"Ελληνικό" το Αυγουστιάτικο Wine & Spirits!

Όποιος αγοράσει το τελευταίο τεύχος του Αμερικάνικου περιοδικού Wine & Spirits, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα προς στιγμήν να πιστέψει ότι πρόκειται για Ελληνική έκδοση. Κι αυτό γιατί, στο συγκεκριμένο τεύχος, η Ελλάδα και τα κρασιά της έχουν την τιμητική τους!

Κατ' αρχήν στο τεύχος φιγουράρει η (εικονιζόμενη) καλαίσθητη ολοσέλιδη καταχώρηση που διαφημίζει τα κρασιά μας, με τη νέα Εθνική υπογραφή New Wines of Greece, η οποία προέκυψε από το στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονήσει το διακλαδικό όργανο του Ελληνικού κρασιού, η ΕΔΟΑΟ, γι αυτό το σκοπό. Λιτή και καθαρή, αλλά ταυτόχρονα άμεση και μοντέρνα, η νέα ταυτότητα τοποθετεί ξεκάθαρα το Ελληνικό κρασί στη νέα εποχή στην οποία βρίσκεται, και στοχεύει να ξεπεράσει εικόνες και στερεότυπα του παρελθόντος, που ήθελαν το Ελληνικό κρασί (όπως και σχεδόν οτιδήποτε Ελληνικό) να απεικονίζεται μαζί με τσολιάδες, Καρυάτιδες και κιονόκρανα, λεβέντες που χορεύουν συρτάκι - καταλαβαίνετε τι εννοώ...

Στο ίδιο τεύχος δηλώνουν το παρόν πολλά Ελληνικά οινοποιεία με δικές τους καταχωρήσεις, πάντα σε συνεργασία με τους αντιπροσώπους-διανομείς τους στην Αμερικάνικη αγορά. Πρόκειται για (με τη σειρά που εμφανίζονται): την Μπουτάρη Οινοποιητική, το Κτήμα Χατζημιχάλη, τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Λήμνου, τα Ελληνικά Κελλάρια, την Creta Olympias, την Κατώγι-Στροφιλιά. Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός Ελληνικών κρασιών συμπεριλαμβάνεται στις ετικέτες που δοκίμασαν γι αυτό το τεύχος οι κριτικοί του Wine & Spirits, και έχουν όλα συγκεντρώσει βαθμολογίες μεταξύ 85 και 93 στα 100!

Επίσης, το Wine & Spirits του Αυγούστου φιλοξενεί και ένα μεγάλο οδοιπορικό στην ανερχόμενη οινοπαραγωγική ζώνη της Μονεμβασιάς, παρουσιάζοντας τις ποικιλίες, τους παραγωγούς, αλλά και τις χαρακτηριστικές γεύσεις της περιοχής, καθώς και ένα γαστρονομικό αφιέρωμα στις πίττες της Ελληνικής κουζίνας, με συμβουλές για συνδυασμούς με κρασί και συνταγές για τυροπιττάκια και χορτόπιττα! Και τα δύο αυτά άρθρα προήλθαν από το ταξίδι που είχε κάνει φέτος στη χώρα μας η αρχισυντάκτις του περιοδικού, Tara Q. Thomas - αν θυμάμαι καλά την ίδια εποχή με το Οινόραμα, στο οποίο είχε επίσης παρευρεθεί. Όπως έχω ξαναπεί, και οι φανατικοί αναγνώστες του το έχουν σίγουρα διαπιστώσει και οι ίδιοι, το Wine & Spirits τρέφει μεγάλη εκτίμηση στη χώρα μας και τα κρασιά της, τα οποία και παρουσιάζει με πολύ θετικό τρόπο αρκετά συχνά.

Οι πληροφορίες μου από την αγορά της Βόρειας Αμερικής εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Υπάρχει μεγάλη (και αυξανόμενη) ζήτηση για Ελληνικό κρασί στην ευρύτερη αγορά (με άλλα λόγια όχι μόνο σε περιοχές με αυξημένη παρουσία της Ελληνικής ομογένειας), η οποία δείχνει να επικεντρώνεται στις γηγενείς μας ποικιλίες, αλλά και σε επιλεγμένες και ιδιαίτερα ποιοτικές ετικέτες που έχουν ως βάση (και) διεθνείς ποικιλίες. Πιστεύω ότι προσπάθειες σαν κι αυτή που έγινε στο πλαίσιο του συγκεκριμένου τεύχους του Wine & Spirits θα ενισχύσουν σημαντικά την φιλόδοξη καμπάνια του επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας και της εικόνας του Ελληνικού κρασιού στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, αρκεί να έχουν συνέχεια, συνέπεια και μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Εμείς ας ευχηθούμε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στην πορεία του Ελληνικού κρασιού (και) στην Αμερικάνικη αγορά!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v