Μεγάλες Ημέρες στο Κτήμα ΓΑΙΑ

Παρά την σχετικά υποτονική κίνηση στις φετινές Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας, όσοι ήθελαν πραγματικά βρέθηκαν για άλλη μία φορά στην δημοφιλή αυτή οινοπαραγωγική ζώνη του Ελληνικού αμπελώνα την εποχή του τρύγου της εσοδείας 2010. Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος (και υπερήφανος) για το γεγονός ότι οι απόφοιτοι του Σεμιναρίου Απόλαυσης του Κρασιού έδωσαν σε πολλές και διαφορετικές ομάδες το δυναμικό παρών και φέτος!

Με μία από αυτές τις ομάδες επισκεφτήκαμε σήμερα Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου το Κτήμα ΓΑΙΑ. Το οινοποιείο μπορεί να μην είχε διοργανώσει κάποια συγκεκριμένη εκδήλωση φέτος, ωστόσο οι πόρτες του ήταν ανοιχτές και τα εκλεκτά κρασιά του ήταν στη διάθεση των (πολλών) φαν τους. Και από τη στιγμή που ήταν εκεί ο φίλος μου ο Γιάννης ο Παρασκευόπουλος, συν-ιδιοκτήτης της Γαίας Οινοποιητικής, η επίσκεψη στο οινοποιείο ήταν μονόδρομος.

Ο Γιάννης ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που γνώρισα την πρώτη φορά που βρέθηκα στη Νεμέα, πριν κάμποσα χρόνια, και έκτοτε έχουμε συχνή επαφή. Τα κρασιά της Γαίας, τόσο αυτά της Νεμέας, όσο και εκείνα από το οινοποιείο της εταιρείας στη Σαντορίνη, δεν χρειάζονται ιδιαίτερη εισαγωγή. Είναι γνωστά στην αγορά για την σταθερή ποιότητά τους, αλλά και για την σωστή αποτύπωση των terroir από τα οποία προέρχονται.

Μετά την περιήγηση στις αρχικές αλλά και στις νεότερες πτέρυγες του οινοποιείου, ο Γιάννης μας ενημέρωσε ότι ο τρύγος άρχισε φέτος αρκετά πρώιμα, και αυτό (όπως και πολλά άλλα) το χρωστάμε στις ανωμαλίες που προκαλεί στο κλίμα του πλανήτη το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, ωστόσο η εσοδεία 2010 δείχνει να είναι πολλά υποσχόμενη. Μας είπε επίσης ότι μέχρι σήμερα η Γαία και τα περισσότερα Ελληνικά οινοποιεία παράγουν κρασιά που αποτυπώνουν την δουλειά των παραγωγών στο οινοποιείο. Στα επόμενα χρόνια, ωστόσο, λόγω της εμπειρίας και της σύγχρονης τεχνογνωσίας των Ελλήνων οινοποιών, η διαφορά θα γίνει από εκείνους που δίνουν έμφαση στο αμπέλι, κι έτσι μπορούμε να προσβλέπουμε σε μία νέα εποχή για το Αγιωργίτικο, στην οποία θα αντανακλά όλη τη δυναμική που το εξαιρετικό terroir της Νεμέας έχει να προσφέρει.

|ig:all|

Σήμερα, καθότι οι ημέρες ήταν αφιερωμένες στη Νεμέα, δοκιμάσαμε τις ετικέτες οι οποίες έχουν επίκεντρο την γνωστή τοπική ποικιλία του Αγιωργίτικου. Πρόκειται για μία πλήρη γκάμα, που ξεκινάει με ένα από τα πιο απολαυστικά Ελληνικά ροζέ, το 14-18h (όσες και οι ώρες της εκχύλισης του Αγιωργίτικου για το συγκεκριμένο κρασί), και συνεχίζει με την ετικέτα Νότιος Ερυθρός, ένα καθημερινό ερυθρό από Αγιωργίτικο το οποίο θεωρείται ουσιαστικά φρέσκο καθώς δεν περνάει από δρύινο βαρέλι, το Αγιωργίτικο της Γαίας, ένα αρωματικό ερυθρό από Αγιωργίτικο με σύντομη παραμονή σε βαρέλια περασμένων χρήσεων, και βέβαια την ναυαρχίδα του οινοποιείου, το Κτήμα ΓΑΙΑ, ένα στιβαρό ερυθρό από Αγιωργίτικο για βαθιά παλαίωση. Η γκάμα περιλαμβάνει επίσης την ετικέτα "S", μία Σούπερ-Νεμέα (κατά το Super-Tuscan) στην οποία το Αγιωργίτικο συναντάει το Syrah, καθώς και την εκλεκτή ετικέτα Ανατολικός, ένα γλυκό επιδόρπιο κρασί από λιασμένο Αγιωργίτικο.

Ανοίγω μία σύντομη παρένθεση εκτός Νεμέας εδώ, για να δηλώσω ότι θεωρώ ότι ένα από τα κορυφαία λευκά στην Ελληνική αγορά είναι το Ασύρτικο της Γαίας, ένα εξαιρετικό λευκό που η εταιρεία παράγει στο οινοποιείο της στη Σαντορίνη. Χρησιμοποιώντας αυστηρά μόνο τις άγριες ζύμες του σταφυλιού, η Γαία έχει φέρει στην αγορά ένα κρασί που αποπνέει όλη τη μαγεία του απίστευτου ηφαιστειογενούς terroir της Σαντορίνης. Μπορεί να είναι ένα δύσκολο και αρκετά παράτολμο εγχείρημα, ωστόσο η εγχώρια αγορά έχει αγκαλιάσει το συγκεκριμένο κρασί με μεγάλο ενθουσιασμό, ενώ στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, όπως και σε διεθνείς διαγωνισμούς, εκθέσεις και δοκιμές, το Ασύρτικο της Γαίας κάνει πραγματικά θραύση! Αν ψάχνετε την εσοδεία 09 της ετικέτας αυτής το πιο πιθανό είναι να απογοητευτείτε, καθώς έχει εξαντληθεί προ πολλού. Η εσοδεία 2010, ωστόσο, δεν αργεί να πάρει το δρόμο της για τα ράφια, και αναμένεται αντίστοιχα εξαιρετική.

Μία επίσκεψη στο Κτήμα Γαία στο Κούτσι της Νεμέας αξίζει αδιαμφισβήτητα. Μπορείτε να την πραγματοποιήσετε κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλέφωνο 27460-22057, ενώ περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας, που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gaia-wines.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v