13ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης

Αυτή την εβδομάδα η Θεσσαλονίκη θα είναι για άλλη μια φορά (σ)το επίκεντρο του οινικού ενδιαφέροντος. Ο λόγος; Ο 13ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης, που ήδη ξεκίνησε!


Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης διεξάγεται σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), όπως όλες οι αντίστοιχες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Στον φετινό διαγωνισμό 555 δείγματα από την Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες (οινοπαραγωγικές) χώρες του κόσμου διαγωνίζονται για ένα από τα χαρακτηριστικά μετάλλια με το Λευκό Πύργο!


Οι κριτές του Διαγωνισμού είναι διακεκριμένοι επαγγελματίες του κλάδου. Επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής είναι ο μεγάλος μας οινογράφος Νίκος Μάνεσης και ο γνωστός σομελιέ και σύμβουλος-εκπαιδευτής οίνου Γιώργος Λούκας, ενώ από το εξωτερικό συμμετέχουν γνωστοί κριτικοί, δημοσιογράφοι, bloggers, Masters of Wine κλπ. Είχα κι εγώ τη χαρά να συμμετάσχω στην κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού πέρυσι και οφείλω να πω ότι ήταν μία ιδιαίτερα εποικοδομητική και ευχάριστη εμπειρία που μου έδωσε την ευκαιρία να ξαναδώ παλιούς φίλους από τον χώρο, να γνωρίσω καινούριους, και ταυτόχρονα να δοκιμάσω πολλά και ενδιαφέροντα κρασιά.


Θέλω επίσης να πω ότι τα οινοποιεία μας έχουν κάθε λόγο να "κατέβουν" στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης - όχι μόνο για να διεκδικήσουν μία διάκριση, αλλά και για να αποκομίσουν χρήσιμες εντυπώσεις και συμβουλές πάνω στα κρασιά τους από επαγγελματίες με διεθνή εμπειρία.


Κάποιες λεπτομέρειες τώρα: Η 13η διοργάνωση του Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στις 4, 5 και 6 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Hyatt Regency Thessaloniki, ενώ η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου, ώρα 19:30, στο πλαίσιο των εκθέσεων DETROP και OENOS, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στις εγκαταστάσεις της HELEXPO-ΔΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη διάρκεια της τελετής, οι Έλληνες οινοπαραγωγοί θα τιμήσουν την διευθύντρια του Αμερικάνικου περιοδικού "Wine & Spirits", την Tara Q. Thomas, για την "μοναδική προσφορά της στη διάδοση της γνώσης και πληροφόρησης για το Ελληνικό κρασί, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και κατ’ επέκταση στον υπόλοιπο κόσμο".


Σε όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού, τα οποία θα είναι ανακοινώσιμα από το απόγευμα της Πέμπτης 7 Μαρτίου, προτείνω να "μείνουν συντονισμένοι" στην ιστοσελίδα της διοργανώτριας Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.winesofnothgreece.gr.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v