ΑΠΟΨΕΙΣTELEGOURMETEvents

Χριστόφορος Στράτος: «Δεν υπάρχει καλύτερο ταίρι για τη Σαμπάνια από τη νίκη!»

Χριστόφορος Στράτος: «Δεν υπάρχει καλύτερο ταίρι για τη Σαμπάνια από τη νίκη!»

Στο φετινό Spetses Classic Yacht Regatta που έλαβε χώρα πρόσφατα στις Σπέτσες, η Moët & Chandon ήταν ένας από τους μεγάλους υποστηρικτές. Βλέπετε, στη χαρά, στην επιτυχία, στη λάμψη, στην αθλητική άμιλλα, ο οίκος είναι πάντα παρών – είναι μέρος του DNA μας, όπως λέμε. Παρών ήμουν κι εγώ, λοιπόν, ως Brand Ambassador της Moët Hennessy, με μία σύνθετη, αλλά άκρως ευχάριστη αποστολή: να μυήσω τους παρευρισκόμενους στη νέα απόλαυση της Σαμπάνιας με πάγο, καθώς και να τους καλωσορίσω στο κοκτέιλ των ιδιοκτητών και πληρωμάτων των σκαφών που συμμετείχαν στον αγώνα, λίγο πριν απολαύσουν δύο εκλεκτές vintage Σαμπάνιες.

Πέρασα ένα τέλειο 3ήμερο στις Σπέτσες, κατά τη διάρκεια του οποίου είδα πολλούς παλιούς καλούς φίλους, αλλά και γνώρισα πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους. Ομολογώ πως δεν ήμουν ποτέ τύπος της θάλασσας, ωστόσο το πάθος και η αγάπη όλων όσων συμμετείχαν στη regatta για αυτό που τους ένωνε, πραγματικά με εντυπωσίασε. Όσο για τη Σαμπάνια που απολαύσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της όμορφης αυτής εκδήλωσης, νομίζω ότι αγαπήθηκε ιδιαιτέρως από όλους όσους τη χάρηκαν. Ανάμεσα σε αυτούς, όμως, βρήκα και έναν πραγματικό λάτρη της Σαμπάνιας, ο οποίος παράλληλα είναι και από τα ιδρυτικά μέλη της Spetses Classic Yacht Regatta, τον Χριστόφορο Στράτο: έναν καταξιωμένο σύμβουλο επιχειρήσεων με μακρά πορεία στο χώρο του investment banking που δηλώνει, πάνω απ’ όλα, «Ιστιοπλόος και adventure-seeker».

Κατάλαβα γρήγορα ότι, ειδικά χάρη στα χρόνια που έζησε στη Γαλλία, έχει πολλές και ενδιαφέρουσες εμπειρίες, αλλά και πολύ βαθιά γνώση και αγάπη για τη Σαμπάνια. Δεν έχασα ευκαιρία, λοιπόν. Ανοίξαμε ένα μπουκάλι Moët Ice, βρήκαμε ένα δροσερό τραπέζι στην όμορφη βεράντα του αρχοντικού ξενοδοχείου Poseidonion Grand Hotel και καθίσαμε να κάνουμε μια απολαυστική κουβέντα με θέμα τη Σαμπάνια.

Ας αρχίσουμε με τα βασικά: ποια είναι η σχέση σας με το κρασί;
Η σχέση μου με το κρασί είναι σχέση πάθους. Το κρασί αναπνέει ζωή, αλλάζει ανάλογα με τον καιρό, τη διάθεση, την ώρα, αυτό που τρως δίπλα του. Δεν είναι στατικό, σου προσφέρει εμπειρίες και πάντα σου ξυπνάει αναμνήσεις. Ως Γαλλοτραφής έχω ταξιδέψει στις πιο όμορφες γωνιές του Γαλλικού αμπελώνα: στο Μπορντώ, στην Προβηγγία και – βεβαίως – στην Καμπανία. Στα ταξίδια μου ανά τον κόσμο (και ειδικά στο «νέο κόσμο», όπως στη Χιλή, την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία) το κρασί ήταν πάντα εκεί. Το απολάμβανα και γοητευόμουν από τις διαφορές που παρουσιάζουν τα κρασιά κάθε χώρας. Η αδυναμία μου, ωστόσο, παραμένει το Γαλλικό κρασί, το ομολογώ.

