Η κουζίνα είναι Εθνική κληρονομιά

Η κουζίνα μίας χώρας είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της παράδοσής της. Οι πρώτες ύλες, οι συνταγές, οι συνήθειες στο φαγητό, οι συνδυασμοί των γεύσεων και - βέβαια - το κρασί, μπορούν να μας πουν πολλά για την κουλτούρα ενός λαού και τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν σε δεδομένες στιγμές της ιστορίας του. Δεν ξέρω αν η εθνική κουζίνα θα έπρεπε να είναι μέρος της ύλης που διδάσκεται στα σχολεία, σίγουρα όμως πιστεύω ότι είναι από τα πράγματα που καλό είναι να μαθαίνουμε με κάποιο τρόπο από μικροί.

Όχι, δεν είναι δική μου ιδέα όλο αυτό. Το συνειδητοποίησα, όμως, όταν πληροφορήθηκα τι γίνεται συστηματικά στην Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά, στην Αγία Παρασκευή. Η Σχολή διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις σχετικά με το κρασί, το φαγητό και τις επιστήμες που σχετίζονται με την αίσθηση της γεύσης. Όπως μου διευκρίνισαν από την διεύθυνση της Σχολής, "οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των ενδοσχολικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ακολουθούν τη βασική παιδαγωγική μέθοδο του Σχολείου, χάρη στην οποία η εκπαίδευση και μόρφωση των μαθητών γίνεται κυρίως μέσα από τις τέχνες, διαθεματικά".

Οι εκδηλώσεις για το 2011 συμπίπτουν με την επέτειο των 30 χρόνων λειτουργίας του Σχολείου, και έχουν τίτλο "Γεύσεις Γαλλίας - Εθνική Κληρονομιά". Φέτος, λοιπόν, διοργανώνεται Εβδομάδα Γευσιγνωσίας, στο πλαίσιο της οποίας τις πρωινές ώρες, και κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος, θα λάβουν χώρα:

- Επίσκεψη του Arnaud Bignon, Chef του εστιατορίου ΣΠΟΝΔΗ, ο οποίος θα συζητήσει με τους μαθητές και θα μαγειρέψει μαζί τους
- Έκθεση εδεσμάτων που ετοιμάζουν οι μαθητές με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών καθημερινά
- Μουσικοθεατρική παράσταση από μαθητές με θέμα το φαγητό

|ig:all|

Η Εβδομάδα Γευσιγνωσίας στην στην Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά έχει προγραμματιστεί για την περίοδο 21-24 Μαρτίου 2011. Ένας από τους στόχους της είναι και η ανάδειξη της σχέσης της Γαλλικής κουζίνας με την Ελληνική, αλλά και με τις υπόλοιπες κουζίνες του κόσμου. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Σχολής, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.lfh.gr.

Δεν ξέρω πώς σας φαίνονται όλα αυτά, εγώ πάντως τα θεωρώ λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση. Τα σχόλια δικά σας...


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v