(Και) το κρασί στα πλοκάμια της Μαφίας!...

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ιταλία από τη σύλληψη του οινοποιού Francesco Lena, λόγω των σχέσεών του με τη Μαφία. Η σύλληψη του οινοποιού έγινε πριν από περίπου δύο εβδομάδες και πρέπει να θύμισε πολύ σκηνές από μαφιόζικη ταινία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ιταλικού αλλά και του διεθνούς τύπου, οι αστυνομία παρακολουθούσε τα τηλέφωνα σεσημασμένων μαφιόζων για πολύ καιρό, καταγράφοντας συνομιλίες στις οποίες αποκάλυπταν τις δοσοληψίες τους, εδώ και χρόνια, με τον Lena. Όταν είχαν πλέον όλες τις αποδείξεις που χρειάζονταν, κομμάντος της αστυνομίας με κουκούλες και βαρύ οπλισμό εισέβαλαν στο οινοποιείο του στη Σικελία, κοντά στο Παλέρμο, και τον συνέλαβαν με συνοπτικές διαδικασίες. Ο οινοποιός κατηγορείται ότι έχτισε την αυτοκρατορία του με τα χρήματα της μεγάλης οικογένειας της Σικελιάνικης Μαφίας, την οικογένειας Madonia, η οποία τον χρηματοδοτούσε από τις αρχές της δεκαετίας του 70!

Ο Lena ήταν γνωστός στον Ιταλικό οινικό κλάδο λόγω του (εικονιζόμενου) πολυ-βραβευμένου του οινοποιείου Abbazia Sant'Anastasia. Έχτισε το οινοποιείο στον περίγυρο ενός ερειπωμένου μοναστηριού του 12ου αιώνα, το οποίο και αναστήλωσε, για να προσθέσει στη συνέχεια ένα πολυτελές boutique ξενοδοχείο στον ίδιο χώρο, αξιοποιώντας την πανέμορφη Σικελιάνικη φύση και τη μαγευτική θέα στη θάλασσα. Ως οινοποιός ασχολήθηκε με τις γηγενείς ποικιλίες της περιοχής και δημιούργησε κρασιά υπό την εποπτεία ενός από τους διασημότερους Ιταλούς οινολόγους, του Riccardo Cotarella, για τα οποία κέρδισε βραβεία και διακρίσεις σε όλο τον κόσμο. Επί σειρά ετών θεωρούνταν εξαιρετικός επιχειρηματίας και άξιος οινοποιός.

Η σύλλήψη του Lena είναι το πρώτο (γνωστό) κρούσμα ανάμιξης της Μαφίας στο Ιταλικό κρασί, δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το οργανωμένο έγκλημα στην Ιταλία εμπλέκεται στον ευρύτερο χώρο των τροφίμων και ποτών. Συγκεκριμένα, είναι γνωστές οι σχέσεις των Μαφιόζων με την παραγωγή και τη διάθεση των φημισμένων οπωροκηπευτικών της Καλαβρίας, ενώ ο κλάδος της διάσημης Mozzarella di Bufala θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την απόλυτη κυριαρχία των οικογενειών της Μαφίας της Νάπολι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v