Κεφαλονιά 2011 - τα πάντα όλα (μου)!

Όχι πως χρειαζόμουν ιδιαίτερη δικαιολογία για να επισκεφτώ το αγαπημένο μου νησί. Αφού βρέθηκε, ωστόσο, μία επαγγελματική αφορμή για να το κάνω, αποφάσισα να αφιερώσω στην Κεφαλονιά το πρώτο σκέλος των διακοπών μου. Και πέρασα απίστευτα! Τόσο, που θέλω να μοιραστώ αυτήν την όμορφη εμπειρία μαζί σας. Γι αυτό και ετοίμασα αυτό το αφιέρωμα στα όσα είδα, έκανα, ήπια, έφαγα (ε, τελοσπάντων, ένα μέρος αυτών, στην πραγματικότητα...), το οποίο θα μπορούσε να είναι και ένας μίνι-ταξιδιωτικός οδηγός για όποιον σχεδιάζει να επισκεφτεί την αρχόντισσα του Ιονίου φέτος... Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Παραλίες
Υπάρχουν κάμποσοι που με ξέρουν καλά, και οι οποίοι, αν προσποιηθώ ότι είμαι άνθρωπος της θάλασσας, θα γελάσουν πολύ! Στην Κεφαλονιά, όμως οι παραλίες και η θάλασσα είναι το κάτι άλλο. Αυτές που πραγματικά απόλαυσα σε αυτό το ταξίδι ήταν η Σκάλα, στο νότιο τμήμα του νησιού, η Αντίσαμος, κοντά στη Σάμη, και βέβαια ο φημισμένος Μύρτος, που κάθε χρόνο επιλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες παραλίες του πλανήτη. Πολύ όμορφα περάσαμε επίσης και στην Άβυθο, όχι μόνο λόγω της ωραίας παραλίας, αλλά και λόγω του φαγητού που ακολούθησε (βλ. παρακάτω). Η Άβυθος βρίσκεται λίγο έξω από την πρωτεύουσα του νησιού, δηλαδή από το Αργοστόλι. Αντίστοιχα καλές παραλίες σε κοντινή απόσταση από την πόλη είναι επίσης ο Πλατύς Γιαλός, ο Μακρύς Γιαλός, οι Μηνιές και ο Αη-Χέλης. Για όσους έχουν όρεξη να πάνε λίγο πιο μακριά, το Φώκι, κοντά στο Φισκάρδο, είναι ένας μικρός όρμος που μοιάζει με ζωγραφιά και τα τυρκουάζ νερά του προσφέρονται για απολαυστικές βουτιές!

|ig:1-5|

Φαγητό
Ως αναμενόταν, (και) σε αυτές τις διακοπές φάγαμε πολύ καλά. Πολύ αγαπημένα μου εστιατόρια στο νησί είναι η Κυανή Ακτή στο Αργοστόλι, στην οποία έφαγα εκπληκτικά linguini με πετροσωλήνες και γενικά εκλεκτούς ψαρομεζέδες, καθώς και η αγαπημένη Τασία στο Φισκάρδο, όπου απολαύσαμε παραδοσιακή Κεφαλονίτικη κρεατόπιττα και μεγάλη ποικιλία ζυμαρικών με αντίστοιχα μεγάλη ποικιλία θαλασσινών. Κλασικός προορισμός για φαγητό είναι επίσης η Παραδεισένια Ακτή στην Αγία Ευφημία, για φρέσκο ψάρι και σπεσιαλιτέ σουφλέ σοκολάτας! Τέλος, από τα μέρη στα οποία πηγαίνω πάντα περισσότερες από μία φορές είναι η ταβέρνα Avithos Preview, ακριβώς πάνω από την παραλία, στην Άβυθο. Εκεί, ο Πάνος Σαρρής, σομελιέ και ειδικός της γεύσης, και η μητέρα του, ετοιμάζουν νόστιμα παραδοσιακά πιάτα του νησιού, που σερβίρουν σε συνδυασμό με τα εκλεκτότερα Κεφαλονίτικα κρασιά. Από φέτος, ο Πάνος τυποποιεί και πουλάει εξαιρετικό ελαιόλαδο από τις ελιές στα κτήματα του παππού του στο Παλαιοχώρι, το οποίο με ενθουσίασε, γι αυτό και φόρτωσα όσο άντεχαν οι αποσκευές μου φεύγοντας!

