Οι top λίστες του κόσμου από το Wine Spectator

Για άλλη μια χρονιά το Αμερικάνικο περιοδικό Wine Spectator δημοσιεύει στο τελευταίο του τεύχος (με ημερομηνία 31 Αυγούστου) τα εστιατόρια με τις κορυφαίες λίστες κρασιών στον κόσμο. Πρόκειται για την 30η χρονιά που δημοσιεύει αυτόν τον κατάλογο, ο οποίος είναι ένας δυνατός διεθνής θεσμός για τους οινόφιλους ανά τον κόσμο, και στον οποίο φέτος περιλαμβάνονται (και βραβεύονται) 3743 εστιατόρια στις ΗΠΑ και σε άλλες 60 χώρες.

Οι κριτές του περιοδικού αξιολογούν τις συμμετοχές με βάση κριτήρια όπως η ύπαρξη και η εμπειρία του Σομελιέ, οι ζώνες και οι κατηγορίες των κρασιών στα οποία δίνει έμφαση η λίστα, το βάθος και η ποικιλία της, η σχέση ποιότητας-τιμής, η χρέωση προς πελάτες που φέρνουν οι ίδιοι το κρασί τους (corkage), καθώς και το στυλ και οι τιμές του φαγητού. Η κατάταξη περιλαμβάνει 3 κατηγορίες βραβείων: 3 ποτήρια (Grand Award) έλαβαν 75 εστιατόρια, 2 ποτήρια (Best of Award of Excellence) έλαβαν 788 εστιατόρια, και 1 ποτήρι (Award of Excellence) έλαβαν 2880 εστιατόρια στον πλανήτη.

Η λίστα με τα βραβευμένα εστιατόρια έχει πολύ ενδιαφέρον. Σχεδόν σε όλες τις χώρες όπου έχω εμπειρία από εστιατόρια, τα βραβεία δόθηκαν και σε εστιατόρια όπου αυτό ήταν αναμενόμενο, αλλά και σε αρκετά... outsiders, στα οποία δεν πάει αυτόματα το μυαλό μας, γεγονός που δείχνει ότι σωστές προσπάθειες στο κρασί γίνονται ακόμα κι εκεί που δεν το περιμένει κανείς!

Η Ελλάδα δίνει το δυναμικό παρόν (και) στη φετινή λίστα με 6 εστιατόρια - τα 5 από αυτά μάλιστα έλαβαν δύο ποτήρια! Στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι εκτός Αθηνών, και συγκεκριμένα στην Κρήτη και στα εστιατόρια των ξενοδοχείων Elounda Beach και Elounda Bay, αλλά και στη Μύκονο και το εστιατόριο Matsuhisa Mykonos.

Μοναδική και άξια βράβευση από την Αθήνα είναι το εστιατόριο Sale & Pepe στο Κολωνάκι. Για άλλη μια χρονιά η δουλειά του (εικονιζόμενου) Ivan Ottaviani επιβραβεύεται από το Wine Spectator - οι πολλοί και πιστοί φίλοι του Sale & Pepe βέβαια το ανταμείβουν με την προτίμησή τους σταθερά, καθώς γνωρίζουν ότι, πέρα από την πλούσια και πλήρη λίστα του, προσφέρει όμορφες οινο-γαστρονομικές εμπειρίες με την προσωπική υπογραφή του Ivan. Και περιμένουν το team να γυρίσει από Μύκονο για να ενημερωθούν για τις βραδιές και τις λοιπές εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει για τον επόμενο χειμώνα. Για όσους δεν γνωρίζουν, το Sale & Pepe βρίσκεται στον Λυκαβηττό (Αριστίππου 34 / 210-7234102). Συγχαρητήρια σε όλους!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v