Κεκάκι (γιορτινό) από τον τόπο σου!...

Για μένα - όπως για όλους μας, φαντάζομαι - οι Γιορτές θέλουν γλυκές και πλούσιες γεύσεις. Πέρα λοιπόν από τα παραδοσιακά μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, θέλω πάντα να υπάρχει στο σπίτι και κάτι ιδιαίτερο και ταιριαστό με τις όμορφες αυτές μέρες.

Πρόπερσι, λοιπόν, είχα ακολουθήσει το Γερμανικό μοντέλο και είχα πάρει Stollen. Πέρυσι θυμήθηκα τα χρόνια μου στο Λονδίνο και πήρα Christmas Pudding. Φέτος, όμως, δεν ξέρω αν με επηρέασε η συμμετοχή μου στο I Love GR ή συνέβη κάτι άλλο, πάντως αποφάσισα το γλυκό αυτών των εορτών να είναι Ελληνικό, και μάλιστα από το Μεσολόγγι!

Το πόσο δικαιώθηκα για την επιλογή μου, δεν μπορώ να σας περιγράψω! Το απίστευτο Γιορτινό Κέικ που βλέπετε στη φωτογραφία είναι από το Εργαστήριο Παραδοσιακών Προϊόντων Μεσολογγίου, και μας προσέφερε φέτος την απόλυτη γεύση των Εορτών! Κάθε απολαυστική μπουκιά είναι και μία έκρηξη από φρούτα, ποτό, μπαχαρικά, ζάχαρη και άλλα πολλά απίθανα και γιορτινά συστατικά.

Ξετρελλάθηκα τόσο πολύ που ζήτησα και μου είπαν την συνταγή - δεν θα την αποκαλύψω τελείως όμως, για να μην χαλάσω την έκπληξη που σας περιμένει αν το δοκιμάσετε. Αρκεί να σας πω ότι τα (πολλά) φρούτα που το κέικ περιέχει είναι διάφορα γλυκά του κουταλιού φτιαγμένα στο χέρι με ακατέργαστη ζάχαρη (αλλά στραγγισμένα από το σιρόπι τους), ενώ κάθε ένα υλικό που χρησιμοποιείται είναι αγνό και προσεκτικά διαλεγμένο, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι τελείως σπιτικό. Το καλύτερο όμως δεν σας το είπα. Αφού το κέικ ετοιμαστεί και ψηθεί, όπως είναι σκληρό και συμπαγές, μπαίνει στην άκρη, και επί ένα μήνα "ποτίζεται" καθημερινά με μπράντυ, μέχρι να αποκτήσει μία απίστευτη, μεθυστική νωπότητα. Η τελική πινελιά είναι το γλάσσο που το καλύπτει, και που είναι φτιαγμένο στο χέρι από πούδρα αμυγδάλου, ανθόνερο και ζάχαρη, καθώς και τα ολόκληρα φρούτα-γλυκά του κουταλιού, που μπαίνουν διακοσμητικά στο τέλος με το σιρόπι τους, το οποίο νωτίζει και χρωματίζει το γλάσσο.

Μη μου πείτε ότι δεν σας τρέχουν τα σάλια... Εγώ το λιγουρεύομαι και μόνο που γράφω για το απίστευτο αυτό κέικ, και ευτυχώς μου έχει μείνει λίγο ακόμα (το φυλάω ως κόρην οφθαλμού), οπότε πάω να το απολαύσω με τον καφέ μου.

Αν θέλετε κι εσείς να το δοκιμάσετε (πιστέψτε με, αξίζει...) επικοινωνήστε άμεσα με το Εργαστήριο Παραδοσιακών Προϊόντων Μεσολογγίου που βρίσκεται στον Άγιο Δημήτριο (Κοζάνης 22 & Γορτυνίας / 210-9803280). Κι αν δεν προλάβετε κανένα από τα έτοιμα κέικ (γιατί ξέρω ότι γίνονται ανάρπαστα) και χρειαστεί να περιμένετε ένα μήνα μέχρι να ετοιμαστεί στο χέρι ένα εκ νέου για εσάς, θα παρηγορηθείτε απολαμβάνοντας τα υπόλοιπα προϊόντα τους, κι ανάμεσά τους τα εξαιρετικά λικέρ, τα γλυκά του κουταλιού, τις μαρμελάδες, τα παραδοσιακά ζυμαρικά, τα κουλουράκια, καθώς και το μοναδικό ακατέργαστο αλάτι από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου με κομμάτια από φύκι, που δίνει μία αξεπέραστη θαλασσινή νότα στη μαγειρική...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v