|ig:6-9|

Κρασί
Στην Κεφαλονιά βασιλεύει η Ρομπόλα, όπως όλοι ξέρουμε. Και κάθε οινοτουρίστας που πατάει το πόδι του στο νησί οφείλει όχι μόνο να δοκιμάσει Ρομπόλα, αλλά και να επισκεφτεί τα οινοποιεία που υπηρετούν σωστά το Κεφαλονίτικο κρασί γενικότερα. Το οινοποιείο του Συνεταιρισμού των Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλονιάς είναι must οινοτουριστικός προορισμός. Εκεί ο επισκέπτης δοκιμάζει τις διάφορες ετικέτες που παράγει ο Συνεταιρισμός, από τις οποίες εγώ φέτος ξεχώρισα την Βιολογική Ρομπόλα, η οποία είχε βραβευτεί και με αργυρό μετάλλιο στον διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles. Βεβαίως ένα οινοτουριστικό ταξίδι στην Κεφαλονιά δεν είναι πλήρες αν δεν περιλαμβάνει (τουλάχιστον) μία επίσκεψη στο οινοποιείο Gentilini, στις Μηνιές, που έχει ουσιαστικά δώσει μία νέα, κοσμοπολίτικη πνοή στο Κεφαλονίτικο κρασί, και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πλέον αξιόλογα της Ελλάδας. Η ομάδα του οινοποιείου, υπό την καθοδήγηση του συν-ιδιοκτήτη Πέτρου Μαρκαντωνάτου και του Άγγλου οινολόγου Michael Jones, παράγει κρασιά από Ρομπόλα, Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας αλλά και άλλες Ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, που γίνονται ανάρπαστα τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πολύ σημαντικές αγορές του εξωτερικού.

|ig:10-14|

Διαμονή
Και σε αυτό το ταξίδι, όπως και στα περισσότερα των τελευταίων ετών, έμεινα στο Gentilini Retreat, που για μένα είναι ό,τι κοντινότερο έχει το νησί στο μοντέλο του agriturismo των Ιταλών. Στο Retreat (καταφύγιο, όνομα και πράγμα) ο επισκέπτης έρχεται όσο πιο κοντά στη φύση γίνεται, καθώς μένει σε ένα πανέμορφο κτήμα κάποιων εκατοντάδων στρεμμάτων, το οποίο, εκτός από ελιές, αμπέλια και κυπαρίσσια, περιλαμβάνει έξι καλόγουστα σπιτάκια και μία πισίνα! Η ομορφιά της φύσης την ημέρα και η ησυχία της νύχτας είναι το καλύτερο χαλαρωτικό! Το Gentilini Retreat βρίσκεται στα Μιτακάτα, κοντά στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Δείτε περισσότερα εδώ.

|ig:15-16|

Λοιπές δραστηριότητες
Σε ένα τόσο μεγάλο νησί είναι σχεδόν αδύνατον να βαρεθεί κανείς. Ανάμεσα στα μέρη που επισκεφθήκαμε εμείς ήταν πρώτα-πρώτα η πραγματικά εντυπωσιακή υπόγεια λίμνη της Μελισσάνης, η γραφική Άσσος για ανάβαση στο Κάστρο ή και για ουζάκι/καφεδάκι δίπλα στη θάλασσα, το κοσμοπολίτικο Φισκάρδο για φαγητό, καφέ ή ποτό, καθώς και το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου για περιήγηση, αλλά και για πρωινό ή απογευματινά κοκτέιλς με φόντο τη μαγευτική θέα. Πολύ σημαντικός χώρος χαλάρωσης αλλά και γνώσης για τους λάτρεις της φύσης είναι επίσης ο Βοτανικός Κήπος της Κεφαλονιάς, ο οποίος είναι ένας μοναδικός βιότοπος για τη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού, που βρίσκεται στην είσοδο του Αργοστολίου, κοντά στην Βιομηχανική Περιοχή της πόλης.

|ig:17-21|

Σουβενίρ
Ήμουν τυχερός που πήγα στην Κεφαλονιά με το αυτοκίνητο, γιατί είχα χώρο για τα απίστευτα ψώνια που έκανα κατά τη διάρκεια των διακοπών μου. Δε λέω, είμαι προκατειλημένος λόγω καταγωγής, ειλικρινά όμως οι γεύσεις των προϊόντων του νησιού δεν έχουν ταίρι. Φεύγοντας, λοιπόν, πήρα κρασί (εννοείται), λάδι, αλάτι (που το λέμε "αφράλα", καθότι μαζεύεται από τον αφρό της θάλασσας), απίστευτο θυμαρίσσιο μέλι, παραδοσιακή αμυγδαλόπιττα από το ζαχαροπλαστείο Μαυροειδής, επίσης παραδοσιακές μάντολες από το ίδιο ζαχαροπλαστείο, και άγρια ρίγανη, μαζεμένη από τις απόκρημνες πλαγιές του όρους Αίνος.

Info
Για πληροφορίες, διευθύνσεις, χάρτες, κλπ, προτείνω σε όσους δεν γνωρίζουν το νησί να συμβουλευτούν ένα από τα σχετικά portals όπως το KefaloniaInfo. Συνιστώ δε ανεπιφύλακτα στους κατόχους iphone και ipad να κατεβάσουν την εφαρμογή iKefalonia, για να έχουν όλη αυτή την πληροφόρηση μαζί τους παντού.

Όπως ίσως καταλαβαίνετε, πέρασα και αυτή τη φορά απίθανα στην Κεφαλονιά. Το εκπληκτικό αυτό νησί άρχισε να μου λείπει από τη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στο πλοίο της επιστροφής! Αν πάτε στην Κεφαλονιά φέτος εύχομαι οι παραπάνω πληροφορίες να σας φανούν χρήσιμες και να περάσετε τέλεια!...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v