ΑΠΟΨΕΙΣTELEGOURMETWine

Wine Bibliography

Πολύ συχνά δέχομαι από φίλους και γνωστούς τα εξής δύο ερωτήματα: α) πότε θα γράψω βιβλίο για το κρασί και β) ποια βιβλία γενικώς προτείνω σε όποιον θέλει να μάθει περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα.
Η απάντησή μου στο πρώτο ερώτημα είναι ότι η συγγραφή ενός βιβλίου είναι πάντα στο μυαλό μου, ωστόσο ακόμα ψάχνω αυτό που εμείς οι Νεοέλληνες αποκαλούμε "το concept", έτσι ώστε να δημιουργήσω κάτι πρωτότυπο, αφού βιβλία γενικώς για το κρασί υπάρχουν πολλά και καλά. Γεγονός που με οδηγεί στην απάντηση στο δεύτερο ερώτημα: Από τα βιβλία γύρω από το κρασί που έχω στη βιβλιοθήκη μου, τα πιο χρησιμοποιημένα, τα πιο πολυ-σημειωμένα και, ως εκ τούτου, αυτά που προτείνω ανεπιφύλακτα είναι τα εξής:

Για κάποιον που θέλει να ενημερωθεί για τον Ελληνικό αμπελώνα δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερη πηγή από το The Wines of Greece, του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW. Περιεκτικότατο, καλύπτει στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό τις ποικιλίες, τις περιοχές, τους παραγωγούς (μεγάλους και μικρούς), με έγκυρες και ενδιαφέρουσες αναφορές στους παράγοντες που καθιστούν την Ελλάδα σημαντική οινοπαραγωγική χώρα του παλαιού κόσμου όπως το κλίμα, η τοπολογία και η ιστορία της. Όλα αυτά από τον άνθρωπο που (αδιαμφισβήτητα και "με τη βούλα") διαθέτει την πλέον επιστημονική κατάρτιση γύρω από το κρασί στην Ελλάδα. Το εν λόγω βιβλίο εγώ το αγόρασα στο Λονδίνο - με μεγάλη χαρά και περηφάνεια που είδα ένα βιβλίο για το Ελληνικό κρασί να φιγουράρει στα ράφια των Waterstone's - αλλά, για όποιον προτιμάει, κυκλοφορεί και στα Ελληνικά, στα περισσότερα βιβλιοπωλεία.

Πιο πολύχρωμο και δοσμένο από μία πιο συναισθηματική σκοπιά είναι το The Illustrated Greek Wine Book του καλού μου φίλου Νίκου Μάνεση, ένα μεγάλο οδοιπορικό στις τέσσερις γωνιές του Ελληνικού αμπελώνα, με ενδιαφέροντα στοιχεία από διάφορες περιοχές αλλά και από τους οινοποιούς που τις χαρακτηρίζουν. Ουσιαστική πινελιά στις σελίδες του βιβλίου δίνουν οι φωτογραφίες του επί σειρά ετών φωτογράφου-συνεργάτη του Μάνεση, Κωνσταντίνου Πίττα. Αναζητήστε το, ενδεχομένως με παραγγελία, στα Βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη.
Το βιβλίο παραμένει διαχρονικό και διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον, και ας έχουν ήδη περάσει οκτώ χρόνια από την πρώτη του έκδοση. Αξίζει όμως επίσης να ξέρουμε ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το The Illustrated Greek Wine Book συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα Ελληνικά best-sellers, έχοντας ήδη πουλήσει (και συνεχίζει...) πάνω από 10.000 αντίτυπα!
Προσωπικά πάντως αναμένω με ανυπομονησία το επόμενο μεγάλο εκδοτικό project του Νίκου Μάνεση που αναμένεται να είναι ένα μεγάλο ταξίδι στην ιστορία και την ομορφιά της Ελλάδας, με καπετάνιο το κρασί της...

Για κάποιον που θέλει να "πιάσει" το κρασί από τα βασικά του, συνιστώ με κλειστά μάτια το βιβλίο Wine by Style της γλυκύτατης Fiona Beckett, Αγγλίδας δημοσιογράφου του Decanter και αυθεντίας σε θέματα ταιριάσματος φαγητού και κρασιού. Γνώρισα πέρυσι τη Fiona στο Λονδίνο και, διαβάζοντας το βιβλίο, είναι σαν να τη βλέπω μπροστά μου. Είναι γραμμένο σε απλή και κατανοητή (Αγγλική) γλώσσα, με στυλ που μεταδίδει εύστοχα τη χαρά της γνώσης του κρασιού. Διαβάζοντάς το θα μάθετε το κρασί από την αρχή, με εύκολο σύστημα και πρακτικά παραδείγματα. Παρεμπιπτόντως η Fiona είναι δηλωμένη fan του κρασιού και της κουζίνας μας, γι αυτό και από το βιβλίο δε λείπουν οι κολακευτικές αναφορές στο Ελληνικό κρασί.

Μιλώντας για κρασί και φαγητό, για κάποιον που θέλει να μπει βαθιά στο συγκεκριμένο θέμα, προτείνω το The Simple Art οf Marrying Food and Wine, από τον Mark Hix, σεφ σε μερικά από τα πιο φημισμένα Λονδρέζικα εστιατόρια, και τον Malcolm Gluck, διάσημο Άγγλο οινογράφο και παρουσιαστή εκπομπών για το κρασί στο BBC. Ο συνδυασμός είναι ιδανικός και το βιβλίο εξετάζει βασικές ομάδες τροφών και πιάτων, πάνω στις οποίες προσαρμόζει συνταγές, αλλά και τεκμηριωμένες προτάσεις για συνδυασμούς με κρασιά από όλο τον κόσμο.

Άφησα για το τέλος τη Βίβλο: το Oxford Companion to Wine από την διάσημη Jancis Robinson MW, την Αγγλίδα δημοσιογράφο οίνου στο Decanter και τους Financial Times, που δικαίως θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στο διεθνές οινικό στερέωμα. Το συγκεκριμένο (τεράστιο) βιβλίο δεν είναι άλλο από μία εγκυκλοπαίδεια που εξηγεί (χωρίς υπερβολή) κάθε έννοια που θα μπορούσε ποτέ να μας απασχολήσει σε σχέση με το κρασί. Ομολογουμένως δεν είναι ένα βιβλίο που θα ξεφυλλίσει κανείς πίνοντας τον καφέ του ένα Κυριακάτικο πρωί (αν και το έχω κάνει κι αυτό...), σίγουρα είναι όμως ένα ανεκτίμητο εργαλείο για οποιονδήποτε ασχολείται σοβαρά με το κρασί και έχει ανάγκη από έγκυρες και ακριβείς πηγές.

Μην φανταστείτε ότι μία καλή οινική βιβλιοθήκη σταματάει στα παραπάνω βιβλία. Αυτά όμως είναι σίγουρα μία πολύ καλή αρχή. Όπως σας ανέφερα, αναζητήστε τα Ελληνικά βιβλία στα μεγάλα βιβλιοπωλεία και τα ξένα στο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο Amazon. Από εκεί και πέρα, το μόνο που έχω εγώ να σας πω είναι "Καλή Ανάγνωση"!


SPONSORED LINKS

"Εάν πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι επαναλαμβάνουν μια ανοησία, εξακολουθεί να είναι ανοησία."

Ανατόλ Φρανς

  • 1946 - Στην Αργεντινή εκλέγεται πρόεδρος ο Χουάν Περόν

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2