις, κλπ. Αυτά βέβαια, τώρα με την κρίση, έχουν μειωθεί πολύ αισθητά, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν έχουν - ή τουλάχιστον εγώ δεν επιτρέπω να τους δοθεί από την πλευρά μου - οποιαδήποτε υπόνοια ανταποδοτικότητας, εφόσον δεν την αξίζουν. Από την άλλη, θεωρώ υποχρέωσή μου να αναδείξω ότι αξίζει πραγματικά, και προς αυτόν που κάνει μια σωστή και τίμια προσπάθεια, αλλά και προς όσους θα ωφεληθούν αγκαλιάζοντάς την, χωρίς να περιμένω (ή να επιθυμώ) αναγνώριση, ευχαριστία ή οποιαδήποτε μορφή ανταπόδοσης.


Και κάτι τελευταίο, στο ίδιο πάντα πλαίσιο: Δεν υπήρξα ποτέ και με κανέναν τρόπο έμπορος κρασιών. Δεν με ενδιαφέρει ως επάγγελμα και θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα καταστρατηγούσε την δημοσιογραφική μου δεοντολογία και ακεραιότητα. Αναφέρομαι βέβαια στη συνεργασία μου με την εταιρεία House of Wine, την οποία αποφάσισα να σταματήσω πριν λίγο καιρό. Με το House of Wine ασχολήθηκα από τα πρώτα του στάδια, πολύ πριν βγει "στον αέρα", φτιάχνοντας τον κατάλογό του και παρουσιάζοντας τις ετικέτες του με τον δικό μου τρόπο. Στη συνέχεια επιμελήθηκα των συνδρομητικών του club και των εκδηλώσεών του, του μεγαλύτερου μέρους των ετικετών που προστέθηκαν στον κατάλογο στην πορεία, των εβδομαδιαίων επιλογών του, ενώ διατήρησα και τακτική, εβδομαδιαία, αρθρογραφία σε σελίδα μου εκεί - πάντα (και μόνο) ενυπόγραφη. Εν καιρώ συνειδητοποίησα ότι αρκετός κόσμος θεώρησε είτε ότι το House of Wine μου ανήκει, είτε ότι είμαι εκ των μεγαλομετόχων του. Δράττομαι, λοιπόν, της ευκαιρίας να ξεκαθαρίσω ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Μάλιστα, ίσως πολλοί να εκπλαγούν από το γεγονός ότι για το μεγαλύτερο μέρος της συνεργασίας μου με την εταιρεία δούλεψα αμισθί, κάτι που ο ίδιος αποδέχτηκα χωρίς καν να το σκεφτώ, όταν η διεύθυνσή της μου ανακοίνωσε ότι δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να με πληρώνει για τις υπηρεσίες μου. Και σε αυτή την περίπτωση, για μένα είχε μεγαλύτερη σημασία να ασχολούμαι με κάτι στο οποίο πίστευα και μου άρεσε, ακόμα και χωρίς οικονομικό όφελος.

Ζήτησα να αποχωρήσω από αυτή την ιδιόμορφη συνεργασία πριν από ενάμιση περίπου μήνα, για να αφοσιωθώ σε πράγματα που θα με γεμίζουν πραγματικά και θα με ανταμοίβουν σε πολλαπλά επίπεδα. Έχω "στα σκαριά" ένα φιλόδοξο προσωπικό εγχείρημα στον ευρύτερο χώρο, και θέλω να ασχοληθώ με τον σχεδιασμό και την υλοποίησή του, πράγματα διόλου εύκολα, ειδικά στους καιρούς που ζούμε. Εννοείται ότι, όταν το νερό μπει στο αυλάκι, θα είστε οι πρώτοι που θα ενημερωθείτε πλήρως.


Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα λοιπόν... Λυπάμαι αν σας κούρασα, ήταν όμως μια καλή ευκαιρία να δημοσιοποιήσω κάποια ζητήματα και να διαλύσω κάποιες παρανοήσεις. Θα συνεχίσω με αμείωτο κέφι και ενθουσιασμό να μοιράζομαι τις οινο-γαστρονομικές εμπειρίες που με ευχαριστούν, με όσους επιθυμούν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν παρέα μου. Για όποιους προτιμούν κριτικές, σχόλια, υπονοούμενα και μπηχτές, φοβάμαι ότι εγώ θα τους δυσαρεστήσω, οι επιλογές, ωστόσο, εκεί έξω είναι αμέτρητες...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v