Ένα απαραίτητο βιβλίο για κάθε οινόφιλο

Καιρό έχω να σας προτείνω ένα βιβλίο οινικού ενδιαφέροντος, το γνωρίζω καλά. Πιστέψτε με όμως, η καθυστέρηση δεν ήταν ηθελημένη... Απλά δεν είχα βρει τόσο καιρό ένα βιβλίο που να επικοινωνεί βασικές γνώσεις για το κρασί σε απλή γλώσσα, και να αφιερώνει και αρκετό μέρος της ύλης του στο Ελληνικό κρασί.

Κι εκεί που έψαχνα να το βρω, με βρήκε αυτό! Ναι, μου έστειλαν προχτές μία κόπια του (εικονιζόμενου) βιβλίου "Στοιχεία Οινολογίας - η Τέχνη του Οινοχόου", με το οποίο πρέπει να σας πω ότι έχω κατενθουσιαστεί! Είναι καλογραμμένο, καλαίσθητο, πρακτικό, αλλά και απίστευτα πλήρες από πλευράς ύλης και θεματολογίας.

Μη σας μπερδεύει ο τίτλος. Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες, αλλά είναι απόλυτα κατάλληλο για ερασιτέχνες οινόφιλους που έχουν κάποιες γνώσεις γύρω από το κρασί, αλλά θέλουν να τις εμπλουτίσουν.

Το βιβλίο πραγματεύεται βασικά θέματα γύρω από το κρασί, ξεκινώντας από το αμπέλι, περνώντας από το οινοποιείο, και καταλήγοντας στην ετικέτα και - βέβαια - στο ποτήρι. Μας δείχνει με εύκολο και κατανοητό τρόπο τα στοιχεία του κρασιού με τα οποία καταπιάνεται ένας οινολόγος, ενώ μας βάζει για λίγο "στα παπούτσια" του οινοχόου, για να μας δείξει τα μυστικά και τις προκλήσεις που παρουσιάζει το service του κρασιού. Πάνω απ' όλα όμως, μας μαθαίνει να καταλαβαίνουμε αυτά που διαβάζουμε στην ετικέτα και μας δίνει μία καλή εικόνα των πολλών και σύνθετων διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα (πολλές φορές ταυτόχρονα) μέχρι να φτάσει το κρασί στα ποτήρια μας.

Το βιβλίο "Στοιχεία Οινολογίας - η Τέχνη του Οινοχόου" έχει γραφτεί από την οινολόγο Μαρία Τζίτζη και τον καθηγητή οινολογίας και τεχνολογίας τροφίμων Πάρι Κυπαρισσίου. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Les Livres du Tourisme και το βρίσκουμε στα μεγάλα βιβλιοπωλεία στην τιμή των €27.

Πιστεύω ότι ένα μέρος της ομορφιάς του κρασιού είναι ότι κάθε μέρα το μαθαίνουμε και λίγο παραπάνω, αλλά ποτέ κανείς δεν μπορεί να πει ότι ξέρει τα πάντα γύρω από αυτό. Ένα τόσο χρήσιμο βιβλίο λοιπόν δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κανενός οινόφιλου, ανεξαρτήτως του επιπέδου των γνώσεών του. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v