Advocating the consumption of Avocados

Αν σας αρέσουν, όπως κι εμένα, τα αβοκάντο, θα έχετε παρατηρήσει ότι εισάγονται από μακρινές, εξωτικές και ζεστές χώρες, ωστόσο για να μην φτάσουν υπερ-γινωμένα (επί το λαϊκότερον "νια-νια") στα ράφια του μανάβη μας, έρχονται επίτηδες όσο είναι ακόμα άγουρα και σκληρά.

Λοιπόν έμαθα (και εφάρμοσα) ένα έξυπνο, απλό και αποτελεσματικό τρικ για να επισπέυδουμε την ωρίμανση του αβοκάντο αφού το ψωνίσουμε και το φέρουμε στο σπίτι: Δεν έχουμε παρά να το τυλίξουμε στη χάρτινη σακούλα του μανάβη (προσοχή: ένα ανά σακούλα) και να το αφήσουμε από βραδίς σε ένα σκοτεινό ντουλάπι ή συρτάρι, μακριά από άλλα λαχανικά ή φρούτα, που δεν ανοίγει συχνά. Μέχρι την άλλη μέρα, και ειδικά το μεσημέρι που θα το χρειαστούμε για το γεύμα μας, θα είναι μαλακό και ώριμο, έτοιμο να μας δώσει νόστιμα ορεκτικά σε συνδυασμό με καβούρι, γαρίδα ή προσούτο, να ενσωματωθεί στη σαλάτα μας, να "πάρει επάνω του" ένα πικάντικο guacamole, ή και να αποτελέσει από μόνο του ένα γευστικό και δροσιστικό ορντέβρ, "ντυμένο" με μία κομψή βινεγκρέτ ή μία ελαφριά σάλτσα ροκφόρ.

Εν τω μεταξύ, αφού κόψουμε το αβοκάντο στα δύο κατά μήκος, συχνά δυσκολευόμαστε να βγάλουμε το μεγάλο κουκούτσι που έχει στη μέση. Το κόλπο εκεί είναι να πάρουμε ένα μεγάλο μαχαίρι σεφ, και, κρατώντας το οριζόντια και ψηλά πάνω από το κουκούτσι, να το κατεβάσουμε με δύναμη, βυθίζοντάς το βαθιά στην σφικτή του σάρκα. Σηκώνοντας το μαχαίρι από το αβοκάντο, θα πάρουμε μαζί και το κουκούτσι, αφήνοντας τον υπόλοιπο πεντανόστιμο αλλά και ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία καρπό έτοιμο προς χρήση. (Δεν θα το πίστέψετε, αλλά αυτό το κόλπο - που πιάνει πάντα - το είχα δει πριν πολλά χρόνια στην Αγγλική τηλεόραση, σε ένα πρόγραμμα όπου το επιδείκνυε ο γνωστός pop-star Boy George!)

Και αν, αφού πάρετε τα αβοκάντο και δοκιμάσετε το παραπάνω κόλπο για να διαπιστώσετε αν όντως θα ωριμάσουν "εν μία νυκτί", αναρωτηθείτε μετά τί να τα κάνετε, πάρτε την απλή πλην νόστιμη συνταγή "Πάστα με Αβοκάντο και Ricotta" από το τεύχος Ιανουαρίου του Αγγλικού περιοδικού TasteItalia, για να αξιοποιήσετε τα - ώριμα πλέον - αβοκάντο σας καταλλήλως...

Θα χρειαστούμε:
* 400 γραμμάρια ζυμαρικά σε σχήμα κοχύλι (conchiglie)
* 2 αβοκάντο, ξεφλουδισμένα και λιωμένα
* 7 κουταλιές της σούπας κρεμώδες Ιταλικό τυρί Ricotta
* 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
* 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο κόλιανδρο, λεπτοκομμένο
* αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
* χοντρο-τριμμένη παρμεζάνα κατά βούληση, στο σερβίρισμα

Βράζουμε τα conchiglie σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Εν τω μεταξύ ανακατεύουμε τη Ricotta, το λιωμένο αβοκάντο και την κρέμα γάλακτος, δημιουργώντας μια βελούδινη, παχύρευστη σάλτσα. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το κόλιανδρο, ανακατεύοντας . Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα οποία επιστρέφουμε στην κατσαρόλα τους, προσθέτουμε την σάλτσα μας και ανακατεύουμε καλά. Τρίβουμε μαύρο πιπέρι και μεταφέρουμε σε ζεστό βαθύ μπωλ σερβιρίσματος. Γαρνίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρουμε.

Κι αν θέλετε μία πρωτότυπη πρόταση κρασιού για να συνδυάσετε το πιάτο αυτό, σας προτείνω ένα φρέσκο Grüner Veltliner από την Αυστρία ή ένα αφρώδες και δροσιστικό Prosecco από την Ιταλία. Μμμ... in gusto perfetto, όπως θα'λεγε και ο Ακάκιος!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v