ΑΠΟΨΕΙΣTELEGOURMETTuscany

Ανάβουν (ξανά) τα αίματα στο Montalcino

Ανάβουν (ξανά) τα αίματα στο Montalcino

Εντάσεις σημειώνονται, για άλλη μία φορά, σε μία από τις αγαπημένες μου περιοχές στην Τοσκάνη, στο Montalcino. Σύμφωνα με τελευταία νέα, μετά από εκλογή-θρίλερ, πρόεδρος της ένωσης των οινοποιών της ζώνης, του περίφημου Consorzio del Vino Brunello di Montalcino, ανακηρύχτηκε ο βετεράνος οινοποιός Ezio Rivella. Η εκλογή του Rivella έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση αφ' ενός επειδή δεν είναι ντόπιος (η καταγωγή του είναι από το Piemonte), κι αφ' ετέρου επειδή προέρχεται από ένα από τα πιο διάσημα οινοποιεία της περιοχής, το Castello Banfi.

Ο προβληματισμός τόσο μίας μεγάλης μερίδας οινοποιών του Montalcino, όσο και αρκετών διεθνών σχολιαστών, είναι ότι η εκλογή του Rivella θα σημάνει την στροφή του Montalcino στην εμπορικότητα, ίσως και ως απάντηση στην κρίση της εποχής μας. Επίσης πολλοί φοβούνται ότι με την εξέλιξη αυτή δεν θα αργήσει να επέλθει το τέλος της "μοναρχίας" της ποικιλίας-σημαίας του Montalcino, του Sangiovese, καθώς έχει συχνά τεθεί ως θέμα στις συνεδριάσεις του Consorzio η εισήγηση για να επιτραπούν ξένες ποικιλίες στην οινοποίηση του Brunello, προκειμένου να το κάνουν πιο φιλικό και μαλακό (σε αντίθεση με την τυπική του σκληράδα).

Το κόκκινο πανί στο βιογραφικό του Rivella είναι, όπως προανέφερα, η προϋπηρεσία του στο Castello Banfi, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία του Montalcino, που όμως δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην αγορά των ΗΠΑ, κυρίως λόγω της Αμερικάνικης καταγωγής των ιδιοκτητών του, της οικογένειας Mariani. Τα κρασιά του Banfi, χωρίς να χαρακτηρίζονται μη ποιοτικά, θεωρούνται από τους ντόπιους υπερβολικά εμπορικά, με βασικό στόχο να έχουν απήχηση στον Αμερικάνικο ουρανίσκο.

Τα κρασιά του Castello Banfi κυκλοφορούν και στην Ελλάδα, οπότε μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του σχετικά με την ποιότητα, την τυπικότητα, αλλά και τη γενικότερη αισθητική τους. Εγώ πάντως έχω να πω ότι το ίδιο το Castello Banfi (όχι το οινοποιείο, αλλά αυτό καθαυτό το κάστρο) είναι ένα πανέμορφο αξιοθέατο στο Montalcino, το οποίο προτείνω σε κάθε τουρίστα στην περιοχή να επισκεφτεί. Οι Mariani έχουν κάνει μία εξαιρετικά δυνατή αλλά προσεγμένη επένδυση στην αναστήλωση και συντήρησή του, κι έτσι τόσο οι εσωτερικοί όσο και οι εξωτερικοί του χώροι πραγματικά μαγεύουν τον επισκέπτη.

Πληροφορίες για το Castello Banfi και τα κρασιά του, αλλά και οδηγίες για να το επισκεφθείτε αν βρεθείτε στην περιοχή θα βρείτε στην ιστοσελίδα του, που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.castellobanfi.com.

"Η ευφυΐα ανθεί μόνο στις περιόδους που η πίστη εξασθενεί."

Emile M. Cioran, 1911-1995, Γαλλορουμάνος φιλόσοφος

  • 1793 - Η γιρονδίνη Σαρλότ Κορντέ δολοφονεί τον Ζαν Πωλ Μαρά, σημαντική μορφή της Γαλλικής Επανάστασης.
    1878 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Βερολίνου: η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία αποκόπτονται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μεταξύ Αγγλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ρωσίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Τουρκίας υπογράφεται στο Βερολίνο η Βερολίνειος Συνθήκη, με την οποία ανατρέπεται η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου του 1878, που προέβλεπε τη δημιουργία Μεγάλης Βουλγαρίας.
    1908 - Για πρώτη φορά παραχωρείται το δικαίωμα συμμετοχής σε γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
    1943 - Το Σύνταγμα Βάλτου των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ αρχίζει 8ήμερο αγώνα κατά της ιταλικής Μεραρχίας Μπρενερού στο Μακρυνόρος και της προκαλεί σοβαρές απώλειες. Η Μεραρχία αυτή κατευθυνόταν διά της Ηπείρου και Αλβανίας προς τη Σικελία, για να ενισχύσει τις εκεί δυνάμεις του άξονα.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2