Προβληματισμός για τον τουρισμό στη Δυτ. Μακεδονία

Σ' αυτή τη χώρα, που είμαστε μόνο του ύψους ή του βάθους, για να καούν μερικά ξερά πρέπει δυστυχώς να καούν μαζί τους και όλα τα χλωρά. Τώρα λοιπόν που αποφασίσαμε να εξυγιάνουμε τον Δημόσιο Τομέα, φαίνεται ότι οι αλλαγές και ο εξορθολογισμός γίνονται αδιακρίτως και με βάση μία λογική που - εγώ τουλάχιστον - δεν μπορώ να καταλάβω...


Πληροφορήθηκα σήμερα ότι, σύμφωνα με το προς προώθηση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να απορροφηθεί η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) Δυτικής Μακεδονίας από την αντίστοιχη υπηρεσία της Ηπείρου, που έχει έδρα τα Ιωάννινα. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα υποβαθμίσει την τουριστική αξιοποίηση και προβολή της Δυτικής Μακεδονίας και θα ακυρώσει τις προσπάθειες εξωστρέφειας που η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει καταβάλει τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.


Αν αναρρωτιέστε προς τι το τόσο ένθερμο ενδιαφέρον μου για την ανάπτυξη του τουρισμού στη συγκεκριμένη περιοχή, επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω: πέρα από τις αμέτρητες - και, για τους περισσότερους, άγνωστες - φυσικές ομορφιές της περιοχής (λίμνες, ποτάμια, βουνά, σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, κλπ) και τις πόλεις και τα χωριά με την εκπληκτική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, η Δυτική Μακεδονία έχει τεράστια σημασία για την Ελληνική γαστρονομία και τον οινο-γαστρονομικό μας τουρισμό, λόγω των πολύ σημαντικών προϊόντων της γης της. Και αναφέρομαι, μεταξύ άλλων, στα άγρια μανιτάρια των Γρεβενών, τον κρόκο της Κοζάνης, την πιπεριά της Φλώρινας και τα όσπρια των Πρεσπών. Για να μη φέρω την κουβέντα στο κρασί και μιλήσω για τους αμπελώνες της Σιάτιστας, του Αμυνταίου και του (αγαπημένου μου) Βελβεντού και τα εκλεκτά κρασιά τους.


Επειδή γνωρίζω τους ανθρώπους της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας προσωπικά και έχω δει την δουλειά τους (και την αφοσίωσή τους σε αυτήν) σας λέω ευθέως ότι η προτεινόμενη υποβάθμιση του ρόλου και του έργου τους θα είναι μεγάλο πλήγμα για το τουριστικό προϊόν και μέλλον της περιοχής. Πρόκειται για μία ομάδα ανθρώπων που (δυστυχώς) αποτελεί εξαίρεση στο στερεότυπο που ενδεχομένως έχουμε όλοι στο μυαλό μας γι αυτό που σημαίνει Δημόσια Υπηρεσία, καθώς αποδεδειγμένα δουλεύει με κέφι και αγάπη για την τουριστική προβολή του τόπου του, κόντρα στα σοβαρά εμπόδια της γραφειοκρατίας και της έλλειψης πόρων. Και πρέπει να αναφέρουμε ότι, μέσω στοχευμένων ενεργειών, έχουν καταφέρει την προβολή της Δυτικής Μακεδονίας ως ανερχόμενο τουριστικό προορισμό τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο (Βαλκάνια, Βέλγιο, Ολλανδία). Και επιπλέον, έχουν ήδη δρομολογήσει συνεργασίες με τουριστικούς πράκτορες από όλη την Ελλάδα, καθώς και από την Κύπρο, την Τουρκία, την Ουκρανία και τη Ρωσία.


Είμαι σίγουρος ότι όποιος έχει επισκεφτεί την Δυτική Μακεδονία έχει σίγουρα μαγευτεί από όλα όσα έχει να προσφέρει, οπότε καταλαβαίνει ακριβώς αυτά που λέω. Σε μία πολύ κρίσιμη χρονική στιγμή για τον τουρισμό μας, τώρα που δείχνει να "γυρίζει" το πράγμα και μοιάζει να "μυρίζει" ανάπτυξη και προοπτική, η απόφαση να υποβαθμιστεί μία υπηρεσία που παράγει έργο, και μάλιστα σε μία περιοχή που έχει τόσα να προσφέρει στο (πολυπόθητο) μέτωπο του θεματικού τουρισμού, μοιάζει αυτοκαταστροφική τρέλλα! Γι αυτό απευθύνω έκκληση σε όσους γνωρίζουν και μπορούν να επηρρεάσουν πρόσωπα ή/και καταστάσεις να διαδώσουν αυτό το μήνυμα.


Η Δυτική Μακεδονία είναι ένα από τα πολλά ακατέργαστα διαμάντια του Ελληνικού τουρισμού
. Ας βοηθήσουμε με κάθε τρόπο τους ανθρώπους που ξέρουν και θέλουν να συμβάλλουν στην αξιοποίησή της, να συνεχίσουν το έργο τους!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v