Γαστροδρομώντας... Εν Ολύμπω!...

Λοιπόν το δηλώνω υπεύθυνα και όποιος θέλει, να μου φέρει να υπογράψω κιόλας: ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να ξαναπεράσω οδικώς από το Λιτόχωρο και να MHN σταματήσω για φαγητό στο Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω. Για να μη σας πω ότι δεν το' χω σε τίποτα να πάρω το αυτοκίνητο και να πάω ως εκεί επί τούτου - κι έχω και μπόλικους τρελλούς ομοϊδεάτες φίλους που θα με ακολουθήσουν χωρίς δεύτερη σκέψη!...

Τι έχει το Γαστροδρόμιο, θα αναρωτιέστε, και με βλέπετε τόσο  ενθουσιασμένο; Μα ό,τι θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από ένα καλό Ελληνικό εστιατόριο. Εκλεκτό φαγητό βασισμένο σε αυθεντικές, ντόπιες γεύσεις, εξυπηρέτηση με γνώση και χαμόγελο, και πολύ καλές τιμές. Και όλα αυτά με φόντο τον επιβλητικό Όλυμπο. Σκέφτεστε κάτι που λείπει; Ειλικρινά, από τη μία στενοχωριέμαι που το Γαστροδρόμιο βρίσκεται αρκετά μακριά από την Αθήνα, από την άλλη χαίρομαι γιατί αν ήταν πιο κοντά μου, μπορεί και να ζούσα εκεί μέσα!

Η ψυχή και κινητήρια δύναμη του Γαστροδρομίου είναι ο ιδιοκτήτης και Σεφ του, ο Ανδρέας Γάβρης. Πρόκειται για αυτοδίδακτο μάγειρα με παθολογική αγάπη στη γαστρονομία και αστείρευτη φαντασία στην κουζίνα. Όσο μιλήσαμε και μου εξήγησε την προσέγγισή του στη μαγειρική, κατάλαβα ότι ο Ανδρέας είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις μαγείρων που ανακαλύπτουν υλικά, σκαρφίζονται συνταγές και δημιουργούν εμπειρίες. Κάθε του πιάτο έχει και κάτι διαφορετικό να πει, πάντα όμως φαίνεται ξεκάθαρα τι περιέχει και πως δένουν όμορφα οι γεύσεις μεταξύ τους.

Η πλατεία του Λιτόχωρου είναι μέγα τουριστικό πέρασμα, καθώς είναι πόλος έλξης για φυσιολάτρες και ορειβάτες απ' όλο τον κόσμο, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Συνειδητοποίησα δε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών, και ειδικά όσοι επισκέπτονται την περιοχή κάθε χρόνο, έχουν κάνει το Γαστροδρόμιο στέκι τους, γιατί ξέρουν ότι εκεί θα βρουν καλό, νόστιμο φαγητό σε σωστές τιμές και τον "Andreas" στην κουζίνα, αλλά και στην εξυπηρέτηση. Πολύ βασικό επίσης να σας πω ότι το Γαστροδρόμιο διαθέτει, εκτός των άλλων, μία μεγάλη λίστα σπάνιων τυριών από όλη την Ελλάδα, καθώς και μία ακόμα μεγαλύτερη λίστα κρασιών από τον Ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, με πολλές επιλογές σε ποτήρι και σε πολύ λογικές τιμές. Γενικά οι τιμές στο Γαστροδρόμιο είναι εξαιρετικά προσιτές, ειδικά σε σχέση με την ποιότητα, την γεύση, αλλά και την ποσότητα του φαγητού. Δεν σας κρύβω, μάλιστα, πως όταν ήρθε ο λογαριασμός και είδα το ποσόν - σε σχέση με όλα όσα είχαμε φάει - ήμουν έτοιμος να πάρω όρκο ότι είχε γίνει λάθος!

Βέβαια μη φανταστείτε ότι ένα γεύμα στο Γαστροδρόμιο μοιάζει με το τυπικό γεύμα σε ένα οποιοδήποτε εστιατόριο έξω από την Αθήνα. Για να σας δώσω μία ιδέα, εμείς ξεκινήσαμε με μία κρύα αμυγδαλόσουπα την οποία συνοδεύσαμε με ένα ποτήρι Sherry, συνεχίσαμε με μανιτάρια της περιοχής ψητά με σάλτσα από balsamico, καθώς και Μπουρανί, ένα ντόπιο είδος ριζότο με άγρια μανιτάρια, Γραβιέρα Κρήτης και φρέσκα μυρωδικά. Η σαλάτα μας ήταν εποχής και συνοδευόταν από μία (απλά θεϊκή) μους φέτας, ενώ τα κυρίως μας ήταν αρνάκι κοκκινιστό με σάλτσα από ελιά και δενδρολίβανο, γαρνιρισμένο με πλιγούρι, καθώς και μάγουλα μοσχαρίσια σιγοψημένα σε κόκκινη μπίρα, σερβιρισμένα με λαχανικά βρασμένα στο ζωμό τους. Και τα επιδόρπια είναι έμπνευση του Ανδρέα - η ποικιλία μας περιλάμβανε: παγωτό χαλβά μακεδονικό, μπακλαβά φτιαγμένο με ελαιόλαδο και πλιγούρι, παγωτό με γλυκό του κουταλιού πράσινη ελιά, και σπιτικό γλυκό βύσσινο. Σας τα συνιστώ ΟΛΑ ανεπιφύλακτα, αν και το μενού αλλάζει τακτικά, οπότε οι τακτικοί πελάτες έχουν συχνά την ευκαιρία να δοκιμάζουν νέες γεύσεις.

|ig:all|

Σας ζητώ ειλικρινά συγνώμη γιατί, τόσο οι παραπάνω περιγραφές, όσο και η επιλογή των φωτογραφιών, θα σας άνοιξαν επικίνδυνα την όρεξη. Να ξέρετε όμως ότι, όσο κι αν προσπαθήσει κανείς να μεταδώσει την εμπειρία που προσφέρει το Γαστροδρόμιο, όποιος δεν τη ζήσει από πρώτο χέρι δεν μπορεί να καταλάβει τίποτα...

Γι αυτό μην κάθεστε. Ξεκινήστε για το Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω άμεσα. Θα το βρείτε στην Κεντρική Πλατεία του Λιτοχώρου. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 23520-21300, ενώ η ιστοσελίδα του βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gastrodromio.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v