Για το Ελληνικό κρασί ποια είναι η γνώμη σας;
Πιστεύω ότι το Ελληνικό κρασί έχει κάνει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια – και συνεχίζει. Όταν είχα ξεκινήσει να ασχολούμαι οι Έλληνες οινοποιοί έκαναν ακόμα πειράματα, δεν ήταν ούτε και οι ίδιοι σίγουροι για τα κρασιά τους. Την τελευταία 20ετία τα Ελληνικά κρασιά είναι, στην πλειονότητά τους, πολύ ποιοτικά. Επίσης, έχουν πλέον σταθερότητα και μπορούν να παλαιώσουν – τόσο τα λευκά, όσο και τα ερυθρά. Τα στοιχεία αυτά είναι και τα δύο εξαιρετικά σημαντικά για έναν σωστό λάτρη του κρασιού.Είμαστε σε μια regatta κλασικών σκαφών και πίνουμε Σαμπάνια. Τι σημαίνει για εσάς αυτό;
Είναι ό,τι πιο ταιριαστό. Η Σαμπάνια θυμίζει πάντα χαρές, ιδιαίτερες στιγμές, αλλά και επιτυχίες. Μια καλή επίδοση γιορτάζεται πάντα με Σαμπάνια, αυτό είναι καθιερωμένο εδώ και πολλά-πολλά χρόνια. Για μένα δεν υπάρχει καλύτερο «ταίρι» για τη Σαμπάνια από τη νίκη σε ένα αθλητικό γεγονός. Βέβαια στην Spetses Classic Yacht Regatta το παν δεν είναι η νίκη, αλλά η αναβίωση μιας όμορφης παράδοσης. Γι αυτό και το περιβάλλον είναι φιλικό, οικείο, ευχάριστο για όλους. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ένας οίκος με την ιστορία και τη διαχρονικότητα της Moët & Chandon έχει αγκαλιάσει και στηρίζει αυτή μας την προσπάθεια.

Έχετε αναμνήσεις σχετικές με τη Σαμπάνια;
Πολλές – και είναι όλες από γιορτές και από χαρές. Στη Γαλλία ήταν το βασικό συστατικό κάθε όμορφης στιγμής. Πίναμε τακτικά Σαμπάνια, κάναμε μέχρι και sabrage (άνοιγμα της φιάλης με ξιφολόγχη)! Βέβαια, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι στη Γαλλία η Σαμπάνια είναι μια όμορφη πολυτέλεια, η οποία όμως δεν είναι σπάνια, δεν είναι μόνο για γιορτές, γενέθλια ή γάμους. Στη Γαλλία η Σαμπάνια είναι το κρασί κάθε χαρούμενης στιγμής, ιδανικά αυθόρμητης, με καλή παρέα. Και, πάνω απ’ όλα, είναι κρασί για απόλαυση, όχι για επίδειξη.Ποια πιστεύετε ότι είναι η σωστή στιγμή για να απολαύσουμε μια Σαμπάνια; Και ποιο το ιδανικό της ταίρι;
Η Σαμπάνια είναι για όλες τις ώρες και ταιριάζει με τα πάντα. Αυτή είναι για μένα η ομορφιά της! Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και κάνει τις στιγμές αξέχαστες. Όσο για γευστικά ταιριάσματα, εκεί οι επιλογές είναι ατελείωτες. Μια καλή Σαμπάνια την απολαμβάνεις άνετα μόνη της, σκέτη, αλλά είναι τόσες οι γεύσεις που μπορούν να αναδειχτούν δίπλα της, όπως το sushi ή τα θαλασσινά, μια και βρισκόμαστε δίπλα στη θάλασσα.

Τελειώνοντας, τι πιστεύετε για την Moët Ice, τη Σαμπάνια που απολαμβάνουμε αυτή τη στιγμή, με παγάκια στα ποτήρια μας;
Δεν μπορώ να μην ομολογήσω ότι, την πρώτη φορά που την δοκίμασα, με ξένισε. Είμαι, άλλωστε, παλιός λάτρης της Σαμπάνιας. Ο άνθρωπος που με «μύησε» σε αυτήν, όμως, είναι μεγάλος γνώστης και τον εμπιστεύθηκα. Από το πρώτο ποτήρι συνειδητοποίησα πόσο δροσιστική, ευχάριστη, ευκολόπιοτη είναι. Ειδικά το καλοκαίρι, στις διακοπές, κοντά στη θάλασσα, σε χαλαρές στιγμές, είναι ασυναγώνιστη. Πλέον είμαι φαν!

 

*Ο Θόδωρος (Ted) Λέλεκας είναι γευσιγνώστης, δημοσιογράφος οίνου και κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιών και αποσταγμάτων. Είναι Brand Ambassador του ομίλου Moët Hennessy για ολόκληρη την Κεντρική και Νότια Ευρώπη, καθώς και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Οίνου & Αποσταγμάτων (FIJEV).

"Η ομορφιά ξεγελάει τη σάρκα για να πάρει την άδεια να φτάσει μέχρι την ψυχή."

Σιμόν Βέιλ

  • 1910 - Ξεσπά η Μεξικανική Επανάσταση υπό την ηγεσία του Φρανσίσκο Μαντέρο.

    1945 - Αρχίζει η Δίκη της Νυρεμβέργης, με 24 Ναζί να κάθονται στο εδώλιο ως εγκληματίες πολέμου.

© 2002-2019 MEDIA2DAY