Η ισχύς εν τη ενώσει λοιπόν...

Ο χώρος του κρασιού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο, είναι γεμάτος από ιστορίες απύθμενου ανταγωνισμού ο οποίος έχει φέρει "στα μαχαίρια" χώρες, πόλεις, περιοχές, συνεργάτες, μέχρι και αδέρφια! Όλοι έχουμε τέτοια παραδείγματα υπόψη μας - δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ονόματα - τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις έχουν γράψει τη δική τους μελανή ιστορία.

Να όμως που οι καιροί αλλάζουν - μπορεί και η κρίση να ταρακούνησε λιγάκι κάποια μυαλά και να τα έφερε πίσω στη θέση τους. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, πάντως, κατάφερε να ενώσει έναν ολόκληρο κόσμο. Και συγκεκριμένα τον νέο!

Πληροφορούμαι λοιπόν ότι στην φετινή έκθεση διεθνή οινική έκθεση ProWein, που έλαβε χώρα στο Ντύσελντορφ στα τέλη του Μαρτίου, ο νέος κόσμος κατέβηκε ενωμένος, με ενιαία παρουσία! Ναι λοιπόν - η Καλιφόρνια, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή, η Αργεντινή και η Νότια Αφρική ένωσαν τις δυνάμεις τους και έκλεψαν την παράσταση. Μοναδική απούσα από την πρωτοβουλία (αλλά και από την έκθεση γενικότερα) ήταν η Αυστραλία, επικαλούμενη, σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός ότι δίνει προτεραιότητα στο άνοιγμα νέων αγορών της Άπω Ανατολής, και όχι στην περαιτέρω καλλιέργεια σχέσεων με τις υφιστάμενες αγορές της που λαμβάνουν μέρος στην ProWein.

Η κίνηση αυτή των χωρών του νέου κόσμου αποδείχτηκε μεγαλοφυής, καθώς τράβηξε το ενδιαφέρον αριθμού-ρεκόρ από τους επισκέπτες της έκθεσης. Γράφτηκε μάλιστα πως, παρότι το κοινό πρόγραμμα των σεμιναρίων, παρουσιάσεων και δοκιμών των κρασιών του νέου κόσμου επαναλαμβανόταν τέσσερις φορές κάθε μέρα προκειμένου να εξυπηρετήσει τις πολλές χιλιάδες επισκεπτών που ενδιαφέρθηκαν να τις παρακολουθήσουν, και πάλι πολύς κόσμος έμεινε τελικά απέξω. Σύμφωνα με την Su Birch, διευθύντρια του συνδέσμου του κρασιού της Νοτίου Αφρικής (WOSA), η συνεργασία αυτή των χωρών του νέου κόσμου κρίθηκε τόσο επιτυχημένη, ώστε αποφασίστηκε επιτόπου η επανάληψή της, τόσο στην ProWein του 2011, όσο και σε άλλες διεθνείς οινικές διοργανώσεις.

Λέτε, από εκεί που όλοι μιλούσαμε για σύγκλιση, να δούμε να ξαναφουντώνει ο πόλεμος των δύο κόσμων, αυτή τη φορά για λόγους περικοπής εξόδων και αύξησης της ανταγωνιστικότητας; Δύσκολα βέβαια θα έβλεπα μία αντίστοιχη κίνηση στον παλαιό κόσμο, ωστόσο έχω μάθει ποτέ να μη λέω ποτέ...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v