Χορεύοντας με τους Βίσωνες!...

Αν σας έλεγα ότι πίνω βότκα φανατικά, θα ήταν ψέμμα. Ωστόσο αναγνωρίζω το γεγονός ότι είναι ένα ποτό καθαρό και ιδιαίτερα αγαπητό σε πολύ κόσμο, κι έτσι με ενδιαφέρει πολύ. Τελευταία μάλιστα έχω αρχίσει να την απολαμβάνω κι εγώ αρκετά περισσότερο, και μάλιστα σκέτη με πάγο, και όχι μόνο σε κοκτέιλ.

Εν τω μεταξύ, συμπτωματικά με αυτήν την πρόσφατη «ήπια» στροφή μου προς τη βότκα, μου παρουσιάστηκε μία ευκαιρία να την γνωρίσω από (πολύ) κοντά, και να την εκτιμήσω περισσότερο. Την ώρα, λοιπόν, που γράφονται αυτές οι γραμμές, βρίσκομαι στην Πολωνία, σε ένα ταξίδι στο οποίο η βότκα είναι στο επίκεντρο. Είμαι καλεσμένος της εταιρείας CEDC (Central European Distribution Corporation), από τις μεγαλύτερες δυνάμεις διεθνώς στην παραγωγή και διακίνηση βότκας. Το συγκεκριμένο ταξίδι, ωστόσο, έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την γνωριμία με τη βότκα Zubrowka, η οποία - ίσως γνωρίζετε - είναι αρωματισμένη με εκχύλισμα από bison grass. Πρόκειται για ένα σπάνιο χόρτο που φυτρώνει άγριο στο δάσος της Bialowieza, ένα από τα τελευταία προϊστορικά δάση της Ευρώπης που έχουν παραμείνει παρθένα.

Η Zubrowka είναι μία φοβερά ενδιαφέρουσα βότκα, κι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο bison grass, που της δίνει μία χαρακτηριστική αλλά πολύ διακριτική αρωματικότητα με νότες από χορτάρι, άγουρο αμύγδαλο, πράσινο τσάι και - αν θέλει κανείς να εμβαθύνει περισσότερο - θυμάρι, γιασεμί και λεβάντα. Εκεί βέβαια που η Zubrowka πραγματικά "δίνει ρέστα" είναι στο (εικονιζόμενο επάνω) κοκτέιλ που οι Πολωνοί ονομάζουν "Szarlotka", δηλαδή μηλόπιττα. Φτιάχνεται με Zubrowka, χυμό μήλου, φρεσκοκομμένο lime και πάγο, και είναι από τα πιο απολαυστικά κοκτέιλς που έχω δοκιμάσει ποτέ!

Παρεμπιπτόντως, το περίφημο bison grass μεταφράζεται ως "το χόρτο του βίσωνα" - και όχι χωρίς λόγο. Εκεί στην Bialowieza, στα σύνορα της Πολωνίας με την Λευκορωσία, ζει ένα κοπάδι από σπάνιους προστατευόμενους βίσωνες, οι οποίοι είναι και το σήμα κατατεθέν τόσο της περιοχής, όσο και της ίδιας της Zubrowka. Ανυπομονώ να τους δω από κοντά, μάλιστα, καθώς το πρόγραμμα του ταξιδιού περιλαμβάνει και μία επίσκεψη στο χώρο όπου ζουν ελεύθερα. Μη φανταστείτε βέβαια ότι θα τα πούμε με τους βίσωνες από πολύ κοντά - πέραν του ότι είναι άγρια ζώα που έχουν σχεδόν μηδενική επαφή με τον άνθρωπο εδώ και αιώνες, ως είδος προς εξαφάνιση προστατεύεται με μεγάλο ζήλο από τους ντόπιους. Φανταστείτε ότι τον 16ο αιώνα, με διαταγή του βασιλιά Sigismund του Παλαιού, το κυνήγι των βισώνων τιμωρούνταν με θάνατο!

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο τραίνο, πηγαίνοντας από την Βαρσοβία (μία πόλη που με κατέπληξε με την ομορφιά και την αρχοντιά της) στο Bialystok, όπου βρίσκεται το αποστακτήριο της Zubrowka. Μείνετε συντονισμένοι στο TeLeGourmet, καθώς ακολουθούν πολλά και συναρπαστικά από τον κόσμο της Zubrowka, των βισώνων και του bison grass, καθώς και μία "εις βάθος" προσέγγιση στη βότκα, την ιστορία της, αλλά και στις αρωματικές και γευστικές διαφορές που παρουσιάζει ανάλογα με την πρώτη ύλη και τον τρόπο παραγωγής/απόσταξής της...



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v