Εμφιαλωμένο house label από το Καφενείο

Επικροτώ με χαρά κάθε φιλόδοξη προσπάθεια τόσο στο χώρο της εστίασης όσο και στο χώρο του κρασιού, και χαίρομαι που γίνονται αρκετές. Πόσο μάλλον δε όταν γίνονται εν μέσω της περιόδου κρίσης που ζούμε, και βέβαια όταν υπηρετούν την έννοια της σωστής σχέσης ποιότητας-τιμής.

Από τον φίλο μου τον Κώστα τον Βερύκοκο, τον ιδιοκτήτη του Καφενείου στην Πλάκα, δεν θα μπορούσα να περιμένω τίποτα λιγότερο, καθώς ξέρω ότι το value for money είναι καίριο στοιχείο της επαγγελματικής του φιλοσοφίας από την αρχή. Ο Κώστας τρέφει μεγάλη αγάπη και σεβασμό για το κρασί και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο Καφενείο, έχοντας φτιάξει μία πολύ αξιόλογη λίστα χύμα κρασιών από όλη την Ελλάδα - αυτή ήταν άλλωστε και η αφορμή της γνωριμίας μας πριν από κάποια χρόνια. Είναι γνωστό επίσης ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει επενδύσει χρήμα, χρόνο και κόπο στην παλαίωση κρασιών σε καινούρια βαρέλια δικής του εισαγωγής, στο κελάρι του εστιατορίου.

Πρόσφατα, όμως, ολοκλήρωσε το τελευταίο του project: την εμφιάλωση του δικού του κρασιού. Πρόκειται για την ετικέτα Χρυσηίς (το όνομα της γλυκύτατης συζύγου του), ενός οίνου Νεμέα ΟΠΑΠ, εν προκειμένω εσοδείας 2008, η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την οικογένεια Αναστασίου στη Νεμέα. Προέρχεται από αμπέλια 8 ετών στην Αρχαία Νεμέα, σε περιοχή με υψόμετρο 450 μέτρα. Το κρασί έχει ωριμάσει για 12 μήνες σε καινούρια Γαλλικά δρύινα βαρέλια και έχει εμφιαλωθεί σε πολυτελείς φιάλες Ιταλικής προέλευσης, σχεδιασμένες για παλαίωση. Έχει αλκοολικό τίτλο 12.5% και η συνολική ποσότητα της συγκεκριμένης ετικέτας είναι 2200 φιάλες.

Δοκίμασα το Χρυσηίς 2008 και μου άρεσε πολύ. Είναι μία τυπική Νεμέα, εύκολη, φιλική, με "παιχνιδιάρικο" φρουτώδη αρωματικό χαρακτήρα, που αποκτά επιπλέον αρώματα γλυκών μπαχαρικών από το βαρέλι. Έχει πολύ ευγενή τανική δομή, όμορφη οξύτητα και σωστή διάρκεια. Ο εγκρατής αλκοολικός του τίτλος το κάνει προσιτό για όλες τις ώρες και συνδυάσιμο με μεγάλη γκάμα πιάτων με επίκεντρο το ελαφρύ κόκκινο κρέας αλλά και τη σάλτσα ντομάτα.

Το Χρυσηίς 2008 διατίθεται από το Καφενείο στην τιμή των €17 η φιάλη σερβιρισμένο, ενώ η τιμή του για όποιον θέλει να το πάρει μαζί του φεύγοντας είναι €12 πλέον ΦΠΑ. Αξίζει σίγουρα να το δοκιμάσετε στο Καφενείο, και μάλιστα να διαλέξετε (ή να ζητήσετε να σας προτείνουν) συγκεκριμένη ποικιλία μεζέδων με τους οποίους θα ταιριάξει τέλεια.

Για όσους δεν το ξέρουν, το Καφενείο βρίσκεται στην Πλάκα (Επιχάρμου 1 και Τριπόδων / 210-3246916). Α, και σε περίπτωση που θέλετε να το επισκεφτείτε τον άλλο μήνα, να έχετε υπόψη σας ότι το εστιατόριο θα παραμείνει κλειστό για διακοπές από τις 2 εως τις 20 Αυγούστου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v