Μέρα 3η: Carmignano και Lucca!

Είχε μόλις ξημερώσει, όταν φύγαμε από το San Gimignano με κατεύθυνση προς Φλωρεντία. Λίγο πριν φτάσουμε, όμως, στρίψαμε ακολουθώντας τις ταμπέλες προς το Carmignano, που ήταν και ο πρώτος και βασικός προορισμός της ημέρας μας.

Ομολογώ ότι ήξερα ελάχιστα πράγματα για το Carmignano. Το είχα εντοπίσει στο χάρτη σε ανύποπτο χρόνο, όμως ποτέ δεν είχα ασχοληθεί σοβαρά μαζί του. Ευτυχώς που η σημερινή επίσκεψη στο βασικό οινοποιείο της περιοχής, το Capezzana έγινε η αφορμή για να το κάνω!

Το Carmignano, λοιπόν, είναι η μικρότερη οινοπαραγωγική ζώνη DOCG της Τοσκάνης. Περιλαμβάνει μόλις 14 οινοποιεία σε 2000 στρέμματα αμπελώνων. Τα σύνορα της ζώνης απέχουν 20 χιλιόμετρα από τη Φλωρεντία, ενώ το μέσο υψόμετρό της μόλις που ξεπερνάει τα 200 μέτρα. Οι παραγωγοί στο Carmignano οινοποιούν κυρίως ερυθρά κρασιά με βασική ποικιλία το Sangiovese. Ταυτόχρονα όμως έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στο Cabernet Sauvignon, το οποίο θεωρούν (και) δικό τους, καθώς η Αικατερίνη των Μεδίκων το έφερε η ίδια στο Carmignano κάπου στον 16ο αιώνα. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ένα φρέσκο αεράκι που κατεβαίνει από τα Απέννινα Όρη κάθε βράδυ, και το οποίο ειδικά το καλοκαίρι δροσίζει τα κλήματα, βοηθώντας στη σωστή ωρίμανση του σταφυλιού. Η οινική ιστορία του Carmignano ξεκινάει το 804 μ.Χ. όταν κάποιες εκτάσεις παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες από την εκκλησία για την καλλιέργεια ελιάς και την αμπελουργία. Μέχρι τη δεκαετία του 70, το Carmignano ήταν άλλη μία ζώνη Chianti, ενώ το 1975 χαρακτηρίστηκε ζώνη Ελεγχόμενης Ονομασίας Προέλευσης (DOC). Μετά από αγώνες, το Carmignano εντάχθηκε στην υψηλότερη κατηγορία ποιότητας/προέλευσης (DOCG) το 1990.

Το οινοποιείο που μας φιλοξένησε, το Capezzana, είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο της ζώνης (παράγει το 50% επί του συνόλου του κρασιού του Carmignano). Στεγάζεται σε ένα πανέμορφο αρχοντικό που βρίσκεται σε έναν λόφο με καταπληκτική θέα, απ' όπου, όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, φαίνεται μέχρι και το Duomo της Φλωρεντίας! Το Capezzana παράγει μία αρκετά μεγάλη γκάμα κρασιών - ερυθρά στην πλειονότητά τους - καθώς και ένα από τα καλύτερα Vin Santo  που έχω δοκιμάσει ως τώρα!

|ig:1-4|

Οι οικοδεσπότες μας σήμερα μας επιφύλαξαν μία εξαιρετική έκπληξη. Μετά την ξενάγηση στους επιβλητικούς χώρους του Capezzana, μας οδήγησαν στη σάλα της βίλας των ιδιοκτητών του οινοποιείου, όπου μας είχαν ετοιμάσει μία κάθετη γευστική δοκιμή 7 εσοδειών του βασικού τους ερυθρού κρασιού, του Villa di Capezzana (Carmignano DOCG), και συγκεκριμένα των 2007, 2001, 1995, 1983, 1974, 1968 και 1931! Η δοκιμή είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον, γι αυτό και θα αναφερθώ σε αυτήν λεπτομερώς σε ξεχωριστό ποστ το Σαββατοκύριακο. Αμέσως μετά τη δοκιμή, οι ιδιοκτήτες του Capezzana, μαζί με 4 ακόμα οινοποιούς από τη ζώνη του Carmignano μας έκαναν παρουσίαση όλων των κρασιών τους, τα οποία και δοκιμάσαμε στη συνέχεια, στο πλούσιο μεσημεριανό γεύμα που μας παρέθεσαν στην τραπεζαρία του οινοποιείου.

|ig:5-9|

Φεύγοντας από το Carmignano, κατευθυνθήκαμε προς τη γραφική πόλη Lucca, γενέτειρα του διάσημου συνθέτη Giacomo Puccini. Μετά από σύντομη ξεκούραση, επισκεφτήκαμε την φημισμένη Enoteca Vanni, όπου μας περίμεναν πολλές εκπλήξεις. Εκ πρώτης όψεως, η Enoteca της οικογένειας Vanni μοιάζει με μία μικρή συνοικιακή κάβα. Κατεβαίνοντας μερικά σκαλιά προς το υπόγειο, ή μάλλον τα υπόγειά της, ο επισκέπτης οδηγείται σε ένα δαιδαλώδες σύστημα από μεσαιωνικές στοές στις οποίες φυλάσσονται (σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας) 55000 φιάλες κρασιών από την Ιταλία (κυρίως) και τον υπόλοιπο κόσμο. Αν και μικρή πόλη, η Lucca είναι γνωστή για τις βίλες των επωνύμων Ιταλών (και όχι μόνο) που βρίσκονται σε αυτήν - η Enoteca Vanni, λοιπόν, είναι ο αγαπημένος οινικός προορισμός των εκλεκτών τουριστών και επισκεπτών της πόλης. Στην υπόγεια αίθουσα/στοά γευσιγνωσίας, εμείς κάναμε δοκιμή πολλών και ιδιαίτερα ενδιαφερόντων κρασιών από τις γύρω περιοχές (Montecarlo, Colline Lucchesi) και στη συνέχεια φάγαμε ένα ελαφρύ δείπνο που περιλάμβανε (και) εκλεκτά τυριά, αλλαντικά και λοιπές τοπικές σπεσιαλιτέ, ενώ χαζεύαμε (στην κυριολεξία) τους οινικούς θησαυρούς που αναπαύονται στα ράφια της κάβας. Περισσότερες πληροφορίες για την Enoteca Vanni, που φιλοξενείται συχνά σε Ιταλικά και διεθνή περιοδικά οίνου, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της, στη διεύθυνση www.enotecavanni.com.

|ig:10-14|

Η Πέμπτη είναι η τελευταία μέρα του ταξιδιού. Ξεκινάει με μετάβαση στη Verona, για την μεγαλύτερη έκθεση κρασιού στην Ιταλία, την Vinitaly, και το βραδάκι αναχώρηση για Αθήνα. Καλή μας αντάμωση λοιπόν!...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v